anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 27.11.2022

Autoritate Naţională: Datele personale pot fi publicate dacă este o obligaţie legală

Primarul M.C. trebuie să ridice obloanele și să alunge fantomele de la Roznovanu

GALERIE
mc primar
 • mc primar
- +

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a răspuns unei solicitări realizate de Ziarul de Iaşi.

Municipalitatea a făcut ieri o serie de precizări cu privire la informaţiile se­cre­tizate despre persoane fizice din diverse documente publice. Într-un comunicat, oficialii instituţiei spun că a fost elaborată o procedură internă privind prelucrarea datelor cu caracter personal, după intrarea în vigoare a noului Regulament european privind protecţia datelor personale.

Amin­tim că Primăria a ales să secretizeze nu­mele şi prenumele persoanelor fizice din documente care conţin rezultate la concursuri pentru funcţii publice, liste cu datornici sau diverse acte urbanistice (autorizaţii, certificate, planuri urbanistice zonale). Mu­nicipalitatea a precizat că aşteaptă un punct de vedere oficial de la Autoritatea Na­ţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) cu privire la modul în care trebuie prelucrate în continuare astfel de informaţii.

„Ziarul de Iaşi“ a solicitat zilele trecute un astfel de punct de vedere de la autoritatea naţională, iar ANSPDCP ne-a furnizat ieri un răspuns preliminar.

„Datele personale avute în vedere la transmiterea adresei (aceleaşi precum cele menţionate mai sus, n.r.) pot fi colectate, inclusiv dez­văluite publicului larg, prin intermediul site-ului www.primaria-iasi.ro, numai în măsura în care se aplică cel puţin una dintre condiţiile prevăzute de art. 6 alin. (1) (din noul regulament, n.r.)“, se arată în răspunsul autorităţii, semnat de Alina Săvoiu, şefa Biroului juridic şi comunicare din cadrul ANSPDCP.

În adresa instituţiei este citat articolul în cauză şi demn de remarcat este că autoritatea subliniază litera (c) a art. 6: „prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligaţii legale care îi revine operatorului“, dar fără a exemplifica concret astfel de situaţii. Am solicitat clarificări de la autoritate şi vom reveni atunci când vom avea un nou răspuns.

În schimb, dacă ne raportăm la legislaţia naţională specifică cazurilor menţionate mai sus (acte urbanistice, liste datornici etc.), Primăria are obligaţia legală de a informa publicul larg inclusiv despre numele şi prenumele persoanelor fizice în astfel de documente publice, aşa cum ne-au declarat zilele trecute şi specialişti în protecţia datelor cu caracter personal.

În comunicatul trimis ieri, Primăria spune că informaţiile despre persoane fi­zice vor fi în continuare „anonimizate“ până când ANSPDCP va oferi „precizări şi eventuale corecturi cu privire la procedura internă a municipalităţii sau până când Ministerul Dezvoltării va genera un ghid de aplicaţie unitară a normelor europene“. Nu în ultimul rând, instituţia aminteşte şi de faptul că nerespectarea noului regulament european poate atrage amenzi de până la 20 milioane euro.

Demn de precizat este că Iaşul este singurul oraş mare din ţară care a secretizat informaţiile, în timp ce în restul municipiilor (Ti­mişoara, Cluj, Bucureşti, Oradea, Braşov, Craiova, Constanţa, Galaţi, Brăila etc.) astfel de date sunt publicate în continuare fără restricţii.

VEDEȚI ȘI:

Primarul trage obloanele în nasul ieşenilor. În instituţie veţi discuta cu fantome, nu cu oameni

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

LATER EDIT.  Cu o promptitudine care anunţă vremuri bune în comunicare, domnul premare ne-a anunţat că intervenţia de pe platforma PNL nu-i aparţine, ba, chiar mai mult, el nu ar avea nici măcar access la platforma respectivă. Touché, monsieur! Rugăm, prin urmare, curioşii să citescă pulsul nostru în cheia că există o persoană destul de puternică la liberali, cu acces deplin la butoane, care-I ia la per tu şI alte celea pe cei mai înalţI lideri, dar care stă prost cu gramatica. Ceea ce n-ar fi o noutate.   Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.