PRINS ÎN TRAFIC Problemă tot mai reclamată de şoferi ieşeni: nesincronizarea semafoarelor

vineri, 30 decembrie 2016, 02:58
3 MIN
 PRINS ÎN TRAFIC Problemă tot mai reclamată de şoferi ieşeni: nesincronizarea semafoarelor
„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi două astfel de situaţii problematice din trafic, din mult mai multe existente şi sesizate de-a lungul timpului.

Continuăm astăzi campania „Prins în trafic“ cu o problemă des sesizată de către şoferii ieşeni. Este vorba despre lipsa de sincronizare în unele zone ale noilor semafoare incluse în Sistemul de Mana­gement al Traficului Iaşi (SMTI). Astăzi, vă prezentăm două cazuri concrete: unul în zona Cantemir, iar celălalt în Păcurari. În primul caz, un cititor ne-a semnalat că, nici în condiţii de trafic normale, semafoarele de pe traseul Nicolae Iorga – Cantemir – Splai Bahlui mal stâng – Sfântul Andrei – strada Palat nu sunt sincronizate. „Sunt pri­ma maşină la semafor pe Ior­ga, fac dreapta pe Cantemir, iar la intersecţia cu şoseaua Naţională prind culoarea roşie. Apoi trec de această in­tersecţie şi, în ciuda faptului că este o distanţă mică faţă de semaforul următor, prind din nou «roşu» la intersecţia cu Splai Bahlui. Evi­dent, după ce ajung pe Sfântul Andrei pentru a face stânga pe strada Palat, mai stau pe «roşu» şi la această intersecţie. Nu mi se pare deloc un sistem inteligent, se pierde foarte mult timp la semafoare, cel de pe pod Cantemir cred că are mai bine de 90 secunde“, ne-a spus Iulian M., în sesizarea trimisă redacţiei.

În cel de-al doilea caz este vorba despre semafoarele din Păcurari, despre care am mai scris în cadrul campaniei, dar de care ne-a reamintit un cititor, Liviu P., care face naveta de câteva ori pe zi în zonă. „Să luăm de exemplu trei dintre semafoarele dinspre capăt: Mun­ca Invalizilor, Cimitirul Evre­iesc şi OMV. Toate sunt apropiate, dar am observat, trecând des pe acolo, că nu sunt sincronizate pe nici un sens. Am numărat, de exemplu, că pe sensul spre rond Păcurari, diferenţa la care verdele devine roşu de la unul la următorul este de 6 secunde. Asta în timp ce, pentru a parcurge distanţa de la unul la altul cu viteza de 60 km/oră, ai nevoie de 12 secunde minim dacă eşti în mers, adică nu cu tot cu demarare de pe loc. O vreme am crezut că nu sunt sincronizate pe acest sens din cauză că sunt sincronizate pentru cei din sens opus. Fals: doar la primele două am observat sincronizare, căci cel de la Munca Invalizilor pare a merge total independent, dar în mod sigur are mai mult roşu decât celelalte două. De altfel, din cauza asta acolo sunt mereu cozi mari la orele de vârf. Mai ales la orele 16-17, pe sensul spre ieşire din oraş, când cozile ajung până la Poştă sau chiar la Moara de Foc. Ca să nu mai spun că sunt mulţi acolo virează stânga spre Canta, pe străduţa aia de lângă Şcoala «Elena Cuza», şi din cauza asta dar şi a maşinilor parcate se circulă doar pe un fir acolo“.

Campania „Prins în trafic“ continuă până pe 20 februarie, şi vă încurajăm să ne trimiteţi sesizări fie pe adresa redacţiei (redactie@ziaruldeiasi.ro), fie sub formă de comentariu pe varianta online a ziarului, fie în cadrul grupului de Facebook intitulat „Prins în trafic“.

Comentarii