Şase ani cu executare pentru un lung şir de infracţiuni la Codul Rutier

miercuri, 29 iunie 2022, 21:39
2 MIN
 Şase ani cu executare pentru un lung şir de infracţiuni la Codul Rutier

„Abonat” la încălcări ale Codului Rutier, un ieșean a fost condamnat în cele din urmă ca pentru o tentativă la omor. Faptele de care a fost acuzat Laurențiu Mihăiță s-au petrecut cu ani buni în urmă. În astfel de situații, de regulă magistrații se orientează spre o pedeapsă cu suspendare. Această variantă fusese însă epuizată de mult.

Mihăiță a fost trimis în judecată în septembrie 2020, pentru conducerea sub influența alcoolului și fără permis a unui autovehicul neînmatriculat. Bărbatul fusese depistat în februarie 2015 la volanul unui Renault Clio care oprise în dreptul tonetei de ziare de lângă blocul Guliver. Interpelat de polițiști, șoferul a refuzat să sufle în alcooltest. Nu a avut însă nimic împotrivă să i se recolteze probe biologice, rezultând o alcoolemie de 1,75‰ în sânge. Verificările ulterioare au arătat că numerele de înmatriculare provizorii ale automobilului condus de Mihăiță aparțineau de fapt altui Renault. De asemenea, lui Mihăiță i se reținuse permisul de conducere în aprilie 2014, după ce fusese depistat la volan sub influența alcoolului.

Audiat ca suspect și apoi ca inculpat, șoferul și-a recunoscut și regretat vina. Acest lucru, corelat cu vechimea de 7 ani a dosarului a avut ca urmare o pedeapsă relativ ușoară. El a primit pedepse orientate spre minimul legal pentru fiecare faptă, respectiv 1 an de închisoare pentru conducere sub influența alcoolului, 7 luni pentru conducere fără permis și 8 luni de detenție pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat. Fapta din februarie 2015 era însă doar una dintr-o lungă listă de infracțiuni la Codul Rutier comise de Mihăiță. În decembrie 2013, fusese condamnat pentru fals privind identitatea și conducere fără permis. În decembrie 2014, el a mai fost prins o dată la volanul aceluiași automobil neînmatriculat și, evident, fără a poseda permis. La fel, în martie 2015, ca și în luna mai același an. Pedepsele s-au adunat, rezultând o condamnare finală la 6 ani și 2 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenție. Șoferul a contestat sentința, cerând clemența Curții de Apel. Cazul său va fi analizat din nou la sfârșitul lui octombrie. 

Comentarii