De Business

Punem punctul pe știi

Rezultatele măsurilor de relaxare monetară luate de BCE întârzie să apară

vineri, 20 mai 2016, 09:38
1 MIN
 Rezultatele măsurilor de relaxare monetară luate de BCE întârzie să apară

Mario Draghi, guvernatorul Băncii Centrale Europene, începe să descopere că puterea de cumpărare a BCE nu este la fel de puternică precum se aştepta când a pornit programul de relaxare monetară, scrie Bloomberg. 

La mai puțin de doi ani de când președintele BCE a anunțat că va impulsiona achizițiile băncii cu 3.000 de miliarde de euro pentru a crește inflația, achizițiile sunt pe punctul de a atinge un nou maxim record, însă inflația nu a făcut decât să se înrăutățească în zona euro.

Dezamăgirea legată de eficiența soluțiilor până acum este în mare parte legată de o scădere masivă a prețurilor petrolului și o încetinire economică a Chinei, ceea ce înseamnă că activele BCE vor mai crește considerabil înainte ca inflația să treacă iar pe plus, într-un teritoriu confortabil.

"Eficiența uneltelor de relaxare economică, care semnalează capacitățile Băncii Centrale Europene, nu sunt la fel de eficiente pe cât se aștepta", a spus Karen Ward, economist la HSBC din Londra.

"Totuși, ar fi fost mai rău dacă nu făceau nimic, iar mediul extern a afectat eficiența măsurilor. Vedem însă în Europa că multe dintre probleme nu pot fi rezolvate strict cu politica monetară", a adăugat el.

Comentarii