PSD transmite un mesaj tranşant către BNR în privinţa cursului de schimb

miercuri, 09 ianuarie 2019, 23:55
2 MIN
 PSD transmite un mesaj tranşant către BNR în privinţa cursului de schimb

Reprezentanţii PSD au precizat, miercuri pe Facebook, că Banca Naţională a României (BNR) este singura care poate şi are datoria să asigure stabilitatea cursului valutar, adăugând că Guvernul a luat o serie de măsuri pentru a aduce euro în economia românească, potrivit Mediafax.

„Guvernul a luat multe măsuri pentru a aduce Euro în economia românească: atragerea de fonduri europene, politici publice de stimulare a investiţiilor, sprijinirea firmelor exportatoare prin subvenţii şi scheme de ajutor de stat. Toate aceste lucruri presupun vânzări de valută şi cumpărare de lei, ceea ce ar fi trebuit să scadă cursul valutar. Nivelul cursului valutar nu este în răspunderea Guvernului şi nu poate fi determinat de acţiunea guvernamentală. Banca Naţională este singura care poate şi are datoria de a asigura stabilitatea cursului valutar”, a precizat PSD, într-o postare miercuri pe Facebook.

Cursul valutar leu-euro a urcat la cel mai ridicat nivel miercuri, 4,6722 lei, o creştere de 0,11%, faţă de marţi arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR). Cursul de schimb pentru euro a intrat pe o tendinţă de creştere din decembrie. Media calculată de BNR pentru tranzacţiile efectuate miercuri în piaţa valutară a fost de 4.67 lei/euro, 4.08 lei/dolarul SUA şi respectiv 4.16 lei pentru un franc elveţian, cu un ban mai depreciat faţă de marţi. Este cea mai slabă cotaţie a leulului în raport cu euro, de la începutul măsurătorilor în 2005 încoace. 

Deprecierea vine într-un complicat context economic, dar reflectă şi dezechilibre din piaţă. Miercuri, Statistica a publicat deficitul din comerţul exterior, datele după primele 11 luni fiind mai mare cu aproape 20%, depăşind 15 miliarde de euro. Miercuri dimineaţa euro s-a întărit faţă de celelalte monede majore, dar a revenit apoi uşor în apropierea nivelurilor de deschidere. Analiştii din piaţă au anunţat în repetate rânduri că se aşteaptă la o depreciere a monedei naţionale.

Potrivit unui sondaj efectuat în rândul celor mai buni analişti financiari, membri ai Chartered Financial Analyst România (CFA), 83% dintre aceştia estimează un curs euro de 4.69 lei pentru luna mai 2019 şi de 4.74 lei peste 12 luni, se arată într-un comunicat al CFA România, transmis vineri. De asemenea, inflaţia anticipată de aceştia pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) este de 4,23%, iar rata medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,64%.

Comentarii