Primul ieşean condamnat pentru că a condus drogat scapă cu cazierul curat și cu dreptul de a conduce

vineri, 24 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Primul ieşean condamnat pentru că a condus drogat scapă cu cazierul curat și cu dreptul de a conduce

Primul ieşean condamnat pentru conducere sub influenţa drogurilor a scăpat de pedeapsă. Magistraţii Judecătoriei îi aplicaseră lui Ovidiu Mocanu o condamnare cu suspendare. Şi aceasta a fost considerată prea aspră de instanţa superioară. Curtea de Apel a considerat că o pedeapsă i-ar face tânărului mai mult rău decât bine.

 

Aflat la volanul unei Toyota Avensis, tânărul a fost oprit de poliţişti în Podu Iloaiei. Oamenii legii fuseseră sesizaţi prin serviciul 112 de comportamentul haotic al şoferului, care depăşea şi încetinea nejustificat, schimba benzile fără să se asigure şi intra cu roţile în acostamentul drumului. Mocanu avea un comportament tipic unui om băut, dar alcoolemia sa era zero. Analizele efectuate au arătat însă că el era intoxicat cu cannabis, într-o proporţie corespunzătoare unei alcoolemii de 2,15‰ în sânge. Magistraţii Judecătoriei l-au condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Sentinţa a fost contestată în faţa Curţii de Apel. Apărătorul tânărului a contestat concluziile primei instanţe, afirmând că de fapt el nu provocase haos în trafic, declaraţiile care pretindeau acest lucru nefiind susţinute cu niciun mijloc de probă. Nu se produsese niciun accident rutier. El a subliniat că în momentul comiterii faptei, Mocanu se afla într-un moment deosebit de delicat, după o internare de o lună la Socola, „diagnosticat cu tulburare psihotică polimorfă acută, pe fondul unor stări de depresie şi anzietate duse la extrem”. O pedeapsă, chiar cu suspendare, nu ar fi făcut decât să agraveze starea sa psihică. Permisul de conducere îi era absolut necesar, pentru deplasarea între serviciu şi casă.

Argumentele avocatului au avut succes în faţa judecătorilor, aceştia remarcând existenţa unui fond violent în familia tânărului, acesta fiind tratat de părinţi ca fiind o problemă constantă. Se refugiase în consumul excesiv de alcool şi alte substanţe psihoactive, fapt care îi agravase starea psihică oricum fragilă. „În cadrul şedinţei de evaluare psihologică a inculpatului, acesta a ales să se prezinte alături de tatăl său, dorindu-şi neapărat ca acesta să asiste la discuţie. Această atitudine reflectă că inculpatul urmăreşte cu adevărat să se vindece, să se stabilizeze emoţional, să se descarce de toate lucrurile pe care nu a putut să i le spună părintelui său până la acel moment, într-un cadru pe care l-a apreciat ca fiind propice, astfel încât tatăl său să îl asculte şi să încerce să îl înţeleagă. Or, o astfel de iniţiativă sugerează faptul că inculpatul, în mod sincer, nu îşi mai doreşte să ajungă în situaţii similare, să comită infracţiuni şi să constituie un pericol şi pentru cei din jur”, au apreciat magistraţii. Ei au considerat că aplicarea efectivă a unei pedepse nu este neapărat necesară, stabilind în sarcina lui Mocanu aceeaşi pedeapsă, de un an şi jumătate de închisoare, dar cu amânarea executării timp de doi ani. În urma sentinţei, cazierul tânărului va rămâne nepătat, iar dreptul de a conduce îi va fi restabilit.

Comentarii