S-a mai fâsâit o pagină din PNRR pentru Iași: spitalele au primit doar 20% din cât au cerut pentru lupta cu infecțiile nosocomiale

marți, 07 martie 2023, 02:50
4 MIN
 S-a mai fâsâit o pagină din PNRR pentru Iași: spitalele au primit doar 20% din cât au cerut pentru lupta cu infecțiile nosocomiale

Spitalele din Iași au ratat o finanțare de zeci de milioane de lei, fonduri nerambursabile, oferită prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform listei comunicate de Guvern, Iașul are doar trei spitale care au obținut finanțare pe linia „Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale”, dintr-un total de 65 de proiecte aprobate pentru finanțare. 

Pe lista de rezerve sunt alte opt proiecte, dar șanse reale de „promovare” în prima categorie ar avea doar Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Pe lista câștigătorilor, dominată de unități medicale din sudul țării, se regăsesc Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași, Spitalul Municipal din Pașcani și Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon”.

Suma totală atrasă este de puțin peste 34 de milioane de lei, dar principala felie din acest proiect o ia Spitalul de Urgențe, care va primi 29 de milioane de lei pentru proiectul cu numele „Reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgențe «Sf. Spiridon» Iași”.

Spitalul Municipal din Pașcani a atras aproape 1,8 milioane de lei, iar Institutul de Psihiatrie – puțin peste 3,2 milioane de lei.

„Socola” își dotează laboratoarele cu acești bani

Spre exemplu, cei de la Socola își propun să investească majoritatea celor 3,2 milioane de lei obținuți prin această linie de finanțare din PNRR în aparatură medicală.

Într-un comunicat remis presei, aceștia au anunțat că vor achiziționa un microscop binocular, șapte analizoare semiautomate / automate de biochimie, două termostate, reglabile la temperaturi de incubare diferite, trei microscoape binoculare și trei agitatoare (vortex) pentru fiecare arie de lucru. Cu acestea vor fi dotate laboratoarele în care vor fi identificate infecțiile care se regăsesc sau care ar putea să se regăsească în spital.

„Automatul de identificare rapidă a bacteriilor și fungilor este un echipament de ultimă generație pentru dotarea laboratorului de analize medicale. Prin utilizarea acestuia, se reduce durata de identificare de la 48-72 ore la 5-9 ore. Acesta identifică specii de bacili, coci, fungi, bacterii anaerobe; realizează antibiograma CMI pentru bacili gram negativi fermentativi, nefermentativi și multirezistenți, coci gram pozitivi, streptoccus pneumoniae și agactiae, fungigrama pentru streptococi beta-hamolitici și viridans; realizează detecția rapidă a rezistenței bacteriene și detecția fenotipurilor de rezistență”, a declarat Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași.

În cadrul acestui proiect, „Socola” va cumpăra luminometre, care permit detectarea rapidă a reziduurilor microbiene); echipamente de dezinfecție suprafețe, chimic și cu abur la presiune înaltă; lămpi bactericide UV 60W cu flux, care pot funcționa în prezența personalului, montate pe poziție fixă, dar și mobile; cărucioare de îngrijire (oferă un grad înalt de eficiență datorită instrumentelor și accesoriilor speciale pentru curățenie); dozatoare automate pentru soluții chimice (permit conectarea directă la sursa de apă și oferă soluții chimice diluate cu precizie de până la 4 litri pe minut); mașină pentru spălat mopuri și lavete sau uscător de rufe electric 35 kg linia Advance+.

„Vom mai achiziționa, de asemenea, și 15 nebulizatoare dezinfecție aer pentru încăperi de până la 300 metri cubi, care sunt special concepute pentru decontaminarea spațiilor de lucru, a cabinetelor medicale. Nebulizatorul folosește un biocid aprobat și permite creșterea eficienței în combaterea virusurilor și bacteriilor, putând fi folosit pentru decontaminarea aerului și a suprafețelor acolo unde restul dispozitivelor nu sunt eficiente sau nu pot fi introduse din motive tehnice sau constructive”, a mai spus managerul.

135 milioane de lei pe lista de rezerve

Solicitare de finanțare pe această linie din partea unităților medicale din Iași a fost însă mult mai mare. Pe lista de rezerve, cu doar două puncte sub punctajele obținute de proiectele care au obținut finanțare, mai sunt alte opt spitale. Suma totală pe care aceștia ar fi putut să o obțină prin PNRR era de peste 135 de milioane de lei.

Dintre acestea, șanse de „promovare” pe prima listă mai are Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iași, care a fost al doilea sub linie în urma primei evaluări. Reprezentanții spitalului au cerut 26 de milioane de lei pentru implementarea proiectului de „modernizare, extindere, echipare și dotare Spital Clinic «Dr.C.I. Parhon» Iași în corpurile C1 (parter parțial, etaj 3 parțial) și C2 (etaj 1) pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale”.

Sume mari de bani ar mai fi încasat Spitalul de Copii – aproape 26 milioane de lei, Spitalul de Neurochirurgie, puțin peste 29,6 de milioane, Institutul Regional de Oncologie – 16 milioane de lei sau Maternitatea „Cuza Vodă” cu 13,2 milioane de lei. Sume mai mici ar fi obținut, dacă s-ar fi calificat, Spitalul de Pneumoftiziologie – 4,6 milioane de lei, Maternitatea „Elena Doamna” – 5,4 milioane de lei, Spitalul de Boli Infecțioase – 5,6 milioane de lei și Spitalul CFR – 8,45 milioane de lei.

Comentarii