Autoritate Naţională: Datele personale pot fi publicate dacă este o obligaţie legală

Primarul M.C. trebuie să ridice obloanele și să alunge fantomele de la Roznovanu

vineri, 15 iunie 2018, 02:03
3 MIN
 Primarul M.C. trebuie să ridice obloanele și să alunge fantomele de la Roznovanu

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a răspuns unei solicitări realizate de Ziarul de Iaşi.

Municipalitatea a făcut ieri o serie de precizări cu privire la informaţiile se­cre­tizate despre persoane fizice din diverse documente publice. Într-un comunicat, oficialii instituţiei spun că a fost elaborată o procedură internă privind prelucrarea datelor cu caracter personal, după intrarea în vigoare a noului Regulament european privind protecţia datelor personale.

Amin­tim că Primăria a ales să secretizeze nu­mele şi prenumele persoanelor fizice din documente care conţin rezultate la concursuri pentru funcţii publice, liste cu datornici sau diverse acte urbanistice (autorizaţii, certificate, planuri urbanistice zonale). Mu­nicipalitatea a precizat că aşteaptă un punct de vedere oficial de la Autoritatea Na­ţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) cu privire la modul în care trebuie prelucrate în continuare astfel de informaţii.

„Ziarul de Iaşi“ a solicitat zilele trecute un astfel de punct de vedere de la autoritatea naţională, iar ANSPDCP ne-a furnizat ieri un răspuns preliminar.

„Datele personale avute în vedere la transmiterea adresei (aceleaşi precum cele menţionate mai sus, n.r.) pot fi colectate, inclusiv dez­văluite publicului larg, prin intermediul site-ului www.primaria-iasi.ro, numai în măsura în care se aplică cel puţin una dintre condiţiile prevăzute de art. 6 alin. (1) (din noul regulament, n.r.)“, se arată în răspunsul autorităţii, semnat de Alina Săvoiu, şefa Biroului juridic şi comunicare din cadrul ANSPDCP.

În adresa instituţiei este citat articolul în cauză şi demn de remarcat este că autoritatea subliniază litera (c) a art. 6: „prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligaţii legale care îi revine operatorului“, dar fără a exemplifica concret astfel de situaţii. Am solicitat clarificări de la autoritate şi vom reveni atunci când vom avea un nou răspuns.

În schimb, dacă ne raportăm la legislaţia naţională specifică cazurilor menţionate mai sus (acte urbanistice, liste datornici etc.), Primăria are obligaţia legală de a informa publicul larg inclusiv despre numele şi prenumele persoanelor fizice în astfel de documente publice, aşa cum ne-au declarat zilele trecute şi specialişti în protecţia datelor cu caracter personal.

În comunicatul trimis ieri, Primăria spune că informaţiile despre persoane fi­zice vor fi în continuare „anonimizate“ până când ANSPDCP va oferi „precizări şi eventuale corecturi cu privire la procedura internă a municipalităţii sau până când Ministerul Dezvoltării va genera un ghid de aplicaţie unitară a normelor europene“. Nu în ultimul rând, instituţia aminteşte şi de faptul că nerespectarea noului regulament european poate atrage amenzi de până la 20 milioane euro.

Demn de precizat este că Iaşul este singurul oraş mare din ţară care a secretizat informaţiile, în timp ce în restul municipiilor (Ti­mişoara, Cluj, Bucureşti, Oradea, Braşov, Craiova, Constanţa, Galaţi, Brăila etc.) astfel de date sunt publicate în continuare fără restricţii.

VEDEȚI ȘI:

Primarul trage obloanele în nasul ieşenilor. În instituţie veţi discuta cu fantome, nu cu oameni

Comentarii