Primul mare proiect european finalizat în ultimii cinci ani: Gunoiul

joi, 16 mai 2019, 01:49
2 MIN
 Primul mare proiect european finalizat în ultimii cinci ani: Gunoiul

Operarea staţiilor de transfer şi a instalaţiilor de sortare, compostare şi tratare a deşeurilor a fost încredinţată unei asocieri de firme – două ieşene şi una din Spania.

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor a ajuns la final, după mai bine de opt ani de la iniţierea aplicării lui în judeţul Iaşi. Ultimul pas important a fost desemnarea operatorului staţiilor de transfer şi al instalaţiilor de sortare, compostare şi tratare a deşeurilor.

Asocierea Sorain Cecchini Techno Espana SLU – SC Iasicon SA – SC Edil Industry SRL a fost declarată câştigătoarea licitaţiei, anunţă un comunicat al Consiliului Judeţean.

În următorii cinci ani, prestatorul va asigura operarea şi administrarea staţiilor de transfer al deşeurilor de la Ruginoasa, Bălţaţi şi Hârlău, sortarea deşeurilor municipale în staţiile Ruginoasa, Ţuţora şi Hârlău precum şi compostarea deşeurilor verzi şi tratarea mecano-biologică a celor reziduale în cadrul staţiei de la Ţuţora.

Valoarea contractului este de aproximativ 40 milioane de euro.

Transferul deşeurilor a fost preconizat pentru o cantitate de peste 60.000 de tone pe an, două treimi fiind asigurate prin Staţia de la Ruginoasa. Sortarea deşeurilor reciclabile se va face aici (10.000 tone/an) şi la Ţuţora (51.000 tone/an).

Tot la Ţuţora, deşeurile verzi vor fi transformate în compost – 10.000 de tone vor fi prelucrate anual, apoi reintroduse în circuitul economic. În fine, aici se va realiza şi tratarea mecano-biologică a deşeurilor reziduale (140.000 tone/an), colectate în amestec cu biodeşeurile, înaintea depozitării.

Proiectul SMID a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu“ 2007-2013, având o valoare estimată de 306,5 milioane de lei cu TVA (69,35 milioane de euro).

Comentarii