Revoltă la un liceu de elită. Zeci de părinţi cer plecarea profesorului de istorie. «E prea sever»

marți, 12 martie 2019, 02:50
6 MIN
 Revoltă la un liceu de elită. Zeci de părinţi cer plecarea profesorului de istorie. «E prea sever»

Premieră la Iaşi: elevii vor capul dirigintelui. Jumătate dintre elevii unei clase de-a XII-a de la Colegiul „Mihai Eminescu“ cer înlocuirea dirigintelui lor. Liceenii, care peste câteva luni susţin bacalaureatul, îl acuză pe dascălul Sorin Sitea că i-ar discrimina în raport cu ceilalţi colegi. Părinţii s-au raliat demersului elevilor şi au depus, la finele săptămânii trecute, o cerere oficială de înlocuire a dirigintelui. „Am avut cel puţin şase colege care au ajuns la psiholog din cauza presiunii din clasă“, spune una dintre eleve. Într-o discuţie cu ziarul, profesorul Sorin Sitea neagă acuzaţiile. Cazul ridică o problemă cu ecouri în tot mediul şcolar: când sunt îndreptăţiţi părinţii să ceară înlocuirea unui dascăl la clasă?

Cu doar câteva luni înainte de examenul de bacalaureat, un grup numeros din clasa a XII-a E de la Colegiul „Mihai Eminescu“ cere înlocuirea dirigintelui. Profesorul de istorie Sorin Sitea este acuzat atât de o parte dintre elevii săi, cât şi de părinţii acestora, că ar avea un comportament discriminatoriu în clasă. Liceenii revoltaţi spun că ar fi trataţi diferit faţă de colegii lor, dar şi că ar fi supuşi unei presiuni psihice din partea profesorului. Ei au exemplificat situaţia a şase eleve care, din cauza tratamentului dascălului, ar fi ajuns la psiholog. Tabăra liceenilor nemulţumiţi, care au şi susţinerea părinţilor, este egală cu cea a elevilor care nu s-au alăturat protestului, şi din care face parte inclusiv fiica dirigintelui Sitea, elevă în aceeaşi clasă.

Lista revendicărilor

Un document ce conţine 18 semnături ale unor părinţi a ajuns, vinerea trecută, la conducerea colegiului. Părinţii au cerut explicit înlocuirea de la disciplina de istorie, dar şi din calitatea de diriginte a profesorului Sorin Sitea, invocând mai multe nereguli care, în opinia lor, ar fi imputabile dascălului. Dintre acestea, printre altele, menţionăm: „presiunea psihică pe care o exercită asupra acestora prin descurajarea în mod vădit de a avea rezultate bune sau, dacă au acele rezultate, minimalizarea şi bagatelizarea acelor rezultate; favorizarea fiicei sale şi a grupului de elevi ce iau în particular ore cu dumnealui prin aplicarea unui sistem de notare diferit decât în cazul celorlalţi elevi, în defavoarea celor din urmă; presiunea psihică, exercitată asupra elevilor prin ameninţări directe sau voalate, cu expresii jignitoare şi termeni peiorativi; corectarea testelor scrise cu rea-voinţă, cu părtinire şi lipsă de profesionalism, fără a afişa baremul de corectare“.

Ce spun elevii şi părinţii nemulţumiţi

Susţinerile din documentul ajuns la conducerea şcolii este întărit şi de mărturiile unora dintre elevi sau părinţi, care au discutat cu ziarul zilele trecute. Elina Rîznic, elevă a clasei a XII-a E, a declarat: „Suntem nemulţumiţi de favoritismul care există la noi în clasă, de discriminarea care este făcută în mod evident. De lucrările care sunt corectate prin favorizarea celorlalţi. Am avut măcar şase colege care au ajuns la psiholog din cauza presiunii care există în clasă.“ O colegă de-a ei, Ioana Ciobanu, şi-a însuşit acuzaţiile aduse dirigintelui şi a explicat că situaţia de la clasă este „un stres în plus“ pus pe elevi, în condiţiile în care aceştia se pregătesc de examenul de bacalaureat. „Noi nu putem să îi ţinem piept, pentru că ne este profesor şi diriginte, şi e greu, pentru că el ştie foarte bine cum să ne convingă să tăcem şi, pe termen scurt, să ne convingă că totul e OK. El are un comportament părtinitor, pe faţă. Noi nu credem că este moral să ai o rudă, să fii profesorul sau dirigintele fiului sau fiicei tale“, a spus

Ioana Ciobanu, al cărei tată a fost şi el prezent, vineri, la şcoală, şi a susţinut-o.  O altă mamă, care a precizat că lucrează în sistemul public, şi nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea, ne-a precizat că fiica sa a ajuns la psiholog din cauza tratamentului dirigintelui. „Fiica mea a început să aibă stări pe care nu le puteam controla. Am început cu tot felul de investigaţii, însă ea trebuia dusă la psiholog. Medicul a spus că s-a ajuns la această situaţie din cauza frustrării. Fiica mea e un copil care a venit cu o notă mare la acest liceu şi care a terminat semestrul I cu 9,66. Ea a contestat notele pe care le primea, şi de asta a ajuns la aceste stări de frustrare“, ne-a spus femeia. Sorin Rîznic, un alt părinte, a declarat: „Domnul Sitea a ameninţat elevii în mod voalat sau direct cu repercusiuni, în cazul în care au obiecţiuni în ceea ce îl priveşte. E o lipsă de moralitate, că îşi favorizează fiica.“

Ce spune profesorul Sitea

În replică, profesorul Sorin Sitea, a precizat că a mai fost vizat de acuzaţii similare şi în urmă cu patru luni, când a fost verificat de şcoală şi de către inspectorat. „La acel moment, ISJ a efectuat o anchetă, şcoala a efectuat o anchetă, iar la finalul acestei analize a reieşit că acele alegaţii nu se confirmă“, a spus Sorin Sitea. Acesta a catalogat acuzaţiile din memoriul părinţilor ca fiind „false, neadevărate şi calomnioase“, precizând că nu are nimic de ascuns şi că va răspunde la orice întrebare îi va fi pusă în cadrul întâlnirii de astăzi. Sitea a mai spus ieri că unii părinţi ar fi fost presaţi să semneze documentul prin care se cere înlocuirea sa şi că totul ar fi început la finele clasei a XI-a, când unul dintre părinţi a contestat nota la istorie primită de fiica sa. „Am încercat ca diriginte să înţeleg, să mediez. Am mers în clasă când am observat că băncile erau separate“, a spus profesorul. Acesta a precizat că nu a jignit niciodată elevii, că a avut discuţii cu toţi profesorii şi că şi-a înţeles şi elevii atunci când a fost cazul. Sorin Sitea a lăsat să se înţeleagă că unii dintre elevii care îl contestă au lipsit foarte mult de la şcoală sau că nu sunt pregătiţi. „Nu voi permite, dacă nu sunt pregătiţi, să participe la examenul de bacalaureat“, a mai arătat dascălul.

Întrebat dacă şi-a favorizat sau nu fiica, Sitea a menţionat că notele acesteia au fost în funcţie de prestaţiile ei şi că „nu a fost niciodată privilegiată“. Profesorul a mai arătat că fiica sa a fost admisă la Facultatea de Drept a Universităţii Cambridge. În final, Sorin Sitea a mai arătat: „dacă argumentele îmi transmit că nu are rost să continui, eu mă voi da înapoi“, deşi a susţinut pe parcursul conversaţiei că acuzaţiile ar fi nefondate.

Astăzi se va lua o decizie

Cererile părinţilor nemulţumiţi au fost susţinute de o parte dintre aceştia în faţa reprezentanţilor conducerii şcolii, vineri, în cadrul unei întâlniri. Întrevederea nu a avut o finalitate clară, ci s-a stabilit doar ca în cursul zilei de astăzi să aibă loc o întâlnire cu toţi părinţii, cu profesori de la clasă, dar şi cu reprezentanţi ai şcolii. „S-a format o comisie care va decide, în funcţie de rezultatele întâlnirii de mâine (n.r. – astăzi), ce decizie va fi luată în acest caz“, ne-a confirmat Dorina Doroftei, directorul adjunct al colegiului. La şedinţa inopinată de vineri a participat şi Marius Ostaficiuc, preşedintele PSD Iaşi pe municipiu, care este preşedintele comitetului părinţilor de la Colegiul „Eminescu“ şi membru în Consiliul de Administraţie. „Având in vedere şedinta la care am participat alături de ceilalţi părinţi, precum şi discuţiile purtate ulterior cu cadre didactice, elevi, părinţi şi foşti elevi ai liceului, consider că situaţia sesizată este una critică şi, fără a mă antepronunţa, cred ca acolo se impune o intervenţie imediată pentru dezamorsarea conflictului. Ca preşedinte al asociaţiei părinţilor este de datoria mea să rezolvăm cât mai repede această situaţie, ca aceşti copii să se pregătească în linişte de examenele ce vor urma“, ne-a spus ieri Marius Ostaficiuc, care a precizat că va participa şi el la comisia de astăzi.

Profesorul Sitea a fost protagonist al unui mai vechi caz mediatizat intens, în 2012, atunci când s-a urcat pe scena Teatrului Naţional şi a oprit efectiv o piesă de teatru, la care asista cu o clasă de elevi de liceu, pe motiv că piesa este prea vulgară. 

Comentarii