S-a anulat licitatia pentru noua sală a sporturilor. Costuri mai mari cu 60%

Scumpirea materialelor de construcţii a dus la o creştere a preţului final cu 60%. Cu tot cu TVA, sala din Moara de Vânt ar ajunge la 400 de milioane de lei.

joi, 10 februarie 2022, 02:50
3 MIN
 S-a anulat licitatia pentru noua sală a sporturilor. Costuri mai mari cu 60%

Licitaţia pentru construirea Sălii Polivalente a fost anulată. Decizia a fost luată de conducerea Primăriei după ce au fost actualizaţi indicatorii tehnico-economici. Refacerea devizului a dus la o creştere a costurilor de aproape 60%, de la 213 milioane lei la circa 340 milioane lei. Această creştere a fost cauzată de majorarea preţurilor la materiale de construcţii, în special în ceea ce priveşte oţelul, cimentul şi aluminiul. 

Aceste materiale au ponderea cea mai semnificativă în cazul proiectului, iar preţurile cu crescut, în doar şase luni, cu 60%, 15% şi, respectiv, 50%. În cazul benzilor laminate din oţel, creşterea a ajuns chiar şi la 75%.

Licitaţia a fost lansată la începutul lunii ianuarie, iar ofertele erau aşteptate în luna martie. Din informaţiile publicate în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) nu rezultă în mod clar care a fost motivul anulării, dar, contactat telefonic, viceprimarul Daniel Juravle, cu atribuţii de primar în această perioadă, a confirmat că este vorba despre creşterile din piaţa construcţiilor. Cu tot cu TVA, costurile de construire ajung acum la 400 milioane lei.

Licitaţia era lansată cu clauză suspensivă

Aşa cum "Ziarul de Iaşi" a relatat luna trecută, licitaţia a fost lansată cu clauză suspensivă: semnarea contractului de lucrări era condiţionată de obţinerea unei finanţări de la stat. De la începutul acestui an, reprezentanţi ai Guvernului au precizat, în mai multe rânduri, că Iaşul va beneficia de fonduri de la bugetul de stat pentru construirea Sălii Polivalente, o confirmare în acest sens fiind dată inclusiv de premierul Nicolae Ciucă. Noii indicatori trebuie aprobaţi din nou în Consiliul Local şi, ulterior, să fie lansată o nouă licitaţie.

Cititi si: Primăria lansează licitație pentru cea mai mare sală de sport din țară. Finanțarea însă nu-i sigură

Viceprimarul Daniel Juravle a precizat că va merge săptămâna viitoare la Guvern pentru a prezenta noul deviz şi s-a declarat încrezător că executivul va finanţa în continuare proiectul. O situaţie similară a fost şi la Constanţa. În oraşul de pe malul mării se află în execuţie o sală polivalentă cu 5.000 de locuri: în debutul lucrării, indicatorii arătau o valoare de 97 milioane lei, dar, cu aceşti bani, abia dacă a fost executat 30% din construcţie, în contextul creşterilor de preţuri. În noiembrie 2021, guvernul a alocat alte 114 milioane lei pentru deblocarea proiectului. În prezent, în ţară sunt şi execuţie şi alte săli de sport, respectiv la Suceava, Oradea, Tulcea sau Piteşti, toate finanţate cu bani de la bugetul de stat.

Principalele detalii tehnice despre Sala "Regina Maria"

Sala Polivalentă "Regina Maria" este proiectată cu un număr de peste 10.300 locuri: 3.194 la parter, 2.304 la etajul I, 4.714 la etajul II şi 106 la etajul III (dedicat presei). În prezent, la nivel naţional nu există o sală de sport cu o capacitate mai mare. În schimb, proiectul de la Iaşi este similar cu cel din Braşov: capacitatea sălii oraşului de sub Tâmpa ajunge la 10.059 locuri. Alte 1.152 de locuri sunt în cadrul unei săli de antrenament cu gradene, parte din complex. Amprenta la sol a Sălii Polivalente de la Iaşi este de 13.000 mp, ceea ce reprezintă aproape 16% din terenul pus la dispoziţie de Primărie pentru acest proiect.

Cititi si: "Coroana Reginei sau coroana primarului?" – arhitecții critică proiectul Sălii de Sport a lui Chirica

"Sala va avea multiple facilităţi de servire pentru public, spaţii comerciale, garderobe, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, terase exterioare etc., precum şi sisteme moderne de comunicare, multimedia şi sonorizare", arată municipalitatea într-o informare. Proiectul Sălii Polivalente de la Iaşi a stârnit şi controverse: arhitecţi cunoscuţi la nivel naţional au criticat faptul că imobilul imită un obiect (coroana Reginei Maria) şi nu arată ca o "clădire a viitorului", în timp ce urbanişti au precizat că amplasarea sălii în zona Moara de Vânt este nepotrivită.

 

 

Comentarii