anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Premieră naţională - Petiţie a părinţilor ieşeni: se cer clase mai mari. De ce sunt deodată locuri mai puţine la şcolile căutate?

GALERIE
admitere-liceu
 • admitere-liceu
- +

Cauzele „crizei” de locuri la colegiile cele mai solicitate ţin de regulile pandemice. Acestea au făcut mai stricte reglementările privind numărul maxim de elevi dintr-o clasă. Dacă până recent erau admişi 30, ba chiar şi 35 de elevi într-o clasă, acum numărul maxim este 26. Ce cer părinţii, mai exact? De ce sindicatele nu susţin cererea părinţilor?

Premieră la nivel naţional! Zilele acestea, în mediul on-line ieşean a apărut o petiţie, ce s-a extins ulterior, prin care se cere suplimentarea locurilor la liceu pentru elevii care se înscriu în această perioadă în ciclul preuniversitar. Motivaţia din spatele petiţiei este că anul acesta, la evaluarea naţională, a participat un număr mai mare de absolvenţi ai claselor a VIII-a faţă de anul trecut.

Creatorii petiţiei, care a strâns deja un număr de aproape 2.000 de semnături, susţin că majoritatea elevilor au obţinut note mari la examene şi riscă să fie repartizaţi la licee nedorite deoarece numărul de locuri a rămas în mare parte neschimbat. Care este situaţia la nivelul judeţului Iaşi?

Ce spune ISJ?

„Ziarul de Iaşi” a cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ Iaşi) evidenţa locurilor din anii anteriori comparativ cu anul acesta. În judeţul nostru, au susţinut examenele de Evaluare Naţională 6.562 de candidaţi prezenţi la ambele probe, dintr-un total de 6.900 de absolvenţi înscrişi. Dintre cei 6.562 de candidaţi prezenţi, 5.544 de candidaţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5.

Pentru anul şcolar trecut, 2020-2021, au fost prevăzute 5.320 de locuri în clasa a IX-a, în învăţământul liceal, cu un număr total de 190 de clase. Pentru anul scolar 2021-2022, numărul de locuri la clasa a IX-a a fost de 4.768. în 192 de clase. ISJ Iaşi a repartizat pentru anul şcolar 2022-2023, un număr de 5.506 locuri la clasa a IX-a, în 222 de clase.

Cele 5.506 locuri sunt doar pentru învăţământul liceal de masă, cu frecvenţă - zi. Pentru învăţământul profesional şi dual, sunt alocate 2.138 de locuri în 89 de clase. De asemenea, sunt alocate 87 de locuri în 8 clase pentru învăţământul special şi 168 de locuri în 6 clase pentru învăţământul seral. Reprezentanţii ISJ Iaşi spun că la nivelul judeţului nostru planul de şcolarizare a avut în vedere numărul mai mare de elevi înscrişi anul acesta.

„Diferenţa dintre anul 2020 şi 2021 în privinţa numărului de locuri, în contextul unui număr aproape similar de clase între cei 2 ani. este rezultat din modificările aduse metodologiei planului de şcolarizare, care a redimensionat numărul maxim de elevi dintr-o formaţiune de studiu.”, au explicat reprezentanţii ISJ Iaşi.

Cu alte cuvinte, aceştia susţin că la nivelul judeţului nu ar exista probleme în ceea ce priveşte repartiţia elevilor pentru admiterea în clasa a IX-a.

Propunerea ministerului

Cu toate acestea, o soluţie a venit şi din partea reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, odată cu apariţia acestei petiţii. Aceştia susţin că fiecare elev trebuie să introducă mai multe opţiuni atunci când alege profilul sau liceele dorite, pentru a nu risca să rămână nerepartizat. Părinţii spun că un elev cu rezultate foarte bune la examene va ajunge la un liceu nedorit, deoarece nu va reuşi să fie repartizat la prima sa alegere din dosar.

„În această situaţie întreaga problemă ajunge în mâinile noastre, a părinţilor şi elevilor, iar rezultatul va duce la repartizarea copiilor acolo unde nu îşi doresc sau, poate, unde nu şi-au dorit pe deplin. Mai multe opţiuni înseamnă repartizarea copiilor care au obţinut medii bune la licee slabe. Cum să îi cer eu copilului meu, care a luat o medie foarte bună, să aleagă altceva decât ce şi-a dorit sau pentru ce a muncit.”, explică un părinte.

Ce spun părinţii?

Părinţii spun că o soluţie ar fi suplimentarea numărului de locuri pe clasă, de la 24-26 de elevi din prezent, număr calculat în contextul dat de pandemie, la 28-30 de elevi, cât era înainte de pandemie. Aceştia mai cer crearea de noi clase pentru a reduce decalajul dintre media de admitere obţinută şi nivelul liceului la care vor fi admişi.

„Trebuie menționat că decizia diminuării numărului de elevi pe clasă a fost luată în cadrul măsurilor de distanţare socială şi aceasta se menţine în continuare. Vrem să ajungem la un număr mai mare de elevi, aşa cum era înainte de pandemie, pentru a le oferi tuturor elevilor şansa de a fi admişi acolo unde îşi doresc”, explică creatorii petiţiei.

Sindicatele se opun

Această propunere nu este susţinută de reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar din Iaşi (USLIP Iaşi), care afirmă că suplimentarea claselor nu este o decizie benefică nici pentru elevi, nici pentru cadrele didactice.

„Am luptat pentru a avea clase de maximum 26 de elevi. Calitatea învăţâmântului se face cunoscută printr-un număr mai mic de elevi într-o clasă. Cu alte cuvinte, cadrul didactic alocă mai mult timp individual cu fiecare elev. Ştim cu toţii cât de dificil este să distribui timpul în aşa fel încât să poţi verifica evoluţia fiecărui elev şi să îl poţi evalua în mod corect şi dinamic.”, a explicat Adrian-Liviu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

Creatorii petiţiei speră totuşi ca reprezentanţii Ministerului Educaţiei să vină în perioada următoare cu soluţii concrete adaptate nevoilor şi dorinţelor copiilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.