Iată ce carne au mâncat mii de ieşeni, ani la rând! Băgau apă în ea în neştire

Reţea de injectat ilegal saramură în carne. Sute de tone pe piaţă la Iaşi

sâmbătă, 19 februarie 2022, 03:02
6 MIN

Amănunte incredibile ies la iveală odată cu derularea procesului unei reţele de „falsificat” şi furat carne în unul din cele mai mari depozite de profil din zonă, la Tomeşti. O reţea de şapte angajaţi, conduşi de un fost contabil al Companiei de Transport Public, a injectat abuziv, suplimentar, cantităţi mari de apă în carnea de pui şi de curcan, pentru a fura surplusul astfel creat. Rulajul depozitului fiind unul uriaş, de nivelul sutelor de tone, cantităţile furate de membrii reţelei erau şi acestea imense. Firma ce opera depozitul a cerut instanţei să fie despăgubită pentru 40 de tone de carne furate astfel. Instanţa a decis însă altfel. Mare parte din carnea astfel injectată şi/sau furată a ajuns pe piaţă. Din fericire, reţeaua a fost anihilată.

Un grup de ieşeni a pus la cale o afacere cu investiţie zero şi profit maxim. Angajaţi ai unui depozit de carne de pasăre din Tomeşti, aceştia s-au gândit să bage mai multă apă în carne şi să fure surplusul rezultat pentru a-l revinde în folos propriu. S-au întins însă prea mult „la caşcaval”, furând mult mai mult decât ar fi trebuit pentru a nu se observa. Două controale interne au pus în evidenţă lipsa a peste 40 de tone de carne, iar hoţii au fost până la urmă identificaţi. Prinşi în flagrant cu peste o tonă de carne abia furată, au scăpat totuşi ieftin, fiind condamnaţi de magistraţii Judecătoriei la pedepse cu suspendare. Prejudiciul demonstrat fusese relativ mic şi recuperat în bună parte. Pentru prejudiciul de 40 de tone, deşi era oarecum de bănuit că o astfel de reţea se organizase pentru furturi mai de anvergură, nu s-a putut dovedi că e direct imputabil reţelei.

Măsluiau procesul de frăgezire

Depozitul din Tomeşti nu avea doar rolul de a ţine carnea până la distribuirea către magazine. La punctul de lucru se realiza şi un aşa-numit proces de frăgezire a cărnii. Materia primă era injectată cu un amestec de apă şi condimente în proporţie de aproximativ 20-25%, după care carnea era congelată şi ambalată în baxuri a 10 kg. Procedura este legală şi standard. De acest lucru s-au gândit să profite şi 7 angajaţi ai societăţii, mizând pe faptul că rulajul era mare, depozitul prelucrând cantităţi imense de carne. Au stabilit să injecteze în plus 2-4% apă, iar cantitatea suplimentară astfel obţinută să şi-o însuşească. La un rulaj minim de 20 de tone lunar, le-ar fi revenit aproximativ 800 kg de carne. Avea să se ajungă, însă, la cantităţi mult mai mari. Mai ales că, la un moment dat, furturile păreau a merge atât de bine încât nu se mai sinchiseau să şi injecteze apă în cantităţi similare.

Primele lipsuri din depozit au fost constatate încă din 2014, când în urma unui inventar s-a constatat lipsa a 23,4 tone de carne de curcan şi pui. Motivele dispariţiei nu au putut fi stabilite. În decembrie 2015, depozitul a primit în custodie 284 tone de carne de pasăre. Din ianuarie până în martie, firma ridicase din depozit 264,3 de tone. Restul de 19,7 tone lipseau. Conducerea firmei nu a anunţat iniţial Poliţia. A întărit paza, a schimbat broasca intrării, dar furturile au continuat. În cele din urmă, a început verificarea cu atenţie a înregistrărilor camerelor de supraveghere. Într-una dintre ele, datând din 24 septembrie 2016, apărea unul dintre angajaţii firmei, Vasile Rotaru, umblând prin curte după terminarea programului. Acesta merge la cabina paznicului, de unde ia o lanternă, după care se deplasează spre panoul electric, apoi intră în clădire, de acolo în camera tehnică… iar aici înregistrarea se întrerupe. Sistemul video reporneşte după 25 de minute, cât să-l vadă pe Rotaru ieşind. Imaginile nu lămureau nimic, dar cel puţin indicau ceva suspect. Ulterior avea să se constate că în ziua respectivă dispăruseră din depozit 250 kg de carne de curcan. A fost momentul în care a fost anunţată Poliţia, mai ales că pe 17 octombrie urma să vină un nou transport, de 20 de tone de carne de pasăre.

O maşină cu carne: singurul furt dovedit

În dimineaţa zilei de 29 octombrie, înainte de începerea programului de lucru al firmei, supravegherea efectuată de poliţişti a dat roade. Pe strada Văzduh din Tomeşti a fost oprit un VW Transporter despre care se ştia că plecase din sediul firmei. La volan se afla Petru Leahu, în dreapta, fiul său Georgian Leahu, dar şi Viorel Jitariu, iar în maşină 1.240 kg de pulpe de pui refrigerate. La sediul societăţii au fost găsiţi Rotaru, Florin Miron, Adrian Amarandie şi paznicul. Un al şaptelea membru al grupului, Grigore Pascal avea să fie identificat ulterior.

Verificările poliţiei au stabilit un mod de lucru banal, care specula deficienţele din paza societăţii. În depozit se intra folosind pur şi simplu cartelele de acces. De acolo se intra în camera tehnică, unde era depozitată carnea în vederea prelucrării, cu ajutorul unei dubluri a cheii. Marfa era încărcată bax cu bax în VW, dar nu se ieşea pe poarta principală, ci pe una secundară, nepăzită. Poarta era prevăzută cu un cititor de cartele, dar hoţii nu aveau nicio jenă în a le folosi pe ale lor. De acolo, se ieşea pe un teren de sport, învecinat cu mai multe terenuri virane, pe care au fost identificate urme de pneuri. Furturile aveau loc uneori noaptea, dar şi în plină zi, imediat după primirea mărfii.

Tehnologul care se afla în camera tehnică era atras de Rotaru sub diverse pretexte într-un birou de la etaj. În lipsa lui, carnea era furată bax cu bax şi transportată la microbuzul care aştepta. Pentru ca transportul cărnii prin curte să nu fie surprins de camera video, obiectivul acesteia era acoperit temporar cu o bucată de carton. Între timp, paznicul era şi el ţinut de vorbă de Pascal. În acest mod, s-a stabilit că fuseseră furate în total 3,34 tone de carne de curcan şi de pui sau pulpe de pasăre, pe parcursul a 5 operaţiuni. Marfa era transportată la domiciliul lui Petru Leahu, de unde era împărţită în mod egal şi vândută. Rotaru vindea carnea către magazine din Tomeşti sau către persoane fizice, lumea fiind convinsă că deţine un magazin specializat.

Fiul credea că-şi ajută tatăl

În mai 2020, cei 7 au fost trimişi în judecată pentru furt calificat şi complicitate la furt calificat. În timpul procesului, societatea s-a constituit parte civilă, cerând despăgubiri de 300.000 lei, reprezentând contravaloarea celor peste 40 de tone de carne dispărută în timp din depozit. Magistraţii Judecătoriei au respins însă aceste pretenţii, întrucât nu se putuse pune în sarcina celor 7 hoţi cantitatea dispărută, ci doar 3,34 tone de carne cu care fuseseră prinşi efectiv. Pe parcursul judecăţii, Pascal a achitat 5.000 de euro firmei, intervenind astfel împăcarea părţilor. Ceilalţi au mai plătit şi ei câte ceva. Prejudiciul cert final a rămas de doar 8.715 lei. Ca urmare, magistraţii Judecătoriei au apreciat că este suficientă aplicarea unor pedepse cu suspendare. Cea mai mare a fost cea aplicată lui Rotaru, considerat şeful bandei, fiind un fost contabil la CTP, respectiv 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Cea mai mică, de un an şi 6 luni cu suspendare, a fost aplicată lui Georgian Leahu, care era convins că îşi ajută tatăl la muncă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii