Şantaj interlop: cum sunt escrocaţi de Corduneni oameni de afaceri nevinovaţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Şantaj interlop: cum sunt escrocaţi de Corduneni oameni de afaceri nevinovaţi

GALERIE
Bogdanel Corduneanu
  • Bogdanel Corduneanu
- +

Unul dintre fraţii Corduneanu, Bogdănel (foto), cel care pare a fi şeful „diviziei de şantaje“ a familiei, a fost trimis în judecată de procurori. Detaliile din actul de acuzare sunt de-a dreptul terifiante. Bogdănel Corduneanu ar fi ameninţat cu moartea un om de afaceri din oraş după ce i-ar fi plăsmuit acestuia o pretinsă datorie. În anumite medii din Iaşi, se ştie că asta este o practică veche a interlopilor pentru a obţine bani: pretind un fel de „taxe de protecţie“ pentru a-i lăsa în pace pe anumiţi oameni de afaceri. „Ziarul de Iaşi“ a obţinut unele din mesajele ataşate la acest exploziv dosar.

 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a finalizat în timp record ancheta deschisă împotriva unuia dintre cei mai influenţi membri ai clanului Corduneanu.

Bogdan, fratele lui Costel Corduneanu, a fost trimis în judecată alături de un amic de-al său, Ştefan Iacob, amândoi fiind acuzaţi că ar fi şantajat un ieşean ce are afaceri în domeniul maşinilor second-hand.

Împrumut sau datorie?

Potrivit rechizitoriului obţinut de „Ziarul de Iaşi“, povestea acestui dosar a început în iulie 2019, atunci când Liviu I. şi Bogdan Corduneanu, care sunt prieteni din copilărie, s-au întâlnit într-o benzinărie din Iaşi.

Interlopul i-ar fi cerut la acea întâlnire un împrumut de 20.000 de lei, Liviu I. spunând că îi va da „când va dispune de o sumă atât de mare“.

„După câteva zile de la momentul întâlnirii, persoana vătămată a început să fie contactată în mod repetat, de către numitul Corduneanu Bogdan, de pe diferite numere de telefon, acesta solici­tându-i să se întâlnească“, se arată în rechizitoriu.

Procurorii susţin că promisiunea oferirii împrumutului s-a transformat uşor într-o datorie şi că Bogdan Corduneanu ar fi început să îşi ameninţe amicul. Din acest motiv, la un moment dat Liviu I. ar fi început să îl evite pe interlop şi nu i-a mai răspuns la telefon.

„Văzând că numitul Corduneanu Bogdan mă suna des, la 4-5 zile, nu îi mai răspundeam la telefon, iar acesta îmi spunea la telefon atunci când îi răspundeam că nu e bine să nu-i răspund, că mă bagă în portbagaj, că mă poate găsi oriunde în acest oraş să-mi facă rău. Dintr-o promisiune de a-l ajuta cu un împrumut de 20.000 de lei, am devenit dator în ochii lui Bogdan Corduneanu cu această sumă“, a declarat Liviu I.

Potrivit rechizitoriului, printre mesajele primite de acesta se numără şi următoarele: „Să vezi ce răngi în cap îţi dau eu cât de curând, văd că o dai numai în vrăjeală“, „Ştiu că umbli cu un moşneag“, „O să te caut eu să îţi dau nişte cuţite cât de curând“.

Acesta s-a întâlnit cu Corduneanu pe 28 octombrie, la o pizzerie din Moldova Mall. Interlopul era însoţit de Cristian Pavel şi Bogdan Iacob. Cei trei l-au ameninţat cu moartea pe Liviu I. şi i-au dat termen până în acea seară să îi dea banii, dar şi maşina personală marca Mercedes.

Bogdan Corduneanu a motivat că, în baza promisiunii primite de la Liviu I., a împrumutat bani de la fraţii săi şi că trebuia să îi returneze.

S-a salvat cu 112

După acea întâlnire, disperat, omul de afaceri a sunat la 112 şi a anunţat că este şantajat de unul dintre fraţii Corduneanu. Bogdan Corduneanu şi Bogdan Iacob au fost ulterior reţinuţi şi, în final, plasaţi în arest la domiciliu.

Zilele trecute, amândoi au fost eliberaţi fără a fi puşi măcar sub control judiciar. Decizia a rămas definitivă.

„Acuzaţiile cuprinse în rechizitoriu nu sunt susţinute de probe. Este vorba despre o neînţelegere între prieteni vechi, care a fost interpretată ca fiind o infracţiune. Sunt convins că, la finalul procesului, instanţa de judecată va lua decizia corectă şi va dispune achitarea clientului meu“, a spus Răzvan Huţanu, avocatul lui Corduneanu şi Iacob.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.