Refugiaţii vor învăţa gratuit limba română la Universitatea din Timişoara
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Refugiaţii vor învăţa gratuit limba română la Universitatea din Timişoara

GALERIE
refugiati
  • refugiati
- +

Cursuri gratuite de limba română şi de cultură europeană vor fi oferite refugiaţilor de către Universitatea de Vest din Timişoara, rectorul instituţiei de învăţământ, Marilen Pirtea, spunând că integrarea socială şi culturală a acestora ”este de maximă importanţă”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Universitatea de Vest din Timişoara, instituţia de învăţământ superior este dispusă să ofere gratuit cursuri de limbă română şi cultură europeană refugiaţilor care vor sosi în România.

"În contextul în care în momentul de faţă se discută foarte mult despre imigranţi ca şi număr, Universitatea de Vest din Timişoara consideră că este timpul să se vorbească mai mult despre cum vom reuşi să-i integrăm în societatea românească şi europeană. Astfel, instituţia şi-a arătat disponibilitatea de a înfiinţa cursuri de limbă română şi cultură europeană pentru imigranţii distribuiţi României de la nivel comunitar", se arată în comunicat.

Universitatea mai anunţă că are capacitatea de a gestiona astfel de cursuri pentru refugiaţi deoarece, an de an, ajută studenţii străinii să se integreze.

"Capacitatea UVT de a gestiona o asemenea situaţie a fost deja testată prin faptul că universitatea organizează de mai mult timp un an pregătitor pentru toţi studenţii străini care vin în Timişoara şi doresc sau au nevoie să înveţe limba română. Astfel, în fiecare an, aproximativ 150 de studenţi străini apelează la serviciile UVT pentru a ne învăţa limba şi cultura. Capacitatea instituţiei poate fi dezvoltată pentru a acoperi mai multe persoane şi se poate ramifica încât să atingă şi alte segmente specifice", se mai arată în comunicat.

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea, a spus că integrarea culturală şi socială a refugiaţilor distribuiţi României "este de maximă importanţă".

"Integrarea lor socială şi culturală este de maximă importanţă. Nu putem continua să discutăm despre ei doar ca număr. Indiferent câţi imigranţi va primi România, capacitatea ţării de a-i integra va fi testată până la limitele sale. Am lansat această iniţiativă întrucât avem experienţă în materie şi conştientizăm cât de important este ca aceşti oameni să ne înveţe limba, dar şi cultura. Nu putem închide ochii în speranţa că problema ne va ocoli. Situaţia actuală este o provocare şi trebuie să ne-o asumăm cu soluţii concrete, astfel încât să ieşim în câştig, nu în pierdere", spune Marilen Pirtea.

Cursurile gratuite ar urma să ajute refugiaţii să se adapteze mai uşor la societatea românească, le-ar facilita accesul la educaţie şi pot contribui la evitarea unor conflicte de ideologii pe seama diferenţelor între civilizaţii foarte diferite, mai arată UVT.

România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat, marţi, de Consiliul JAI, numărul total de imigranţi alocat până în prezent ţării noastre fiind de 4.837.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.