Rusia acuză Ucraina că utilizează bombe incendiare în operaţiunea armată din estul ţării

joi, 12 iunie 2014, 13:59
2 MIN
 Rusia acuză Ucraina că utilizează bombe incendiare în operaţiunea armată din estul ţării

Un oficial de rang înalt de la Ministerul rus de Externe a acuzat joi forţele ucrainene că recurg la armament "interzis" în estul ţării, după ce presa de stat rusă a scris că au fost folosite bombe incendiare, relatează AFP.

Garda Naţională ucraineană a dezminţit imediat aceste acuzaţii, pe care le-a catalogat "absurde" într-un comunicat.

"Forţele ucrainene şi neonaziste utilizează arme interzise împotriva locuitorilor de la Slaviansk, trag asupra civililor care se refugiază, omoară copii", a scris Konstantin Dolgov, delegatul pentru drepturile omului la Ministerul de Externe, într-un mesaj postat pe Twitter.

"Kievul îşi multiplică crimele umanitare asupra populaţiei civile din sud-estul ţării. Este necesar să aibă loc anchete, iar vinovaţii să fie pedepsiţi", a adăugat el.

Agenţia publică RIA Novosti a scris, citând insurgenţi proruşi din estul Ucrainei, că forţele ucrainene au utilizat bombe incendiare în satul Semenovka, lângă oraşul Slaviansk, un bastion prorus.

Rusia a continuat, în ultimele săptămâni, să acuze forţele ucrainene că recurg la mijloace disproporţionate în operaţiunea armată împotriva insurecţiei, în estul ţării.

Comitetul rus de anchetă a acuzat Ucraina pe 30 mai de încălcarea Convenţiei de la Geneva din 1949 privind protecţia civililor, anunţând că adună probe şi deschide o anchetă cu privire la "recurgerea la mijloace şi metode de război interzise".

UE a îndemnat Kievul, pe de altă parte, la reţinere în operaţiunile armate, subliniind totodată asupra legitimităţii, în opinia sa, a acestei operaţiuni.

Comentarii