De Business

Punem punctul pe știi

UPDATE – Se adună nori negri deasupra Amazon Development Center Iaşi? Sunt zvonuri care anunţă „concedieri masive”

sâmbătă, 23 decembrie 2023, 02:50
7 MIN
 UPDATE – Se adună nori negri deasupra Amazon Development Center Iaşi? Sunt zvonuri care anunţă „concedieri masive”

Cea mai mare companie din Iaşi specializată în activităţi de realizare a software-ului la comandă, pare să-şi instaureze o nouă tradiţie prin mutări surprinzătoare de personal, la final de an. În 2022, în timp ce pe plan global IT-iştii îşi aşteptau cu înfrigurare documentele de demitere din funcţii, Amazon Development Center Iaşi angaja masiv. Finalul anului 2023 nu pare însă la fel de optimist pentru salariaţii Amazon de la Iaşi. Contractele lor de muncă, prevăzute cu clauze stricte de confidenţialitate, nu le permit să îşi exprime public îngrijorarea. Dar îngrijorarea nu ţine cont de clauze, iar zvonurile legate de posibile “concedieri masive” în unitatea de business “Servicii pentru afaceri cu amănuntul (RBS)” s-au înteţit în ultimele săptămâni.

UPDATE: După apariţia articolului am primit o reacţie din partea companiei americane: Amazon își revizuiește și își prioritizează în mod constant investițiile în funcție de nevoile clienților săi. În urma unor evaluări recente, am identificat zone în care trebuie să investim mai mult și zone în care trebuie să reducem. Prin urmare, are loc o regrupare a resurselor cu privire la câteva procese ce țin de echipa Retail Business Services (RBS), ne-a declarat Miroslava Kaiser, Manager Communications Amazon Central & East Europe

TEXT INITIAL: Informaţiile primite pe surse neoficiale susţin că Retail Business Services este unitatea vizată de concedieri, iar angajaţii de nivel 2 – un nivel inferior ierarhic – urmează să fie disponibilizaţi, în timp ce salariaţilor încadraţi pe nivelul 3 (L3) li s-ar oferi posibilitatea să candideze pentru o funcţie în alt departament. Problema ar fi, susţin sursele, că interviurile de angajare pentru acele funcţii s-au închis. În fine, angajaţii de nivel 4 (L4), şefii, cu alte cuvinte, vor fi repartizaţi către alte departamente.

Am solicitat informaţii oficiale despre posibilele concedieri, iar reprezentanţii Amazon Development Center se declară deschişi să informeze, doar că răspunsul la cererea adresată de Ziarul de Iaşi va trebui să primească întâi aprobarea managementului din străinătate. Până atunci, nimeni nu confirmă şi nu infirmă informaţia. Vom reveni însă cu răspunsul oficial.

Amazon Development Center Iaşi are ca acţionari două companii americane: Amazon.com Sales Inc (99% din acţiuni) şi Amazon Int’l. Inc (1%).

„Deschis în 2005, Centrul de Dezvoltare Amazon din Iaşi a fost prima unitate de cercetare şi dezvoltare a Amazon din Europa de Est. Acesta joacă un rol major în industria tehnologică înfloritoare a oraşului, angajând experţi calificaţi care sunt inventarea de noi tehnologii interesante în domeniile Cloud Computing, Securitatea Informaţiilor, Machine Learning şi analiza datelor. Centrul este, de asemenea, cunoscut pentru echipele de afaceri care gestionează programe pentru Retail, Conformitate, angajarea de asociaţi, specialişti şi manageri de programe în cadrul serviciilor de afaceri cu amănuntul, Operaţiuni de conformitate, servicii de imagistică digitală şi Amazon Creative Services” – aşa sună prezentarea Amazon Development Center Iaşi pe pagina oficială de internet.

În 2017, Amazon şi-a deschis un centru şi la Bucureşti, acolo unde specialiştii săi dezvoltă soluţii de vorbire şi limbaj pentru Alexa, Alexa Product Testing. Tot acolo sunt şi echipele Amazon Web Services (AWS) care lucrează la tehnologii cheie pentru Serviciul Cloud Computing.

La Iaşi, prezenţa Amazon a dat un semnal puternic şi altor investitori din domeniul IT şi se poate spune acestei companii i se datorează într-o bună măsură faptul că Iaşul este considerat în prezent unul dintre cele mai importante centre IT din România. Tocmai de aceea, angajarea a o mie de salariaţi într-un context în care pe plan global companiile din IT concediau masiv a avut un efect de liniştire a pieţei locale şi regionale. În acelaşi timp, spun foşti angajai ai Amazon Development Center, această mişcare nu a fost întâmplătoare – gigantul de la Iaşi ar fi făcut angajări şi în pandemie, atunci când situaţia părea nesigură. De fapt, deciziile acestea radicale în ce priveşte angajarea de personal ar putea avea de a face cu stabilitatea pieţei – atunci când majoritatea companiilor disponibilizează, creşte şansa de a găsi personal de foarte bună calitate, fără mari pretenţii financiare.

Rezultatele financiare ale Amazon Development Center Iaşi anunţate în al doilea trimestru al anului, au fost însă surprinzătoare: în loc de profit, compania a raportat pierderi de 8,2 milioane de lei, în ciuda faptului că cifra de afaceri a crescut în 2022 faţă de 2021 cu 11% (şi a crescut în fiecare an de la înfiinţare). În ce priveşte pierderile, pentru Amazon Development Center a fost al doilea an consecutiv încheiat “pe minus”, dar dacă în 2021 “profitul” era cu 22% mai mic decât în 2020, în 2022 a fost cu 141% mai mic decât în anul anterior.

Iar Amazon Development Center Iaşi a fost singura companie din topul celor mai mari producători de software la comandă care a raportat pierderi, în timp ce după cifra de afaceri s-a situat pe locul al şaselea.

Platforma indaco Lege5, care calculează indicatorii de risc de insolvenţă a calculat, pe baza raportărilor financiare ale Amazon Development Center cel mai mic scor realizat vreodată de această companie de la Iaşi: un scor Z de 2,39 – ceea ce plasează compania în rândul firmelor cu risc mediu. În 2021, Amazon development Center se afla încă în zona fără risc, cu un scor Z de 3,36. Iar în 2017, când compania a mai avut o cădere din acest punct de vedere, scorul a fost mai mare decât anul trecut (2,48 în 2017 faţă de 2,29 în 2022)

Adunarea generală a acţionarilor Amazon Development Center Iaşi a aprobat la începutul lunii martie “situaţiile financiare anuale la data de 31 decembrie 2022” şi, în aceeaşi sedinţă, a introdus şi o modificare în Actul Constitutiv al Societăţii, şi anume: „18.3 Dizolvarea Societăţii are ca efect deschiderea procedurii lichidării. În cazul dizolvării fără lichidare, atunci când asociaţii sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului Societăţii, asigurarea stingerii pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii se va realiza în conformitate cu hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor în acest sens, cu respectarea prevederilor legale”.

Cu atât mai mult ar fi de aşteptat un răspuns oficial în privinţa planurilor Amazon la Iaşi. Pe pagina oficială câteva anunţuri arată că Amazon recrutează personal, pentru dezvoltarea de software. În ce priveşte unităţile de business în care e împărţită compania de la Iaşi, acestea sunt (după descrierea oficială):

D1, organizaţie “construită ca un centru centralizat de excelenţă creativă, menit să ofere publicitate şi experienţe convingătoare şi captivante clienţilor şi să ridice marca Amazon la nivel global”,

Compliance Operations, „una dintre cele mai noi unităţi de business formate în Amazon Iaşi (…) Suntem aici pentru a ne asigura că produsele Amazon respectă legile de reglementare şi siguranţă şi pentru a ne menţine clienţii în siguranţă. O zi obişnuită la birou pentru echipele noastre ar putea include: clasificarea produselor periculoase, verificarea recenziilor clienţilor şi a preocupărilor legate de siguranţă, restricţionarea produselor care nu sunt conforme sau permiterea comercializării internaţionale a produselor noastre.

Retail Business Services (RBS): „De la lansarea sa in iulie 2011, RBS Romania a devenit principalul furnizor de servicii de catalog pentru portalurile Amazon.it si Amazon.es, gestionând in prezent operaţiuni pentru toate site-urile din UE, precum si pentru Mexic si Brazilia. Principalele noastre activităţi se concentrează pe crearea paginilor de produse Amazon, asigurarea faptului că conţinutul este corect şi actualizat şi rezolvarea oricărei probleme care ar putea apărea în lanţul de aprovizionare”. (n.r. Retail Business Services este unitatea din care, potrivit informaţiilor neoficiale şi neconfirmate deocamdată ar urma să se facă disponibilizări). “Astăzi, echipa noastră este formată din peste 200 de specialişti în cataloage şi continuă să crească pentru a acoperi afacerea Amazon în continuă expansiune la nivel mondial”, se arată însă pe site-ul Amazon Development Center.

Digital Imaging Services (DIS) – “Echipa din România este responsabilă pentru sprijinirea operaţiunilor de post-producţie a imaginilor de înaltă calitate pe site-urile globale Amazon”.

Software Engineering – sunt inginerii software din Iaşi care „construiesc soluţii scalabile pentru probleme de clasă mondială”.

Alexa Data Services (ADS)

Servicii de date Alexa: „Organizaţia oferă servicii de creare, organizare şi analiză a datelor pentru a ajuta la dezvoltarea, testarea şi instruirea Alexa AI. Colaborăm îndeaproape cu clienţi interni, cum ar fi echipele de modelare Machine Learning Science, furnizând datele critice de care au nevoie pentru a îmbunătăţi modelele Alexa de recunoaştere automată a vorbirii şi înţelegerea limbajului natural şi caracteristicile domeniului”.

Resurse Umane: „Echipa noastră de resurse umane este dedicată găsirii, creşterii şi păstrării celor mai bune talente din lume. Investim în dezvoltarea oamenilor noştri (…)”.

Pe platforma „Undelucrăm.ro”, Amazon Development Center Iaşi e evaluată cu 3,62 stele din cinci de către utilizatorii care se prezintă ca angajaţi sau foşti angajaţi. Cele mai mici scoruri (3.04, respectiv 3,11) îi sunt acordate gigantului ieşean la capitolele “oportunităţi de angajare” şi pachet salarial, în timp ce “timp petrecut la birou vs. Timp liber” este secţiunea la care Amazon Iaşi “excelează”, cu un scor de 3,55 obţinut din 578 de evaluări.

Totuşi, 70% dintre utilizatori ar recomanda cunoscuţilor să lucreze la Iaşi, în Amazon Development Center. Ce se va întâmpla cu angajaţii care se tem acum pentru locurile lor de muncă, rămâne de văzut din răspunsul oficial al companiei.

 

Comentarii