anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 03.06.2023

Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea: Cele 10 porunci pentru creier!

GALERIE
creier, sanatate
  • creier, sanatate
- +

Cine nu își dorește să aibă parte, ca în povești, de tinerețe fără bătrânețe și viață ... de calitate? În mod poate surprinzător pentru mulți dintre noi, acest deziderat ar putea să nu necesite o investiție financiară importantă. Trebuie doar să ne oprim un pic din goana zilnică, să respirăm profund, să zâmbim și să ne împrietenim cu noi înșine

Zilnic, să uităm măcar pentru un timp de dependența de tehnologie și să încercăm să trăim simplu. Mesajele din cele 10 porunci pentru creier recomandate cititorilor Ziarului de Iași de către Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea par a fi la îndemâna oricui. Dar nu întotdeauna ceea ce pare foarte simplu și nu este costisitor este și ușor de realizat. De aceea, la început de an 2022, vă provocăm să încercați să respectați recomandările reputatului profesor, o legendă a neurochirurgiei românești, autorul a nu mai puțin de 23.000 de operații pe creier. Pentru că în acest algoritm, simplu ar putea însemna sănătate și ani de calitate.

1. Cine se trezește de dimineață, sănătos ajunge - e bine să ne trezim cât mai dimineață. Dacă ne ridicăm la ora 9 sau 10 din pat, ne vom simți obosiți. În schimb, dacă procedăm ca și bunicii noștri, e mult mai bine. Este recomandat să ne băgăm la somn odată cu găinile, și să ne trezim odată cu cântatul cocoșului (n.r – ne culcăm la ora 22:00-23:00 maxim, și ne trezim la 5:30-6:00).

2. Aerul curat, sănătate pentru creier. Primul lucru care trebuie făcut dimineața, este să aerisim încăperea unde am dormit, și să ieșim pentru măcar 5 minute la aer curat. Creierul trebuie oxigenat cât mai bine. De evitat să mâncăm imediat cum ne-am trezit. Organismul nu reacționează foarte bine.

3. Te miști, deci exiști. După ce se închid feresterele și după ce ne asigurăm că este încăperea aerisită, trebuie făcută puțină mișcare, pentru că stimulează circulația sângelui și a inimii. Exact cum ar spune japonezii: „ Mă mișc, deci, exist!“

4. Ziua bună se cunoaște după dușul de dimineață. Ai făcut mișcare? Urmează dușul de dimineață. Te revigorează și simți că prinzi și mai multă putere. Toaleta și dușul sunt resimțite ca fiind două acțiuni prin care eliminăm elementele toxice din noi.

5. Micul dejun, trebuie luat în liniște. După duș și toaletă se recomandă micul dejun. În liniște. Fără să răspundem la telefoane, fără să ne uităm la televizor și fără să fim agitați.

6. Sănătatea din ceașcă. La fel ca și micul dejun, cafeaua sau ceaiul de dimineață se bea în linițte. Este momentul în care îți aduni gândurile și îți faci planuri pentru ziua care tocmai începe.

7. Zâmbet, pentru o sănătate mai bună. Recomand tuturor cititorilor Ziarului de Iași, și nu numai, să zâmbească ori de câte ori au ocazia. Zâmbetul și râsul sunt de mare ajutor pentru psihic și pun în mișcare mușchii feței. Astfel, îți descrețești fruntea și nu te mai gândești la grijile cotidiene.

8. Alimentele ușoare, ideale pentru masa de prânz. La prânz este bine să servim o masă ușoară, nu copioasă. În caz contrar, vei simți că nu mai ai energie și că trebuie neapărat să dormi măcar o oră.

9. Masa de seara, cat mai usoara. Masa de seară, adică cina, trebuie să fie și mai ușoară decât cea de prânz. Așadar, evită produsele procesate, carnea, grăsimea. Soliciți și mai mult inima, pacreasul și tubul digestiv. O salată este numai bună. În funcție de hipertensiunea arterială, recomand un pahar de vin roșu seara. Cel mai bun vasodilatator cerebral și antioxidant.

10. Somnul dulce, mult aduce! - Cel mai bine este să te bagi în pat la 10 seara. Conform unor studii amănunțite, cel mai bun și odihnitor somn este între ora 10 și 11 noaptea. Trebuie să încercăm să adormim fără televizor sau fără telefon. Respectând aceste două reguli, faci o curățare a creierului. Se spune că partea superioară a creierului doarme, organismul se odihnește, iar a doua zi avem puterea de o lua de la capăt.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Radu POPESCU

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

opinii

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Eugen MUNTEANU

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Autorul serialului continuă argumentația ideii formulate în titlu, marcând astfel aniversarea, în anul în curs, a celor 350 de ani de la tipărirea versiunii versificate a psalmilor biblici în limba română.

Rapide notaţii „la cald”

Alexandru CĂLINESCU

Rapide notaţii „la cald”

Negocierile dintre guvernanţi şi liderii sindicatelor nu m-au convins. Liderii mi s-au părut cam oscilanţi, gata să se înţeleagă cu puterea şi cred că doar presiunea venită de la „bază” i-a determinat să nu cedeze.

Carol Mihalic de Hodocin (1)

Neculai SEGHEDIN

Carol Mihalic de Hodocin (1)

În faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi există o lucrare monumentală din fontă, cu o înălţime de aproape 7 metri şi o greutate de 4,3 tone, realizată în stil gotic după planurile inginerului hidraulic şi montanist Carol Mihalic de Hodocin. Este vorba de o cişmea, turnată în Moravia, monumentul fiind consfinţit îndămânării publice de către Grigore Ghica la 1851, după cum este precizat în înscripţia în română şi latină de pe lucrarea cu pricina.

pulspulspuls

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

Caricatura zilei

Greva și Mașina școală

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri