Se apropie „bula” imobiliară? La Iaşi nici într-un caz: piaţa a crescut cu 50%. Iată cele mai mari proiecte!

luni, 10 octombrie 2022, 01:50
4 MIN
 Se apropie „bula” imobiliară? La Iaşi nici într-un caz: piaţa a crescut cu 50%. Iată cele mai mari proiecte!

Piaţa construcţiilor la Iaşi continuă să crească, în ciuda unor speculaţii privind o eventuală „bulă” imobiliară în viitorul apropiat. În acest moment, pe raza oraşului şi în periurban sunt mai multe şantiere deschise faţă de acum 3-4 ani, iar unii agenţi imobiliari, consultaţi de ZDI, spun că majorarea este de cel puţin 50%. În schimb, la nivelul Primăriei Iaşi, problemele se propagă lună de lună: ritmul emiterii de avize urbanistice este foarte scăzut faţă de anii precedenţi, iar unii investitori spun că le sunt periclitate proiectele din cauza duratei mari pentru eliberarea unui certificat de urbanism sau unei autorizaţii de construire.

 

Măsurile luate în ultimul an la nivelul municipalităţii nu au fost de natură să eficientizeze activitatea în urbanism. Totuşi, proiecte importante din oraş de la acest moment avansează: Palas se extinde cu o nouă clădire, la Silk District au fost autorizate sute de apartamente, s-a dat undă verde pentru începerea lucrărilor la Aeroport, sistemul de distribuţie a apei din mun. Iaşi va fi interconectat cu cel al unei comune limitrofe (Bârnova), Palatul Mitropolitan va fi restaurat şi, nu în ultimul rând, o grădiniţă din centrul oraşului va fi reabilitată (nr. 13).

Palas se extinde cu un imobil de 10 etaje

Unii dintre beneficiarii autorizaţiilor emise de Primărie în luna septembrie, lista actelor fiind publicată zilele trecute, au fost firme din cadrul grupului Iulius. În primul rând, municipalitatea a emis autorizaţia pentru modernizarea a cinci străzi din zona Palas Campus: Sf. Andrei, Iancu Bacalu, Buznea, Tănăsescu (inclusiv fundacul) şi Trei Ierarhi. La acestea se adaugă artera nouă (220 ml) care va fi constrută între zona str. Palat şi sf. Andrei de către Iulius şi, ulterior, cedată domeniului public. O altă autorizaţie obţinută de Iulius face referire la construirea unei clădiri de birouri în zona delimitată de străzile Palas, Sf. Constantin şi Elena şi Sf. Lazăr. „Clădirea propusă are un număr de 14 niveluri (două în subteran, parter, mezanin şi 10 etaje) având următoarele destinaţii: birouri, spaţii comerciale, servicii, alimentaţie publică şi parcare subterană. Forma în plan a clădirii UBC7 este de trapez neregulat. Accesul principal se face pe latura de Sud a clădirii, la colţul intersecţiei dintre str. Sf. Lazăr şi drumul de acces dinspre Sala Sporturilor. La nivelul parterului sunt prevăzute şi accesuri la spaţiile comerciale”, se arată în autorizaţia 470/2022.

Potrivit actului citat, accesul auto în parcarea subterană se va face dinspre latura de nord-vest, la nivelul parterului. „Clădirea este prevăzută cu două niveluri subterane, cu spaţii tehnice şi locuri de parcare. În subsolul -2 este proiectat şi un pasaj subteran care asigură legătura auto între clădirea propusă şi clădirea D1D2 din ansamblul Palas. Pasajul se va executa cu rost faţă de corpul de clădire”, se mai precizează în autorizaţie. Tot în legătură cu ansamblul Palas a fost emis un aviz pentru reamenajarea unor spaţii dintr-o clădire a complexului. „Restaurantul La Cupola va fi desfiinţat, iar pe aceeaşi locaţie se vor amenaja un număr de 10 spaţii comerciale cu profil nealimentar”, se arată în autorizaţia 471/2022.

Silk District: sute de apartamente au fost autorizate

Un alt proiect privat important din oraş aparţine Prime Kapital, respectiv construirea ansamblului Silk District. În cazul acestui proiect, aflat în curs de implementare, a fost emisă o nouă autorizaţie, de data aceasta pe componenta rezidenţială. „Clădirea rezidenţială include spaţii cu destinaţia de locuinţe colective, spaţii comerciale la parterul construcţiei, spaţii tehnice şi administrative precum şi funcţiuni complementare. Clădirea rezidenţială este formată din patru tronsoane precum şi un corp de legătură cu destinaţia de parcare”, se precizează în autorizaţia 543/2022. În total, noul imobil va cuprinde peste 310 de apartamente. Alte autorizaţii rezidenţiale au vizat proiecte în zone precum Păcurari, Bucium şi Galata. De remarcat că, în principal, este vorba despre case şi vile. Circa o treime dintre autorizaţiile emise în luna septembrie fac referire la sectorul rezidenţial, aproape jumătate la reţele de utilităţi, iar restul la diverse alte tipuri de proiecte (de la amenajări de parcări şi până la modernizare de grădiniţe).

Palatul Mitropolitan va intra în reparaţii capitale

Un proiect de impact, care a primit, de asemenea, autorizaţie în luna septembrie, constă în restaurarea şi consolidarea Palatului Mitropolitan. „Se propun lucrări de consolidare a structurii, restaurarea elementelor arhitecturale autentice, punerea în valoarea a hrubelor şi a întregii clădiri monument istoric”, se arată în autorizaţia 508/2022. Aşa cum ZDI a mai scris în alte ediţii, hrubele vor completa reţeaua muzeală din subteran a Mitropoliei. Palatul a mai trecut printr-un proces de reabilitare, dar lucrările au avut în vedere faţada, iar, între timp, au fost identificate degradări la nivelul structurii: fisuri în pereţi, în arcele de piatră din subsoluri, în bolţilor beciului, în unele ziduri exterioare, cât şi deficienţe la partea de arhitectură, la nivelul finisajelor interioare.

Ritm foarte scăzut la Primărie pentru emiterea de avize

Faţă de anii trecuţii, numărul de autorizaţii eliberate de Primărie este mai mic cu 12% (2021) şi până la 50% (2019). De exemplu, în luna septembrie au fost emise sub 100 de autorizaţii, iar, în august, chiar sub 50 de autorizaţii. Unele proiecte din oraş sunt puse în pericol în contextul în care municipalitatea întârzie foarte mult timp emiterea avizelor, după cum ne-au declarat, informal, unii oameni de afaceri. „În cadrul Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism activitatea este amplă, volumul de cereri fiind în continuare unul destul de ridicat. Într-adevăr, există situaţii în care apar întârzieri, motivele ţinând de cele mai multe ori de volumul mare de lucru, complexitatea cererilor, personal insuficient şi perioada concediilor”, ne declara, recent, Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Comentarii