Procurorii au cerut o pedeaspă cu suspendare, dar judecătorii au dat cu executare

miercuri, 16 martie 2022, 02:54
2 MIN
 Procurorii au cerut o pedeaspă cu suspendare, dar judecătorii au dat cu executare

Spiritul civic l-a băgat pe un ieşean în spital. Acesta a intervenit pentru a opri doi consăteni să fure din balastul de pe drum, fiind atacat violent de unul dintre aceştia. Agresorul a fost condamnat. Victima sa nu a mai apucat să vadă însă aceasta, decedând înainte de sfârşitul procesului.

Incidentul a avut loc în seara zile de 1 octombrie 2016, când în faţa casei lui C.Ş. a oprit o căruţă. Bătrânul, în vârstă atunci de 78 de ani, i-a văzut pe Mihai Cojocaru şi pe un nepot al soţiei sale cum încarcă în căruţă balast rămas pe marginea drumului de la lucrările de canalizare efectuate în zonă. A ieşit pentru a-i apostrofa că fură balastul. A lovit calul cu un băţ, pentru a-l determina să plece, iar apoi l-a lovit şi pe Cojocaru în zona umărului. Bărbatul a replicat, lovindu-l pe C.Ş. cu capul de căruţă şi împingându-l în şanţ. Apoi, l-a lovit de două ori cu lopata în spate şi în cap. În urma intervenţiei martorilor, conflictul nu s-a agravat.

Cojocaru a fost trimis în judecată abia în 2020, pentru lovire sau alte violenţe. Iniţial, acesta a negat că l-ar fi lovit cu lopata pe bătrân, dar a fost contrazis de depoziţiile martorilor. Magistraţii Judecătoriei au apreciat că viaţa lui C.Ş. s-a aflat în pericol, dată fiind vârsta sa şi felul în care fusese lovit, Cojocaru reacţionând disproporţionat şi fără justificare la apostrofarea bătrânului. În plus, inculpatul nu a schiţat niciun gest spre a-l ajuta pe C.Ş. să se ridice, după ce bătrânul căzuse în şanţ. Dimpotrivă, a profitat de ocazie pentru a-l lovi în continuare. Deşi procurorii au solicitat condamnarea la o pedeapsă cu suspendare, magistraţii au apreciat că această variantă ar fi prea blândă, mai ales că nici după incident Cojocaru nu a manifestat vreo intenţie de a se împăca, nu neapărat în sens juridic, cu victima sa. Ca urmare, bărbatul a fost condamnat la o pedeapsă redusă, de 8 luni de închisoare, dar cu executarea sa în regim de detenţie. Pronunţată vinerea trecută, sentinţa poate fi atacată încă în apel. 

Comentarii