VIDEO - Cazul Rancea: Cum a fost amorsată "bomba". Detalii despre afacerile incriminate
Ancheta judiciara la Opera Nationala Româna Iasi a debutat exploziv. 11 persoane implicate au (...)
citeste totmiercuri, 03.03.2021
Bebeluşii în cauză beneficiază în mod gratuit de schema completă privind administrarea vaccinului pneumococic, care a fost introdus în septembrie 2017 în Programul Naţional de Vaccinare. Preţul unui vaccin, plătit până acum de numeroşi părinţi, ajunge la aproape 400 de lei.
Bebeluşii ieşeni care împlinesc în această perioadă 11 luni de viaţă sunt primii care beneficiază în mod gratuit de schema completă privind administrarea vaccinului pneumococic, care a fost introdus în septembrie 2017 în Programul Naţional de Vaccinare. Conform unor date obţinute de la Institutul Naţional de Sănătate Publică de către Asociaţia „Mame pentru mame“, aproximativ 12.600 de copii din toată ţara vor primi în luna iulie a treia doză de vaccin, la nivelul judeţului Iaşi numărul bebeluşilor care vor primi ultima doză fiind de aproximativ 558 de copii. Cei mai mulţi copii care aşteaptă această doză sunt cei 1.365 din Bucureşti, urmaţi de 573 de copii din Cluj şi de cei 558 din Iaşi.
„Această cohortă de copii născuţi în luna august 2017 este prima care beneficiază gratuit de schema completă de vaccinare antipneumococică. De la începutul programului, din septembrie 2017, 97.927 de copii au primit cel puţin o doză de vaccin, în timp de 67.697 au făcut deja a doua doză. Estimări independente arată însă că peste 30.000 de copii din categoriile de vârstă acoperite de program nu au primit nicio doză, fiind recomandat un calendar de recuperare pentru fiecare dintre ei“, au precizat reprezentanţii Asociaţiei „Mame pentru mame“.
„Nu s-au înregistrat refuzuri“
Prin intermediul vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valenţe sunt prevenite boli cum ar fi otitele, pneumoniile, meningitele şi este administrat copiilor la 2, 4 şi 11 luni. Atunci când a fost introdus, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că la nivel mondial pneumonia este cauza principală a deceselor în cazul copiilor, putând fi prevenită prin vaccinare.
Medicii de familie ieşeni susţin că până în momentul de faţă vaccinarea pneumococică s-a desfăşurat fără sincope şi fără foarte multe refuzuri din partea părinţilor, care au înţeles importanţa acestuia.
„Faptul că acest vaccin a fost introdus este un pas înainte pentru sănătatea copiilor, iar până acum nu s-au înregistrat refuzuri. Din contră, dintotdeauna, noi am recomandat părinţilor să facă acest vaccin, mai ales că auzeau de la rudele lor care veneau din Spania, Italia sau Grecia unde acest vaccin este inclus în program, şi îl solicitau. Din păcate, până să fie introdus, îl puteau achiziţiona din farmacii cu 350-370 de lei, ceea ce pentru o familie din mediul rural este destul de mult. Însă părinţii au înţeles că este un vaccin foarte bun, care previne boala pneumococică şi atunci ţinând cont că otita, cât şi pneumonia cu pneumococ sunt afecţiuni destul de frecvente la noi în zonă, pentru binele copiilor lor oamenii au încercat să facă tot ce a fost posibil“, a explicat dr. Cristina Barbu, medic de familie ieşean şi membru al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).
Astfel, pentru a se realiza o imunitate optimă, sunt necesare cele trei doze, mai ales având în vedere că cei sub vârsta de un an sunt mai sensibili, nivelul de anticorpi la nivel maxim fiind atins după administrarea ultimei doze, aceasta fiind cea care stabilizează întreaga schemă.
Medicii au mai explicat că, în general, temerile părinţilor în ceea ce priveşte vaccinarea sunt legate de eventualele reacţii adverse care ar putea să apară în urma administrării, însă care în cazul acestui vaccin sunt riscuri minime.
Refuzul îi afectează şi pe cei vaccinaţi
„Cei care refuză vaccinarea sunt de cele mai multe ori cei care o refuză din start, pe fondul acestui trend anti-vaccinare fără dovezi ştiinţifice în spate. Nu este corect să se refuze vaccinarea, mai ales pentru ceilalţi copii, pentru că orice vaccin are efect maxim la o anumită acoperire vaccinală. Dacă 10% din populaţie refuză, nu se realizează acoperirea optimă, iar cei care au fost vaccinaţi au o protecţie mai slabă decât este normal. Procentul acela de copii nevaccinaţi ar trebui să reprezinte chiar copii care au anumite boli, alergii adevărate la ingredientele din vaccin, nu oricine. Eu am speranţa că prin acest vaccin pneumococic vom reuşi să scădem consumul de antibiotice, care este foarte mare în acest moment, pentru că s-a făcut o deprindere în a se consuma“, a explicat dr. Dana Popescu, medic de familie ieşean şi membru al Grupului de Vaccinologie SNMF.
În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene vaccinul pneumococic este compensat în diferite moduri, iar acoperirea vaccinală variază între 70% şi 98%, ceea ce reduce incidenţa bolilor pneumococice, dar şi mortalitatea cauzată de acestea.
Cuvinte cheie: + vaccin pneumococic, bebeluși
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Soția unuia dintre bărbații uciși este asistentă medicală în secția unde e tratat criminalul
Ministrul de Interne, despre crimele din Onești: Poate ar fi trebuit altă abordare
Bărbatul care a trântit la pământ un copil, la Hunedoara, este acuzat de tentativă de omor
Investigație în urma a două decese după vaccinarea cu AstraZeneca în Coreea de Sud
Cum a schimbat Palas traiectoria de dezvoltare a Iașului. Tinerii sunt cei mai câștigați
VIDEO Șofer fără permis prins circulând pe sens interzis, pe Cuza Vodă
7,99 - rata de infectare într-o comună din Iași. Cinci localități în scenariul roșu
VIDEO: Mașinile parcate pe bulevardul Păcurari, mutate pentru spălarea străzii
Bărbat cu dizabilități, carbonizat după ce casa i-a luat foc și nu s-a putut salva
Incendiu într-un apartament din Alexandru. Un bărbat a fost scos inconștient
Spitalele vechi din România nu mai pot fi salvate. Demolarea, una dintre soluții
Placa pe care scrie "Mișcarea Legionară" nu încalcă legea, spun procurorii
Sporuri de 174.000.000 lei în trei ani la Muncă. Au crescut de 12 ori în 2 ani
VIDEO: Președintele Ucrainei s-a vaccinat dezbrăcat la bustul gol
Cronica eșecului. De ce a ucis Gheorghe Moroșan, deși ajunsese să coopereze
Ministerul Educației vrea ca examenele să se desfășoare cu prezență fizică
Pot firmele să-şi oblige angajaţii să se vaccineze împotriva Covid-19?
Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!
VIDEO: Indivizii care l-au lovit pe primarul din Roşcani petrec luna martie după gratii
Instanţa a decis: USAMV păstrează cantina din Copou, „Cuza” face apel
La loc comanda: traseul autobuzului 3b a încins spiritele în Dancu
Fetiţa opărită cu ciorbă pe 40% din suprafaţa corpului rămâne la Iaşi
Casa de Sănătate a încercat, fără succes, să smulgă 42 de lei de la Institutul de Cardiologie
Cât costă o căzătură în Kaufland: 15.000 de lei pentru că a alunecat pe o pată de ulei
Expoziţii inedite la muzeele a trei scriitori: Otilia Cazimir, Ion Creangă şi George Topîrceanu
Partidă de sex la prostituate plătită cu 15.000 de euro. Iată cum s-a încheiat "destrăbălarea"!
Fetiţă de doi ani, victimă colaterală într-un conflict între părinţi
VIDEO - Cazul Rancea: Cum a fost amorsată "bomba". Detalii despre afacerile incriminate
CS Universitatea Craiova este prima semifinalistă a Cupei României
O sticlă de whisky scoţian, vândută la licitaţie pentru 37.000 de dolari
Lucian DÎRDALAEuro contra dezinformării |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Florin CÎNTICSaboţii lui Claude (III) |
Radu PĂRPĂUȚĂUn norocos |
Alex VASILIUExperienţa Ciceu - Cicero |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.