Republica Moldova ar putea obţine regim liberalizat de vize cu UE din luna iulie

vineri, 31 ianuarie 2014, 11:30
3 MIN
 Republica Moldova ar putea obţine regim liberalizat de vize cu UE din luna iulie

Cetăţenii Republicii Moldova ar putea obţine dreptul de a călători fără vize în spaţiul Schengen începând cu luna iulie, a declarat vineri la Chişinău raportorul Parlamentului European în domeniul liberalizării regimului de vize pentru Republica Moldova, Tanja Fajon.

Aceasta a declarat într-o conferinţă comună de presă cu premierul Iurie Leancă că la 12 februarie acest subiect urmează să fie discutat în cadrul Comisiei pentru libertate, securitate şi justiţie, iar în luna martie să fie supus votului în Parlamentul European. ‘Regimul liberalizat de vize, conform scenariului optimist, ar urma să fie abolit până la alegerile din Parlamentul European, preconizate pentru 25 mai, astfel ca această decizie să intre în vigoare către luna iulie’, a precizat Tanja Fajon.

În acelaşi timp, ea a menţionat că acest regim le va permite cetăţenilor moldoveni doar posibilitatea de a călători fără vize în spaţiul Schengen, dar nu va oferi dreptul de muncă sau de obţinere a cetăţeniei.

Raportorul PE a menţionat că Republica Moldova este prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care obţine acest drept, dar a arătat că reformele trebuie să continue, inclusiv în privinţa justiţiei şi a combaterii corupţiei. ‘În carul PE vom urmări în continuare reformele care se desfăşoară în Republica Moldova. Încă nu toate rezultatele au fost obţinute şi reformele trebuie să continue’, a declarat ea.

La 27 noiembrie 2013, Comisia Europeană a propus liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni prin modificarea Regulamentului 539/2001 privind abolirea obligaţiei de viză pentru călătoriile de scurtă durată pentru cetăţenii Republicii Moldova posesori ai paşaportului biometric în spaţiul Schengen. Propunerea respectivă se bazează pe  rezultatul celui de-al 5-lea Raport de Progres al Comisiei Europene privind implementarea Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize din 15 noiembrie 2013, care a confirmat că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţionalităţile Planului de Acţiuni respectiv. La data de 20 decembrie 2013, la Bruxelles, urmare a propunerii Preşedinţiei Lituaniene a UE, ambasadorii statelor membre ale UE au susţinut propunerea Comisiei Europene de modificare a Regulamentului.

Republica Moldova speră să semneze în toamna acestui an şi Acordul de asociere, care îl va cuprinde şi pe cel de liber schimb, pe care Parlamentul de la Chişinău să-l ratifice până la sfârşitul anului. Progresele pe calea integrării europene sunt foarte importante pentru coaliţia guvernamentală de centru-dreapta de la Chişinău, în condiţiile în care la sfârşitul acestui an vor avea loc alegeri parlamentare la care principala formaţiune de opoziţie – Partidul Comuniştilor – va propune drept vector al politicii externe aderarea Republicii Moldova la structurile euroasiatice controlate de Rusia. (Agerpres) 

Comentarii