PREMIERĂ Judecătorii ieșeni au confiscat mașina unui șofer care nu se oprea din băut

joi, 18 martie 2021, 03:02
2 MIN
 PREMIERĂ Judecătorii ieșeni au confiscat mașina unui șofer care nu se oprea din băut

Măsura a fost luată după ce din documentele medicale a reieşit că pensionarul în cauză suferă de etilism cronic

 

Judecătorii au aplicat singura măsură posibilă pentru a-l împiedica pe un ieşean să se urce beat la volan: i-au confiscat maşina. Decizia a fost luată după ce din actele depuse la dosarul acestuia de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului rezulta că septuagenarul suferă de etilism cronic. Domiciliat în Holboca, Mihai Ţugui s-a apucat pe 15 septembrie anul trecut să bea încă de dimineaţă. După ce a băut 2,5 litri de bere, s-a urcat la volanul Daciei sale şi a venit la Iaşi, împreună cu ţiitoarea sa. La ora 11 era înapoi acasă, unde a mai băut o cinzeacă de ţuică şi a mai deschis un bidon de 2 litri de bere. În jurul orei 17 a plecat iar spre Iaşi. La un bar din Tătăraşi a mai băut 100 ml de vodcă, iar într-altul încă 50. La ieşirea din ultimul bar, a încercat să se urce la volan, dar a căzut pur şi simplu lângă maşină. Următoarea încercare avea să fie încununată de succes.

Ţugui a reuşit să se urce la volan, cu intenţia de a pleca înapoi spre Holboca. Nu a reuşit să parcurgă decât câţiva metri şi, după ce era să lovească un pieton, a acroşat un VW Transporter parcat. Pietonul avea să fie cel care a chemat poliţia. La analizele ulterioare, avea să i se găsească o alcoolemie de 2,44‰ în sânge. Chemat a doua zi la Poliţia Rutieră, Ţugui nu s-a prezentat. Când poliţiştii au mers după el, l-au găsit acasă, tot sub influenţa băuturilor alcoolice, concubina sa spunând că are obiceiul să bea zilnic. Expertiza medico-legală efectuată la Socola avea să-i identifice mai multe afecţiuni, inclusiv etilismul cronic, stabilind totuşi că fapta din 15 septembrie fusese săvârşită cu discernământ.

Citește și: Șofer beat, dat de gol de un cap de pod

Instanţa a reţinut în favoarea lui vârsta de 70 de ani, constatând însă că etilismul cronic şi insistenţa cu care s-a încăpăţânat să conducă, deşi era beat, reprezintă un pericol atât pentru ceilalţi, cât şi pentru propria-i persoană. De altfel, chiar în sala de judecată, el şi-a pierdut temporar cunoştinţa ca urmare a sevrajului. Magistraţii Judecătoriei l-au condamnat la un an de închisoare cu suspendare, interzicându-i totodată şi să mai conducă, timp de 5 ani. Pentru a fi siguri că măsura va fi respectată, judecătorii au dispus confiscarea autoturismului. Ţugui a atacat sentinţa, magistraţii Curţii de Apel urmând să analizeze cazul la sfârşitul lunii viitoare.

Comentarii