Prima autorizație de construire pe spațiul verde din Oancea ar putea fi anulată

miercuri, 23 ianuarie 2019, 02:58
2 MIN
 Prima autorizație de construire pe spațiul verde din Oancea ar putea fi anulată

Ea vizează împrejmuirea unui teren pe care au urma să fie ridicat un turn cu 15 niveluri. Locuitorii din această parte a cartierului Tătăraşi au protestat în mai multe rânduri împotriva construirii a trei blocuri pe Esplanadă.

Deputatul Marius Bodea a anunţat, ieri, că au­­torizaţia de împrejmuire a suprafeţei de 2.463 mp de teren de la capătul Esplanadei Oan­cea urmează să fie atacată în instanţa civilă de contencios administrativ. Liderul liberal, care a participat la mai multe acţiuni de protest ale locuitorilor din Tătăraşi împotriva ridicării unui turn de 42 de metri pe acest teren, a făcut public un răspuns al Prefecturii la cererea sa.

„Urmare petiţiei adresată Instituţiei Prefectului – Judeţul Iaşi (…) vă facem cunoscut că, potrivit dispoziţiilor art. 12 din Legea nr. 50/1991, modificată şi completată, s-au făcut demersuri către Serviciul juridic din cadrul instituţiei în vederea promovării acţiunii de anulare în contencios administrativ a autorizaţiei de construire nr. 1062 emisă în octombrie anul trecut“.

Aseară, prefectul Marian Şerbescu ne-a confirmat petiţia şi răspunsul către Marius Bodea, precizând că juriştii Prefecturii care au analizat cazul vor confirma în final data punerii acţiunii în mişcare.

Autorizaţia „echivalează cu distrugerea ireversibilă a Esplanadei Oancea“, afirmă liderul liberal.

„Ieşenii trebuie să ştie că Esplanada Oancea este singurul spaţiu public pe care mii de cetăţeni îl folosesc pentru a se relaxa, pentru a ieşi cu copiii la plimbare sau pentru a interacţiona. Construcţia a încă trei blocuri-turn în acea zonă va însemna distrugerea acestei oaze de verdeaţă şi de linişte“, a mai spus Bodea.

„Victoria finală va fi când vom anula HCL-ul (hotărârea adoptată în şedinţa Consiliului Local din 28 februarie 2018, n.r.) pentru construcţia celor trei blocuri pe Esplanada Oancea“, a adăugat el, in­vi­tându-l totodată pe primar să meargă să discute cu locuitorii din zonă.

Amintim că, imediat după emiterea certificatului de urbanism, pe 28 februarie anul trecut, a avut loc primul protest împotriva construirii acelui bloc-turn cu 15 niveluri. Câteva zile mai târziu, în mai, primarul a promis că „va veghea personal, cu toate atribuţiile legale de care dispune, astfel încât zona Esplanadei Oancea să se dezvolte durabil, în condiţiile unui echilibru între drepturile proprietarilor, dorinţele actualilor locatari şi exploatarea armonioasă a zonei“.

În octombrie însă primarul a autorizat împrejmuirea suprafeţei de 2.463 mp pe care urmează să fie construit turnul, argumentând că se respectă astfel dreptul la proprietate. Pe de altă parte, oamenii au spus că investitorul imobiliar le-ar fi propus să adune 500.000 de euro, valoarea investiţiei de până acum în teren şi documentaţie, ca să renunţe la proiect.

Comentarii