Scriitor: Iaşul s-a umplut de drumuri private, cu barieră. Ce se întâmplă când trebuie să treacă Salvarea sau Pompierii?

vineri, 25 ianuarie 2019, 14:59
2 MIN
 Scriitor: Iaşul s-a umplut de drumuri private, cu barieră. Ce se întâmplă când trebuie să treacă Salvarea sau Pompierii?

Scriitorul Florin Lăzărescu observă o nouă anomalie pe coclaurile din Iaşi: s-au înmulţit drumurile private. “Dacă vin în zonă cu o urgență Salvarea și Pompierii, iar tu nu ești acasă să le descui lăcătoiul de la barieră?”, se întreabă el într-o postare pe Facebook.

Citiţi mai jos nedumeririle scriitorului ieşean:

“După podul din capătul Nicolinei, pe lângă lac, există un drum care duce spre o așezare cu blocuri și case. Nu l-aș fi băgat în seamă, dacă nu mi-ar fi spus poetul Matei Hutopilă că ăla e drumul lui, că pe acolo merge el acasă sau vine în oraș. Și-am observat recent că în capăt, la strada mare, la vreo 3-4 sute de metri de așezare, a apărut o barieră cu „Drum privat”. Păi, eu cum fac, mă gândesc, dacă vreau să mă duc cu mașina la Hutopilă? Vorbesc cu el înainte, vine poetul juma’ de kilometru pe jos până la stradă, ca să-mi deschidă?

Dincolo de cazul ăsta punctual, observ că în orice zonă așa-zis rezidențială, se înmulțesc „drumurile private”. Aproape că nu mai rămâne nimic public în afară de strada principală. Și la mine, în Lunca Cetățuii, din ce în ce mai multe străduțe au la cap semnul cu „Drum privat”, dacă nu cumva și barieră. Un vecin de-al meu mutat recent pe străduța comună n-are altă treabă decât să pândească mașinile necunoscute (în medie, una la 2-3 ore) care trec prin fața caselor noastre și să le spună șoferilor că e drumul lui privat, să nu mai treacă vreodată pe aici. O fi „drum privat” în acte, că am lăsat cale de acces din terenul cumpărat de noi, dar, frate, cum să pui barieră, cum să nu lași să mai treacă „străinii” pe „drumul tău”? Dacă vine un prieten la tine, cum face? Dacă vin în zonă cu o urgență Salvarea și Pompierii, iar tu nu ești acasă să le descui lăcătoiul de la barieră? Dacă ia foc casa ta și cheia de la barieră e înăuntru?

Mentalitatea asta de Evul Mediu cu drumurile noastre private mi se pare mai revoltătoare decât drumurile proaste publice, pe care le avem în România. Presimt că nu mai e mult până când românul super-tehnologizat o să-și facă punți rabatabile la capătul străzii, o să sape șanțuri pe care le va umple cu apă și crocodili, ca nu cumva să treacă pe-acolo – ptiu-ptiu, piei Satană! – vreun Străin”, a povestit scriitorul.

Reamintim că, recent, solistul ieşean Bogdan Chiroşcă a fost decapitat de un lanţ care susţinea o pancartă pe care scria „Drum Privat“.

Comentarii