Primul ieşean a ajuns în grupul “Getica”, pe frontul din Ucraina. “Avem înregistrări video pentru cei dragi în caz că am muri în luptă”

sâmbătă, 23 decembrie 2023, 02:50
7 MIN
 Primul ieşean a ajuns în grupul “Getica”, pe frontul din Ucraina. “Avem înregistrări video pentru cei dragi în caz că am muri în luptă”

Primul ieşean care s-a decis să lupte în Ucraina împotriva ruşilor a ajuns pe front în urmă cu două săptămâni. Acesta activează în Grupul de Luptă Român „Getica” şi a ajuns acolo în urma ultimului articol publicat de Ziarul de Iaşi. Comandantul grupului de luptă ne-a spus că alţi ieşeni şi-au exprimat dorinţa de a se înrola în acest grup de luptă. Însă noii recruţi duc lipsă de armament, deoarece principalii susţinători ai armatei ucrainene, americanii, au diminuat ajutorul. Care este procedura în cazul în care unul dintre soldaţi cade la datorie, citiţi în rândurile de mai jos

Primul ieşean care luptp deja pe front, în Ucraina se află în sud pe undeva pe râul Nipru şi încearcă să străpungă frontul împreună cu unităţi de armată ucraineni şi tătare. Scopul acestora este de a elibera Crimeea, anexată de către Federaţia Rusă în 2014. Ieşeanul are domiciliul în municipiul Iaşi şi vârsta de aproape 50 de ani. Cei din Grupul de Luptă Român “Getica” ne-au spus că sunt mulţi dintre cei care s-au înrolat sau urmează să se înroleze au vârste destul de înaintate, cu copii lăsaţi acasă. „Camaradul cu indicativ «Grandpa» este unul dintre ieşenii «Getica», iar în curând vor fi mai mulţi. El este în plin proces de integrare în «Getica». Stă foarte bine cu moralul, a ajuns de curând în Ucraina în urmă articolului din Ziarul de Iaşi precedent. Sunt sigur că ne înţelegeţi când spunem că nu putem dezvălui alte detalii personale despre el.

Regulile de funcţionare ale Getica iau foarte în serios OPSEC-ul (n.r. – sau contrainformaţiile). Noi nu subestimăm capacităţile de război hibrid şi lupta în spaţiul virtual şi informativ ale inamicului. Suntem foarte stricţi în privinţa regulilor care protejează securitatea camarazilor noştri”, ne-a spus comandantul grupului, care are indicativul «Getotac». Ieşeanul luptă împotriva ruşilor, undeva aproape de Crimeea.

„Suntem detaşaţi pe frontul de sud, undeva pe răul Nipru. Putem să spunem că împreună cu unităţi formate din ucrainieni, tătari din Crimeea şi luptători internaţionali vom asista şi ajuta, atât cât ne va fi cu putinţă, împingerea forţelor Federaţiei «Duse» înspre Crimeea şi apoi, cu voia lui Dumnezeu, vom lupta pentru eliberarea Crimeei, la fel cum au făcut-o strămoşii noştri români în 1941 şi 1942. «Getica» a fost într-o pauză operaţională de câteva luni. În primul rând, cei ce erau deja aici s-au odihnit, mulţi au mers în concediu, câţiva au rămas la baza din Kyiv. Eu personal am decis să pornesc proiectul «Getica» în această perioada de pauză. Am găsit un batalion sub care să operăm şi datorită faptului că pagină noastră de Facebook a început să primească din ce în ce mai multe vizite şi implicit interacţiuni, mulţi români ne-au trimis cereri de recrutare. Înainte de rotaţia pe front am ajuns iarăşi la un efectiv care să ne permită să fim eficienţi din punct de vedere tactic şi operational. Numărul de soldaţi în «Getica» se măreşte aproape săptămânal de când am început acest proiect. Din ce în ce mai mulţi români se alătură grupului şi foarte mulţi ne sprijină din ţară. Subliniem faptul că «Getica» continuă să aibă o strategie de acţiune pe două fronturi, unul aici şi al doilea în ţară, unde luptăm pentru combaterea propagandei distribuite de inamic şi vom încerca să combatem orice susţinător român al acestuia, prin metode specifice anti-propagandă şi anti-dezinformare în spaţiul informativ şi virtual. Deci concluzia este că «Getica» creşte şi va continuă să crească, deci mişcarea de rezistenţă română împotriva Federaţiei «Duse» şi a tuturor susţinătorilor lor din ţară va fi din ce în ce mai puternică”, a explicat Getotac.

Nu toţi cei care depun cereri să intre în „Getica” sunt acceptaţi

Comanantul român ne-a spus entuziasmat că a avut chiar şi câte 15 cereri de recrutare în două zile însă refuză mulţi dintre ei deoarece nu ar face faţă luptelor. Soldaţii care nu au un psihic bun sunt respinşi deoarece ar încurca foarte mult trupa, ba chiar le-ar pune în pericol vieţile. De altfel, mulţi dintre soldaţii români şi-au pregătit câte un video pentru cei dragi de acasă, în caz în care a muri în luptă.

„Procedura oficială o reprezintă o notificare din partea reprezentanţilor armatei către ataşatul militar al Ambasadei României la Kyiv, apoi urmează proceduri consulare pentru repatrierea eroului. În plan personal, este un subiect pe care sincer încercăm să îl evităm. Vă putem spune cu siguranţă că aşa cum străbunii noştri daci râdeau în faţă morţii, nici un membru al «Getica» nu este speriat de această etapă inevitabilă şi ireversibilă a vieţii umane. Eu personal am o înregistrare video pregătită pentru solemnul moment, în care am încercat să fac cât mai multe glume posibile. Sper să nu o vadă nimeni în afara de mine, dar fiind realist, suntem într-un conflict pe viaţă şi pe moarte şi cea din urmă reprezintă întotdeauna o posibilitate reală”, crede comandantul roman. Acesta este optimist în privinţa echipamentului militar american, însă face tot posibilul să îşi echipeze soldaţii cu ajutorul celor din ţară.

„Vedem pe plan internaţional un trend negativ în acordarea de asistenţă atât de echipament letal cât şi non-letal, pentru Ucraina. Este clar că acest lucru se resimte pe linia de contact şi va pune în pericol strategia de apărare a Ucrainei şi implicit orice efort al ei de a iniţia acţiuni ofensive pentru eliberarea teritoriilor ocupate. Trebuie menţionat că din păcate «Getica» operează în cadrul unui batalion care nu este foarte dotat din punct de vedere al echipamentului de luptă. Ca şi comandant al grupului de lupta «Getica» şi comandant al direcţiei de informaţii militare ataşată acestui batalion, am început să fac demersuri în ţară, către companii care produc echipamente şi tehnică de uz militar pentru a solicită ajutor, în măsură posibilităţilor. Din păcate până acum nimeni nu ne-a răspuns la aceste mailuri. Chiar dacă majoritatea românilor ne susţin moral şi chiar şi financiar, prin campania de donaţii începută de curând de către Radu Hossu în sprijinul «Getica», din păcate nu vedem aceeaşi atenţie din partea producătorilor şi distribuitorilor de echipamente şi tehnică de uz militar din România. Vom continua să facem demersuri în această direcţie şi facem un apel prin intermediul dumneavoastră la orice producător sau distribuitor care ne poate oferi acest sprijin şi care vrea să ajute fraţii români care lupta în Ucraina. Suntem dispuşi să evaluăm soluţiile pe care ni le puteţi oferi, să le testăm în teatrul de lupta, să oferim un feedback obiectiv asupra calităţilor respectivului echipament şi foarte important, să încercăm să acoperim costurile necesare atât cât se va putea, cu sprijinul camarazilor din Forţele Armate ale Ucrainei şi alte organizaţii de sprijin şi asistenţă, la nivel local”, spune «Getotac».

Apel pentru a primi echipamente militare

Grupul de luptă are nevoie imediat de un autoturism pick-up 4×4 echipat pentru teren accidentat, tablete sau laptopuri rugged care să reziste în condiţii extreme, sisteme optice – camere IR/termoviziune, reddot-uri, lunete, sisteme de tip NVG, echipamente SDR (Software defined radio) şi antene high gain pentru 2M , 70M, 900mhz, 2.4Ghz şi 5.8Ghz, radio-uri cu encripţie AES256 (Hytera, sau Motorola Mototurbo), drone copter cu optică normală sau termică (Mavic 2 (2T) sau Mavic 3, Autel) şi orice sistem de zbor fixed wing care să ne ofere capabilităţi de supraveghere aeriană la o distanţă ce depăşeşte 20km şi orice echipament letal care li se poate oferi şi pe care îl pot folosi fără pregătiri sau cursuri complexe.

„Adresa de mail a grupului de luptă este rolegion@proton.me. Mulţumim tuturor celor care ne susţin, în special lui Radu Hossu, Ambasadei României la Kyiv şi multor altora pe care nu putem să îi menţionăm, dar sunt în inimile noastre. Trăiască România unită! Glorie eroilor de pretutindeni! Slavă Ukraini!”, a încheiat românul.

Comentarii