Procurorii ieşeni au protestat în faţa Parchetului. Magistraţii de la Judecătorie s-au solidarizat cu protestul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Procurorii ieşeni au protestat în faţa Parchetului. Magistraţii de la Judecătorie s-au solidarizat cu protestul

GALERIE
protest magistrati iasi (1)protest iasi magistratiprotest magistrati iasi (2)
 • protest magistrati iasi (1)
 • protest iasi magistrati
 • protest magistrati iasi (2)
- +

Aproximativ 40 de procurori ieşeni au protestat ieri în faţa Parchetului exprimând mesaje de nemulţumire referitoare la ultimele modificări legislative din domeniul justiţiei.

Printre protestatari s-au numărat anchetatori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi şi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Cele două instituţii instrumentează majoritatea infracţiunilor de drept comun, fiind şi dintre cele cu cele mai mare volum de activitate din judeţ.

Procurorii au început protestul la ora 14.00, afişând mesaje de dezaprobare faţă de OUG 7, emisă de Guvern zilele trecute şi despre care multe voci din sistemul judiciar, şi nu numai, au precizat că afectează statutul şi independentţa procurorilor români.

„Ne dorim păstrarea echilibrului între puterile statului, aşa cum ar trebui să fie într-un stat constituţional. Ne dorim să ne desfăşurăm activitatea într-un sistem judiciar independent. Îşi doresc independenţa atât judecătorii, cât şi procurorii. Dorim ca în elaborarea de acte normative să se procedeze la o consultare prealabilă a factorilor de decizie“, a precizat Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Apostol consideră că procedura de numire a procurorilor în funcţii de rang înalt trebuie să rămână în continuare un atribut al Secţiei de procurori din cadrul CSM, recrutarea trebuind să se facă exclusiv din rândul procurorilor.

„Trebuie să avem legi predictibile, să nu existe o inflaţie legislativă, să putem să ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale“, a mai spus procurorul.

Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, a precizat: „Noi, fiind din cadrul unei unităţi locale de parchet, ne-am confruntat cu imperfecţiuni legislative, cu deficit de resurse şi cu erori făcute şi de sistemul legislativ, şi de modul de aplicare a legilor, suntem încontinuu proces de învăţare, aplicăm, muncim cu toţii, dar dăm dovadă de bună-credinţă şi aşteptam acelaşi lucru din partea procesului legislativ. Nu se poate să goleşti de conţinut şi de formă o autoritate a statului şi apoi să pretinzi ca toate lucrurile să funcţioneze perfect. Sun­tem aici pentru a apăra drepturile cetăţe­nilor şi pentru a ne respecta jurământul aşa cum l-am depus.“

În jur de 10 studenţi ai Facultăţii de Drept de la „Cuza“ au venit şi ei la protest, solidarizându-se cu magistraţii protestatari.

Silviu Man, preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, a arătat că OUG 7 „nu face altceva decât să slăbească independenţa justitiţiei şi să afecteze în mod foarte grav buna desfăşurare a activităţii parchetelor şi instanţelor din România.“

Magistraţii de la Judecătoria Iaşi au anunţat aseară că s-au alăturat protestelor: vor purta o banderolă albă şi vor începe programul cu o oră mai târziu.

Și Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani legal constituită luni, 25.02.2019, în unanimitate a decis următoarele:

-  Respingerea  modificărilor legislative din cuprinsul O.U.G. nr. 7/2019 referitoare la Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

- Exprimarea  acordului cu privire la conţinutul Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori nr. 95/20.02.2019.

- S-a stabilit adoptarea următoarelor forme de protest:

1. suspendarea activității de lucru cu publicul în instituție, în perioada 26.02.2019-01.03.2019-urmând a fi primite și soluționate cererile cu caracter urgent, în scopul bunei desfășurări a activității unității de parchet;

2. purtarea pe timpul programului de lucru de către procurori a unor banderole albe, ca semn distinctiv al protestului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.