Preţul lemnelor de foc a fost plafonat, dar acestea au dispărut de pe piaţă. Se vor înmulţi furturile din păduri?

luni, 17 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 Preţul lemnelor de foc a fost plafonat, dar acestea au dispărut de pe piaţă. Se vor înmulţi furturile din păduri?

Plafonarea preţului pentru lemnele de foc face ca acest tip de combustibil să devină greu de găsit. De la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii pot să aplice amenzi comercianţilor care vând peste preţul impus din birourile guvernamentale bine încălzite.

Cine şi-a făcut sanie astă-vară sau, mai bine, în vara anului trecut a scăpat de grija costului încălzirii. Aşa cum am relatat, Guvernul s-a grăbit să vină cu o ordonanţă discutabilă, care limitează preţul lemnului de foc, însă fără să ofere subvenţie pentru ce depăşeşte 400 lei/ mc cu TVA inclus.

Pe pagina de internet a Direcţiei Silvice Iaşi sunt afişate preţurile de vânzare directă a materialului lemnos – atât pentru foc, cât şi pentru construcţii rurale. Dacă sortimentele din prima categorie, diferite soiuri de esenţă moale sau tare, nu depăşesc 400 de lei/mc, pe platformele ocoalelor silvice nu se găseşte deloc marfă.

Directorul Direcţiei Silvice Iaşi ne spunea săptămâna trecută că ar mai fi de recoltat aproximativ 30 de mii de metri cubi de lemn de foc. El a admis însă că cererea este foarte mare şi, din acest motiv, marfa se vinde repede.

Am încercat să procurăm „româneşte” mult râvnitul combustibil, doar ca să ajungem în final la prima mână, cea a pădurarilor.

Există şi soluţia cumpărării de lemn de foc direct de pe OLX. Preţurile sunt afişate în clar şi sunt mai mici decât în magazine, unde un metru cub – ce-i drept, de esenţă tare, sortat, fasonat – depăşeşte 1000 de lei.

CITESTE SI: Cât mai costă la Iaşi lemnul de foc? Ordonanţa de plafonare nu se simte în piaţă. Ce spune Direcţia Silvică?

Chiar dacă nu este lemn de contrabandă, trebuie un pic de atenţie la calitatea lui şi la volum. Cu cât sunt mai multe goluri de aer, cu atât cantitatea se depărtează de metrul cub şi se apropie de metrul ster – unitatea de măsură pentru buşteni, care e definită ca fiind două treimi dintr-un metru cub.

Dar cum fac magazinele să vândă lemnul de foc la un preţ mai mare decât limita de 400 de lei impusă cu forţa de Guvernul Ciucă? Răspunsul se află tot în OUG 134, la articolul 4: „Toate contractele încheiate anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se vor derula potrivit prevederilor legale în vigoare la data încheierii acestora.”

De sâmbătă, când s-au împlinit 10 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, se pot da amenzi de la 3 la 5 mii de lei pentru nerespectarea limitării preţului de vânzare a lemnului de foc.

Dar semne că textul normativ este unul abuziv deja sunt, cu toate că ordonanţa dată în stil Lukaşenko nu a fost contestată de nimeni: magazinele încep să nu mai aibă lemn de foc şi, unele, nici peleţi. Doar brichete se mai găsesc pe ici, pe colo, pentru că preţul nu ajunge (încă) la 1500 de lei/tonă. 

Comentarii