Pregătiţi usturoiul! Cum a ajuns marea sărbătoare a Sfântului Andrei un adevărat „Halloween românesc”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Pregătiţi usturoiul! Cum a ajuns marea sărbătoare a Sfântului Andrei un adevărat „Halloween românesc”

GALERIE
usturoi, sf andrei
  • usturoi, sf andrei
- +

Drumul de la celebrarea celui care a creştinat poporul român la poveşti despre strigoi, spirite rele şi vrăji

 

Creştinii îl sărbătoresc pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, însă tradiţia populară a transformat noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie, mâine seară, într-un adevărat Halloween românesc, cu poveşti despre strigoi, spirite rele şi vrăji care pot arăta cum va fi vremea în următorul an, fetele tinere pot descoperi care le este ursitul, iar oamenii de la sat pot descoperi dacă recolta din următorul an va fi bună sau nu. Dincolo de acestea, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe data de 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, cel care, potrivit tradiţiei, a creştinat poporul român.

Mai exact, potrivit tradiţiei, se crede că acesta a ajuns în zona Dobrogei, existând în apropierea localităţii Ion Corvin din Constanţa o peşteră în care se crede că Sfântul Apostol Andrei a locuit, s-a rugat şi a propovăduit credinţa creştină. Prin urmare, pentru români, sărbătoarea dedicată apostolului are o dublă însemnătate, comemorând martiriul Sfântului Andrei, dar şi activitatea sa de creştinare a poporului român.

Potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, Sfântul Apostol Andrei a murit ca martir în Ahaia (Achaia), o provincie a Imperiului Roman, pe coasta de nord a Peloponeziei. Apostolul a fost crucificat, însă se crede că acesta a cerut să fie crucificat pe o cruce sub forma literei X, considerând că nu este vrednic să fie răstingnit asemenea Mântuitorului Iisus Hristos.

Dincolo de însemnătatea religioasă, în tradiţia populară noapte de 29 spre 30 noiembrie este presărată de tradiţii şi superstiţii. Astfel, se crede că în această noapte spiritele ies în lume şi pot chiar interacţiona cu cei vii. Totodată, se crede că în această noapte lupii pot să vorbească în grai omenesc, iar singura apărare a oamenilor în faţa spiritelor rele sunt vrăjile şi usturoiul. Cele mai multe tradiţii populare din noapte Sfântului Andrei au legătură însă cu recolta, dar şi cu aflarea ursitului de către fetele tinere. Totodată, în această noapte cei din lumea satului îşi protejează animalele punând usturoi în grajduri, iar uşile şi ferestrele caselor se ung de asemenea cu usturoi.

Chiar dacă este considerată o noapte înspăimântătoare şi plină de pericole, de la strigoi care bântuie străzile şi până la spirite care se întorc în lumea celor vii, se crede că în această noapte fetele îşi pot afla ursitul, punând un fir de busuioc sub pernă. Tot în această noapte, punând trei cărbuni încinşi şi rostind o incantaţie, fetele tinere îl pot vrăji pe bărbatul pe care şi-l doresc. Tot de sărbătoarea Sfântului Andrei gospodarii pot pune grâu la încolţit pentru a vedea cum va fi recolta sau cât de prosperă va fi familia în următorul an. Totodată, se spune că în funcţie de cum va fi vremea în noapte Sfântului Andrei tot aşa va fi şi iarna întreagă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.