Sunt prevenite boli ca otitele, pneumoniile, meningitele

Prima generaţie ce beneficiază de un nou vaccin obligatoriu: bebelușii de 11 luni

vineri, 27 iulie 2018, 01:57
4 MIN
 Prima generaţie ce beneficiază de un nou vaccin obligatoriu: bebelușii de 11 luni

Bebeluşii în cauză beneficiază în mod gratuit de schema completă privind administrarea vaccinului pneumococic, care a fost introdus în septembrie 2017 în Programul Naţional de Vaccinare. Preţul unui vaccin, plătit până acum de numeroşi părinţi, ajunge la aproape 400 de lei.

Bebeluşii ieşeni care împlinesc în această perioadă 11 luni de viaţă sunt primii care beneficiază în mod gratuit de schema completă privind administrarea vaccinului pneumococic, care a fost introdus în septembrie 2017 în Programul Naţional de Vaccinare. Conform unor date obţinute de la Institutul Naţional de Sănătate Publică de către Asociaţia „Mame pentru ma­me“, aproximativ 12.600 de copii din toată ţara vor primi în luna iulie a treia doză de vaccin, la nivelul judeţului Iaşi numărul bebeluşilor care vor primi ultima doză fiind de aproximativ 558 de copii. Cei mai mulţi copii care aşteaptă această doză sunt cei 1.365 din Bu­cureşti, urmaţi de 573 de copii din Cluj şi de cei 558 din Iaşi.

„Această cohortă de copii născuţi în luna august 2017 este prima care beneficiază gratuit de schema completă de vaccinare anti­pneumococică. De la începutul programului, din septembrie 2017, 97.927 de copii au primit cel puţin o doză de vaccin, în timp de 67.697 au făcut deja a doua doză. Estimări independente arată însă că peste 30.000 de copii din categoriile de vârstă acoperite de program nu au primit nicio doză, fiind recomandat un calendar de recupe­rare pentru fiecare dintre ei“, au precizat reprezentanţii Asociaţiei „Mame pentru mame“.

„Nu s-au înregistrat refuzuri“

Prin intermediul vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valenţe sunt prevenite boli cum ar fi otitele, pneumoniile, meningitele şi este administrat copiilor la 2, 4 şi 11 luni. Atunci când a fost introdus, reprezentanţii Ministe­rului Sănătăţii au precizat că la nivel mondial pneumonia este cauza principală a deceselor în cazul copiilor, putând fi prevenită prin vaccinare.

Medicii de familie ieşeni susţin că până în momentul de faţă vaccinarea pneumococică s-a desfăşurat fără sincope şi fără foarte multe refuzuri din partea părinţilor, care au înţeles importanţa acestuia.

„Faptul că acest vaccin a fost introdus este un pas înainte pentru sănătatea copiilor, iar până acum nu s-au înregistrat refuzuri. Din contră, dintotdeauna, noi am recomandat părinţilor să facă acest vaccin, mai ales că auzeau de la rudele lor care veneau din Spania, Italia sau Grecia unde acest vaccin este inclus în program, şi îl solicitau. Din păcate, până să fie introdus, îl puteau achiziţiona din farmacii cu 350-370 de lei, ceea ce pentru o familie din mediul rural este destul de mult. Însă părinţii au înţeles că este un vaccin foarte bun, care previne boala pneumococică şi atunci ţinând cont că otita, cât şi pneumonia cu pneumococ sunt afecţiuni destul de frecvente la noi în zonă, pentru binele copiilor lor oamenii au încercat să facă tot ce a fost posibil“, a explicat dr. Cristina Barbu, medic de familie ieşean şi membru al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Na­ţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Astfel, pentru a se realiza o imunitate optimă, sunt necesare cele trei doze, mai ales având în vedere că cei sub vârsta de un an sunt mai sensibili, nivelul de anticorpi la nivel maxim fiind atins după administrarea ultimei doze, aceasta fiind cea care stabilizează întreaga schemă. 

Medicii au mai explicat că, în general, temerile părinţilor în ceea ce priveşte vaccinarea sunt legate de eventualele reacţii adverse care ar putea să apară în urma administrării, însă care în cazul acestui vaccin sunt riscuri minime.

Refuzul îi afectează şi pe cei vaccinaţi

„Cei care refuză vaccinarea sunt de cele mai multe ori cei care o refuză din start, pe fondul acestui trend anti-vaccinare fără dovezi ştiinţifice în spate. Nu este corect să se refuze vaccinarea, mai ales pentru ceilalţi copii, pentru că orice vaccin are efect maxim la o anumită acoperire vaccinală. Dacă 10% din populaţie refuză, nu se rea­lizează acoperirea optimă, iar cei care au fost vaccinaţi au o protecţie mai slabă decât este normal. Procentul acela de copii nevaccinaţi ar trebui să reprezinte chiar copii care au anumite boli, alergii adevărate la ingredientele din vaccin, nu oricine. Eu am spe­ranţa că prin acest vaccin pneumococic vom reuşi să scădem consumul de antibiotice, care este foarte mare în acest moment, pentru că s-a făcut o deprindere în a se consuma“, a explicat dr. Dana Popescu, medic de familie ieşean şi membru al Grupului de Vaccinologie SNMF.

În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene vaccinul pneumococic este compensat în diferite moduri, iar acoperirea vaccinală variază între 70% şi 98%, ceea ce reduce incidenţa bolilor pneumococice, dar şi mortalitatea cauzată de acestea.

Comentarii