Ruşinos: Primăria Iași a ratat o finanțare uriaşă pentru piste de biciclete pentru că a depus târziu proiectul

marți, 22 noiembrie 2022, 10:09
3 MIN
 Ruşinos: Primăria Iași a ratat o finanțare uriaşă pentru piste de biciclete pentru că a depus târziu proiectul

Primăria Iași a ratat o finanțare de 37 milioane lei pentru amenajarea de piste de biciclete pentru că a depus prea târziu un proiect în acest sens. În schimb, funcționarii unor primării comunale din județ s-au mișcat mai rapid și au reușit să prindă finanțări.

Încă de acum peste două săptămâni, „Ziarul de Iași” a interpelat Primăria cu privire la ratarea finanțării, dar municipalitatea, prin vocea purtătorului de cuvânt, a evitat zile la rândul să formuleze un răspuns.

Sebastian Buraga a spus scurt doar că „proiectul a fost depus”. Însă, ceea ce a evitat oficialul Primăriei să spună este că proiectul a fost depus prea târziu: la câteva minute după ce apelul de proiecte a fost deschis, în condițiile în care fondurile alocate de Ministerul Mediului au fost epuizate în 2 minute.

CITESTE SI: Prima pistă de biciclete „extravilană” va lega Mănăstirile Bârnova şi Dobrovăţ

Informațiile ZDI privind ratarea finanțarea au fost confirmate aseară: Administrația Fondului de Mediu (AFM) a publicat lista tuturor proiectelor depuse spre finanțare în limita fondurilor alocate. Din județul Iași apar doar șase proiecte pe listă, în valoare totală de aproape 40 milioane lei. Cei șase beneficiari au reușit, în ziua de 4 noiembrie, să depună proiectele până la ora 10:02:07, oră la care fondurile au fost epuizate.

Alți peste 100 de beneficiari din toată țara au reușit același lucru, în timp ce Primăria Iași a ratat finanțarea întrucât a depus proiectul după această oră. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care apelul de proiecte a fost anunțat de mai mult timp, și nu a fost vorba despre un apel „spontan”.

Cele șase proiecte depuse în timp util de către autoritățile din județul Iași aparțin comunelor Miroslovești (3,7 miloane lei), Ion Neculce (2,5 milioane lei), Ungheni (2,7 milioane lei) și Miroslava (7,5 milioane lei), orașului Podu Iloaiei (2,8 milioane lei) și Asociației Zona Metropolitană Iași (19,7 milioane lei).

Lista beneficiarilor din județul Iași a fost publicată și pe pagina de Facebook – Iași Orașul Bicicletelor.

Având în vedere că mun. Iași este reședință de județ, Primăria era eligibilă pentru o finanțare de 37 milioane lei în cadrul programului derulat de Ministerul Mediului.

Proiectul Primăriei viza șapte trasee: complex ERA – pod Sf. Ioan (albia râului Bahlui, 10,5 km), capăt CUG – Podu Roș (4 km), Bucium – Podu Roș (2,2 km), rond Păcurari – Pod Tudor Vladimirescu (9 km), Gara Mare – bld. Independenței (1,2 km), Moara de Foc – str. Gen. Berthelot (2,2 km) și Pod Metalurgie – bld. Tudor Vladimirescu (2,9 km).

CITESTE SI: PETIȚIE pentru trotuare libere și piste reale pentru biciclete în Iași. SEMNEAZĂ ȘI TU!

La aceste rute se adaugă traseul rond Agronomie – Tudor Vladimirescu, proiect în valoare de circa șase milioane lei, în condițiile unei distanțe de aproape 6 km, dar, în acest caz, banii ar urma să fie asigurați prin intermediul PNRR. Traseul integral includ rond Agronomie – Gheorghe Asachi – Lascar Catargi – Vasile Conta – Piața Independenței – bld. Independenței – str. Sărăriei – str. Elena Doamna – str. Pădurii – bld. Tudor Vladimirescu.

Comentarii