Pregătiţi usturoiul! Cum a ajuns marea sărbătoare a Sfântului Andrei un adevărat „Halloween românesc”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

Pregătiţi usturoiul! Cum a ajuns marea sărbătoare a Sfântului Andrei un adevărat „Halloween românesc”

GALERIE
usturoi, sf andrei
  • usturoi, sf andrei
- +

Drumul de la celebrarea celui care a creştinat poporul român la poveşti despre strigoi, spirite rele şi vrăji

 

Creştinii îl sărbătoresc pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, însă tradiţia populară a transformat noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie, mâine seară, într-un adevărat Halloween românesc, cu poveşti despre strigoi, spirite rele şi vrăji care pot arăta cum va fi vremea în următorul an, fetele tinere pot descoperi care le este ursitul, iar oamenii de la sat pot descoperi dacă recolta din următorul an va fi bună sau nu. Dincolo de acestea, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe data de 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, cel care, potrivit tradiţiei, a creştinat poporul român.

Mai exact, potrivit tradiţiei, se crede că acesta a ajuns în zona Dobrogei, existând în apropierea localităţii Ion Corvin din Constanţa o peşteră în care se crede că Sfântul Apostol Andrei a locuit, s-a rugat şi a propovăduit credinţa creştină. Prin urmare, pentru români, sărbătoarea dedicată apostolului are o dublă însemnătate, comemorând martiriul Sfântului Andrei, dar şi activitatea sa de creştinare a poporului român.

Potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, Sfântul Apostol Andrei a murit ca martir în Ahaia (Achaia), o provincie a Imperiului Roman, pe coasta de nord a Peloponeziei. Apostolul a fost crucificat, însă se crede că acesta a cerut să fie crucificat pe o cruce sub forma literei X, considerând că nu este vrednic să fie răstingnit asemenea Mântuitorului Iisus Hristos.

Dincolo de însemnătatea religioasă, în tradiţia populară noapte de 29 spre 30 noiembrie este presărată de tradiţii şi superstiţii. Astfel, se crede că în această noapte spiritele ies în lume şi pot chiar interacţiona cu cei vii. Totodată, se crede că în această noapte lupii pot să vorbească în grai omenesc, iar singura apărare a oamenilor în faţa spiritelor rele sunt vrăjile şi usturoiul. Cele mai multe tradiţii populare din noapte Sfântului Andrei au legătură însă cu recolta, dar şi cu aflarea ursitului de către fetele tinere. Totodată, în această noapte cei din lumea satului îşi protejează animalele punând usturoi în grajduri, iar uşile şi ferestrele caselor se ung de asemenea cu usturoi.

Chiar dacă este considerată o noapte înspăimântătoare şi plină de pericole, de la strigoi care bântuie străzile şi până la spirite care se întorc în lumea celor vii, se crede că în această noapte fetele îşi pot afla ursitul, punând un fir de busuioc sub pernă. Tot în această noapte, punând trei cărbuni încinşi şi rostind o incantaţie, fetele tinere îl pot vrăji pe bărbatul pe care şi-l doresc. Tot de sărbătoarea Sfântului Andrei gospodarii pot pune grâu la încolţit pentru a vedea cum va fi recolta sau cât de prosperă va fi familia în următorul an. Totodată, se spune că în funcţie de cum va fi vremea în noapte Sfântului Andrei tot aşa va fi şi iarna întreagă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

8x8

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.