Primăria Iaşi, mulţumită de deszăpezirea din municipiu. În judeţ, 14 şcoli sunt încă închise

joi, 30 ianuarie 2014, 02:50
8 MIN
 Primăria Iaşi, mulţumită de deszăpezirea din municipiu. În judeţ, 14 şcoli sunt încă închise

În timp ce deszăpezirea lasă în continuare de dorit în spatele blocurilor, echi­pele Primăriei au început de ieri să transporte nămeţii în afara oraşului. Remorcile au încărcat zăpada de pe străzile principale, Independenţei, Vasile Lupu, Vasile Alecsandri, pe zona Gară, Podu Roş, Podu de Piatră, Socola, pe poduri şi de pe pasaje. Nămeţii au fost transportaţi ca în fiecare an în zona C.A. Rosetti. În spatele blocurilor însă, nămeţii îngreunează în continuare circulaţia, iar şoferii ies cu greu din şanţurile formate în zăpadă.

 

GALERIE FOTO I

 

Con­form oficialilor, echipele de la Primărie s-au ocupat în cursul zilei de ieri să cureţe zăpada din zonele de versanţi, în Bucium şi în Ţicău, dar mai ales în zona şcolilor, spitalelor, altor instituţii publice, în pieţe şi în cimitire. Reprezentanţii Primăriei susţin că utilajele au intrat şi în spatele blocurilor şi au curăţat aleile şi parcările de zăpada. Mai mult, conform oficialilor, angajaţii de la Citadin, Salubris, RATP şi Servicii Publice lucrează în tot oraşului pentru curăţenia de iarnă. „Salubrisul a avut în comandament 330 de persoane, Citadin lucrează în 24 de ore cu 188 de persoane, RATP cu 66, iar Servicii Publice Iaşi lucrează cu toate efectivele pentru că ei se regăsesc şi în acţiunile de deszăpezire pe zonele de parcuri, cimitire, versanţi şi partea de mobilier urban, degajarea indicatoarelor. Toată lumea este la treabă, sunt în jur de 500 de persoane“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.

 

GALERIE FOTO II

 

Edilii au mai anunţat că vremea se va înrăutăţi considerabil, iar cel puţin până luni temperaturile vor fi foarte cobo­râte. „Situaţia meteo pentru următoarele 48 de ore prevede înrău­tăţirea vremii care va fi deosebit de rece în zona noastră cu intensificări ale vân­tului pentru care s-a şi emis avertizare, putând depăşi 70 km/oră. Ur­mează să acţioneze în conformitate cu planul de intervenţii pentru Comandamentul de iarnă“, a mai declarat viceprimarul Chirica.

O femeie găsită pe stradă cu temperatura corpului de doar 28 de grade

Numărul persoanelor care se prezintă în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon“ cu afecţiuni determinate de frig este în continuă creştere. De la începutul acestei săptămâni, în doar trei zile, cinci persoane au ajuns la spital în şoc hipotermic, după ce s-au expus prea mult timp la gerul de afară. Ieri, îngrijiri medicale de urgenţă a necesitat o femeie în vârstă de 75 de ani, care a ajuns la spital în stare critică, cu o temperatură a corpului foarte scăzută. Acesta a fost unul dintre cele mai grave cazuri de când a început sezonul hipotermiilor. Cadrele medicale nu-şi explică însă cum de bătrâna a ajuns în această situaţie, deşi are casă şi locuieşte cu fami­lia sa, care-i poartă de grijă. Ieşeanca are probleme neurologice, dar şi psihice. Ea a fost găsită pe stradă, îngheţată şi inconştientă, fiind transportată de urgenţă în UPU. „Pacienta se afla în şoc hipotermic, având temperatura corpului de doar 28 de grade Celsius. I s-au acordat îngrijiri medicale de prim-ajutor şi după puţin timp s-a reuşit creşterea temperaturii corpului la 36 de grade. A fost stabilizată, însă pot apărea alte complicaţii, având în vedere că are o vârstă înaintată, motiv pentru care va rămâne internată şi va fi monitorizată“, a declarat conf. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Cea mai mică temperatură a corpului înregistrată anul acesta în UPU a fost de 21 de grade Celsius, la un bărbat în vârstă de 75 de ani, care a stat mai bine de două ore în ger, inconştient, după ce a consumat băuturi alcoolice. Când a fost găsit, el se afla în şoc hipotermic, iar medicii s-au chinuit ore în şir pentru a-l stabiliza.

Într-o singură zi, zece copii cu fracturi la derdeluş

Medicii din Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic de Copii „Sfânta Maria“ au tratat în ultima gardă zece minori care au căzut pe gheaţă. Din cauza numărului mare de pacienţi deveniţi victime ale gheţuşului, acti­vitatea medicală s-a desfăşurat cu greu, iar în UPU a fost foarte aglomerat. Copiii au vârste cuprinse între 6 şi 18 ani şi cei mai mulţi sunt băieţi. Pacienţii le-au spus cadrelor medicale că au ieşit la joacă şi au alunecat pe stradă. „Au fost zece pacienţi într-o zi, cu leziuni la nivelul membrelor inferioare şi a membrelor superioare. Cele mai multe fracturi au fost la picioare, şi doar trei copii au rămas inter­naţi, având fracturi cu deplasare. Restul pacienţilor au plecat la domiciliu după ce li s-au pus membrele afectate în ghips“, a declarat dr. Lucian Cernahoschi, purtător de cuvânt al Spitalului de Pediatrie.

În şcolile din sate, mediile sunt încheiate de ieri

Majoritatea directorilor de liceu speră ca situaţia la învăţătură a şcolarilor să se încheie până la sfârşitul săptămânii.

Profesorii de la sate au fost mai harnici şi au încheiat me­diile copiilor încă de miercuri dimineaţă. La şcolile de la oraş, situaţiile diferă în funcţie de problemele pe care le au copiii la învăţătură şi de numărul de note. Majoritatea directorilor de liceu speră ca situaţia la învăţătură a şcolarilor să se încheie până la sfârşitul săptămânii. „Astăzi a venit la şcoală o parte dintre copii, sperăm să reuşim să încheiem situaţia şcolară la toţi, până în ora 16.00, cum ni s-a comunicat. Să vedem, dacă or să fie probleme cu notele, dar, în principiu, de mâine, copiii nu cred că vor mai veni. Să vedem ce hotăreşte şi inspectoratul deoarece s-a anunţat iar vreme rea“, a declarat Dana Louise Barnea, directorul Colegiului Naţional de Arte „Octav Băncilă“, din Iaşi. Deşi la majoritatea şcolilor din Iaşi elevii nu vor mai frecventa cursurile începând de astăzi, indiferent de hotărârea inspectoratului, există licee care cer elevilor să facă prezenţa la ore, în caz contrar aceştia pot primi absenţe. „La noi se va finaliza sigur situaţia şcolară săptămâna aceasta deoarece nu avem probleme cu notele copiilor, notarea lor a fost ritmică în timp. În mod normal, dacă şcoala se încheie vineri, sunt de părere că elevii trebuie să vină şi mâine, şi poimâine la şcoală. La ore, profesorii au ce face, pot purta diferite discuţii cu elevii“, a menţionat Alexandru Guţă, directorul Liceului Teoretic „Al.I. Cuza“.

Părinţii nu-i mai lasă la şcoală

La sate, dascălii se tem pentru viaţa copiilor navetişti şi sunt de părere că aceştia nu ar mai trebui să vină la şcoală zilele acestea, mai ales că li s-au încheiat mediile din timp. „Copiii nu au venit la şcoală, însă cadrele didactice s-au prezentat toate. Noi deja am încheiat la această oră toate mediile, situaţia e validată. Aşteptăm să vedem dacă trebuie să chemăm copiii mâine la şcoală, dar eu cred că nu vor veni. Am copii din Vlădiceni, Dealul Doamnei, Chicerea, Prisăcani şi este greu pentru ei să vină cale atât de lungă prin zăpadă“, povesteşte Nicolae Viusenco, directorul şcolii din Tomeşti.

În comuna Ţibana, situaţia este aceeaşi, iar profesorii s-au grăbit să încheie mediile copiilor tocmai pentru a-i scuti pe aceştia de drumurile din ultimele două zile. Aceştia spun că nici părinţii nu se îndură să-şi pună în pericol copiii, trimiţându-i kilometri întregi prin ger, mai ales că autorităţile au anunţat joi şi temperaturi de -21 de grade Celsius. „Acum două ore am încheiat toate mediile, profesorii au plecat şi ei acasă. Noi ţinem legătura cu inspectoratul şi le-am spus că avem mulţi copii navetişti. Prin urmare, aceştia vor rămâne acasă joi şi vineri“, a spus Roxana Popa, directorul şcolii de la Ţibana. Copiii vor reveni la şcoală pe data de 10 februarie, după vacanţa intersemestrială cuprinsă în calendarul anului şcolar.

14 şcoli din judeţ rămân închise

Elevii vor merge la şcoală în acest sfârşit de săptămână, ca urmare a de­ciziei luate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, deşi vremea se anunţă şi mai friguroasă zilele acestea. Doar 14 uni­tăţi vor rămâne închise astăzi, la cererea profesorilor, din cauza accesului dificil pe drumurile comunale. Există şi loca­lităţi unde aceştia au posibilitatea să ajungă la ore deoarece drumurile sunt curăţate, însă, pentru siguranţa copiilor, conducerea şcolii a luat decizia de a cere suspendarea cursurilor. „La noi, drumurile şi uliţele sunt desfundate, copiii care vin din Şipote, Andrieşeni, Ţigănaşi şi alte localităţi au transport asigurat de firmă, dar nu vrem să peri­clităm siguranţa copiilor. Noi comuni­căm cu părinţii prin diriginţi, iar co­piii mici veneau însoţiţi de părinţi la şcoală şi în zilele normale, nu sunt lăsaţi singuri niciodată“, a declarat Liliana Brînzanu, directorul Liceului Tehnologic din Vlădeni.

Lista şcolilor unde nu se învaţă:

Şcoala Gimnazială Poiana, comuna Deleni;
Şcoala Gimnazială Grajduri ;
Şcoala Gimnazială „Constantin Teodorescu“, Războieni, comuna Ion Neculce;
Şcoala Gimnazială Dagâţa;
Şcoala Gimnazială Hărmăneştii Vechi;
Şcoala Gimnazială nr. 1, Lunca Cetăţuii, Ciurea;
Şcoala Gimnazială Ciurea;
Liceul Tehnologic, Coarnele Caprei;
Şcoala Gimnazială Mironeasa;
Şcoala Gimnazială Mădârjac;
Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Ţibana;
Liceul Tehnologic Cozmeşti;
Liceul Tehnologic Vlădeni;
Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ciobanu“, Andrieşeni

Gabriela TOMA, Paula SCÎNTEIANU, Claudia PĂDURARU

Comentarii