Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Premieră naţională - Petiţie a părinţilor ieşeni: se cer clase mai mari. De ce sunt deodată locuri mai puţine la şcolile căutate?

GALERIE
admitere-liceu
  • admitere-liceu
- +

Cauzele „crizei” de locuri la colegiile cele mai solicitate ţin de regulile pandemice. Acestea au făcut mai stricte reglementările privind numărul maxim de elevi dintr-o clasă. Dacă până recent erau admişi 30, ba chiar şi 35 de elevi într-o clasă, acum numărul maxim este 26. Ce cer părinţii, mai exact? De ce sindicatele nu susţin cererea părinţilor?

Premieră la nivel naţional! Zilele acestea, în mediul on-line ieşean a apărut o petiţie, ce s-a extins ulterior, prin care se cere suplimentarea locurilor la liceu pentru elevii care se înscriu în această perioadă în ciclul preuniversitar. Motivaţia din spatele petiţiei este că anul acesta, la evaluarea naţională, a participat un număr mai mare de absolvenţi ai claselor a VIII-a faţă de anul trecut.

Creatorii petiţiei, care a strâns deja un număr de aproape 2.000 de semnături, susţin că majoritatea elevilor au obţinut note mari la examene şi riscă să fie repartizaţi la licee nedorite deoarece numărul de locuri a rămas în mare parte neschimbat. Care este situaţia la nivelul judeţului Iaşi?

Ce spune ISJ?

„Ziarul de Iaşi” a cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ Iaşi) evidenţa locurilor din anii anteriori comparativ cu anul acesta. În judeţul nostru, au susţinut examenele de Evaluare Naţională 6.562 de candidaţi prezenţi la ambele probe, dintr-un total de 6.900 de absolvenţi înscrişi. Dintre cei 6.562 de candidaţi prezenţi, 5.544 de candidaţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5.

Pentru anul şcolar trecut, 2020-2021, au fost prevăzute 5.320 de locuri în clasa a IX-a, în învăţământul liceal, cu un număr total de 190 de clase. Pentru anul scolar 2021-2022, numărul de locuri la clasa a IX-a a fost de 4.768. în 192 de clase. ISJ Iaşi a repartizat pentru anul şcolar 2022-2023, un număr de 5.506 locuri la clasa a IX-a, în 222 de clase.

Cele 5.506 locuri sunt doar pentru învăţământul liceal de masă, cu frecvenţă - zi. Pentru învăţământul profesional şi dual, sunt alocate 2.138 de locuri în 89 de clase. De asemenea, sunt alocate 87 de locuri în 8 clase pentru învăţământul special şi 168 de locuri în 6 clase pentru învăţământul seral. Reprezentanţii ISJ Iaşi spun că la nivelul judeţului nostru planul de şcolarizare a avut în vedere numărul mai mare de elevi înscrişi anul acesta.

„Diferenţa dintre anul 2020 şi 2021 în privinţa numărului de locuri, în contextul unui număr aproape similar de clase între cei 2 ani. este rezultat din modificările aduse metodologiei planului de şcolarizare, care a redimensionat numărul maxim de elevi dintr-o formaţiune de studiu.”, au explicat reprezentanţii ISJ Iaşi.

Cu alte cuvinte, aceştia susţin că la nivelul judeţului nu ar exista probleme în ceea ce priveşte repartiţia elevilor pentru admiterea în clasa a IX-a.

Propunerea ministerului

Cu toate acestea, o soluţie a venit şi din partea reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, odată cu apariţia acestei petiţii. Aceştia susţin că fiecare elev trebuie să introducă mai multe opţiuni atunci când alege profilul sau liceele dorite, pentru a nu risca să rămână nerepartizat. Părinţii spun că un elev cu rezultate foarte bune la examene va ajunge la un liceu nedorit, deoarece nu va reuşi să fie repartizat la prima sa alegere din dosar.

„În această situaţie întreaga problemă ajunge în mâinile noastre, a părinţilor şi elevilor, iar rezultatul va duce la repartizarea copiilor acolo unde nu îşi doresc sau, poate, unde nu şi-au dorit pe deplin. Mai multe opţiuni înseamnă repartizarea copiilor care au obţinut medii bune la licee slabe. Cum să îi cer eu copilului meu, care a luat o medie foarte bună, să aleagă altceva decât ce şi-a dorit sau pentru ce a muncit.”, explică un părinte.

Ce spun părinţii?

Părinţii spun că o soluţie ar fi suplimentarea numărului de locuri pe clasă, de la 24-26 de elevi din prezent, număr calculat în contextul dat de pandemie, la 28-30 de elevi, cât era înainte de pandemie. Aceştia mai cer crearea de noi clase pentru a reduce decalajul dintre media de admitere obţinută şi nivelul liceului la care vor fi admişi.

„Trebuie menționat că decizia diminuării numărului de elevi pe clasă a fost luată în cadrul măsurilor de distanţare socială şi aceasta se menţine în continuare. Vrem să ajungem la un număr mai mare de elevi, aşa cum era înainte de pandemie, pentru a le oferi tuturor elevilor şansa de a fi admişi acolo unde îşi doresc”, explică creatorii petiţiei.

Sindicatele se opun

Această propunere nu este susţinută de reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar din Iaşi (USLIP Iaşi), care afirmă că suplimentarea claselor nu este o decizie benefică nici pentru elevi, nici pentru cadrele didactice.

„Am luptat pentru a avea clase de maximum 26 de elevi. Calitatea învăţâmântului se face cunoscută printr-un număr mai mic de elevi într-o clasă. Cu alte cuvinte, cadrul didactic alocă mai mult timp individual cu fiecare elev. Ştim cu toţii cât de dificil este să distribui timpul în aşa fel încât să poţi verifica evoluţia fiecărui elev şi să îl poţi evalua în mod corect şi dinamic.”, a explicat Adrian-Liviu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

Creatorii petiţiei speră totuşi ca reprezentanţii Ministerului Educaţiei să vină în perioada următoare cu soluţii concrete adaptate nevoilor şi dorinţelor copiilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri