De Business

Punem punctul pe știi

Probleme la o mare firmă de construcţii din Iaşi. Stef Invest se reorganizează. Motivul: întârzierile la plată, în special ale statului

sâmbătă, 14 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Probleme la o mare firmă de construcţii din Iaşi. Stef Invest se reorganizează. Motivul: întârzierile la plată, în special ale statului

Firma ieşeană de construcţii Stef Invest a înaintat zilele trecute la Tribunalul Iaşi o cerere prin care solicită reorganizarea firmei. Dosarul a fost înregistrat joi, pe 12 octombrie, în care Stef Invest apare ca debitor, potrivit datelor de pe portal.just.ro, consultat de „Ziarul de Iaşi”.

La finalul anului trecut, Stef Invest înregistra datorii totale de aproximativ 50,3 mil. lei şi active circulante de circa 50,5 mil. lei, din care creanţe de 16,8 mil. lei, potrivit bilanţului depus de societate la Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Constructorul ieşean a înregistrat în 2022 cea mai mare cifră de afaceri de la înfiinţarea societăţii, în 2003, încoace: circa 80,7 mil. lei, în timp ce profitul net s-a ridicat în acelaşi an la 2,2 mil. lei, conform datelor din situaţia financiară pe anul precedent.

Administratorul firmei, Răzvan Apălimăriţei, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că decizia de a înainta cererea de reorganizare a firmei a fost generată tocmai în speranţa că va reuşi salvarea acesteia. „Dezideratul nostru este să ne reorganizăm cât mai repede ca să nu ne dezamăgim partenerii, clienţii, angajaţii şi furnizorii. Din păcate, statul român ne-a sabotat cu noile legi, cât şi cu rectificări, când nu şi-a onorat constructorii. Creditele bancare sunt foarte scumpe, salariile în domeniu sunt foarte mari şi greu de susţinut”, şi-a argumentat decizia Răzvan Apălimăriţei.

În 2021, Stef Invest a raportat afaceri de 75 mil. lei şi un profit net de 2 mil. lei, iar datoriile erau de 40,6 mil. lei, reiese din bilanţul societăţii ieşene.

Apălimăriţei mai spune că un alt factor care a dus la cererea de reorganizare este şi lipsa de predictibilitate în piaţă atât la investiţiile private, cât şi la cele publice. Susţine că mare parte a banilor îi are de recuperat de la stat. „Încasările de la stat sunt blocate sau se fac cu mari întârzieri. Aeroportul Suceava, spre exemplu, are la noi întârzieri foarte mari de plată, la fel şi Compania Naţională de Investiţii. Însă, lucrările merg înainte. Avem contracte în derulare de peste 30 milioane euro fără TVA, atât lucrări publice, cât şi cu privaţi”, a afirmat Apălimăriţei.

Acesta estimează că afacerile pe anul în curs se vor apropia la sfârşitul anului de cele din 2022, la fel şi profitul net. Firma a raportat la MFP un număr mediu de 35 de angajaţi anul trecut. 

Comentarii