Procurorii ieşeni au protestat în faţa Parchetului. Magistraţii de la Judecătorie s-au solidarizat cu protestul

marți, 26 februarie 2019, 02:49
3 MIN

Aproximativ 40 de procurori ieşeni au protestat ieri în faţa Parchetului exprimând mesaje de nemulţumire referitoare la ultimele modificări legislative din domeniul justiţiei.

Printre protestatari s-au numărat anchetatori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi şi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Cele două instituţii instrumentează majoritatea infracţiunilor de drept comun, fiind şi dintre cele cu cele mai mare volum de activitate din judeţ.

Procurorii au început protestul la ora 14.00, afişând mesaje de dezaprobare faţă de OUG 7, emisă de Guvern zilele trecute şi despre care multe voci din sistemul judiciar, şi nu numai, au precizat că afectează statutul şi independentţa procurorilor români.

„Ne dorim păstrarea echilibrului între puterile statului, aşa cum ar trebui să fie într-un stat constituţional. Ne dorim să ne desfăşurăm activitatea într-un sistem judiciar independent. Îşi doresc independenţa atât judecătorii, cât şi procurorii. Dorim ca în elaborarea de acte normative să se procedeze la o consultare prealabilă a factorilor de decizie“, a precizat Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

Apostol consideră că procedura de numire a procurorilor în funcţii de rang înalt trebuie să rămână în continuare un atribut al Secţiei de procurori din cadrul CSM, recrutarea trebuind să se facă exclusiv din rândul procurorilor.

„Trebuie să avem legi predictibile, să nu existe o inflaţie legislativă, să putem să ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale“, a mai spus procurorul.

Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, a precizat: „Noi, fiind din cadrul unei unităţi locale de parchet, ne-am confruntat cu imperfecţiuni legislative, cu deficit de resurse şi cu erori făcute şi de sistemul legislativ, şi de modul de aplicare a legilor, suntem încontinuu proces de învăţare, aplicăm, muncim cu toţii, dar dăm dovadă de bună-credinţă şi aşteptam acelaşi lucru din partea procesului legislativ. Nu se poate să goleşti de conţinut şi de formă o autoritate a statului şi apoi să pretinzi ca toate lucrurile să funcţioneze perfect. Sun­tem aici pentru a apăra drepturile cetăţe­nilor şi pentru a ne respecta jurământul aşa cum l-am depus.“

În jur de 10 studenţi ai Facultăţii de Drept de la „Cuza“ au venit şi ei la protest, solidarizându-se cu magistraţii protestatari.

Silviu Man, preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, a arătat că OUG 7 „nu face altceva decât să slăbească independenţa justitiţiei şi să afecteze în mod foarte grav buna desfăşurare a activităţii parchetelor şi instanţelor din România.“

Magistraţii de la Judecătoria Iaşi au anunţat aseară că s-au alăturat protestelor: vor purta o banderolă albă şi vor începe programul cu o oră mai târziu.

Și Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani legal constituită luni, 25.02.2019, în unanimitate a decis următoarele:

–  Respingerea  modificărilor legislative din cuprinsul O.U.G. nr. 7/2019 referitoare la Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

– Exprimarea  acordului cu privire la conţinutul Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori nr. 95/20.02.2019.

– S-a stabilit adoptarea următoarelor forme de protest:

1. suspendarea activității de lucru cu publicul în instituție, în perioada 26.02.2019-01.03.2019-urmând a fi primite și soluționate cererile cu caracter urgent, în scopul bunei desfășurări a activității unității de parchet;

2. purtarea pe timpul programului de lucru de către procurori a unor banderole albe, ca semn distinctiv al protestului.

Comentarii