Se întorc hingherii de mașini cu drepturi depline pe străzile din Iași

joi, 20 decembrie 2018, 02:59
3 MIN
 Se întorc hingherii de mașini cu drepturi depline pe străzile din Iași

Răsturnare de situaţie în procesul vizând regulamentul referitor la ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în municipiul Iaşi.

Curtea de Apel Iaşi a întors, ieri, decizia luată de Tribunal în procesul în care s-a judecat legalitatea regulamentului întocmit de municipalitate referitor la ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Judecătorii au decis că actul întocmit de Primărie este legal, astfel încât acesta poate fi pus în continuare în practică.

După ce prima instanţă îl declarase ilegal, autorităţile s-au ferit să mai ridice vehicule din oraş, de teamă că ar putea fi obligate să achite daune şoferilor vizaţi. Prin sentinţa de aseară a Curţii de Apel Iaşi nu mai există acest risc, decizia judecătorească fiind defi­nitivă.

Procesul a fost deschis de Fun­da­ţia „Ca­mera de Arbitraj şi Mediere“, care a dat în judecată Consiliul Local Iaşi, prin primar, în primăvara acestui an. Funda­ţia a cerut practic anularea hotărârii prin care municipalitatea a reglementat, în august 2017, modul în care se pot ridica maşinile în Iaşi. Acel regulament trebuie pus în practică de SC Servicii Publice Iaşi (SPI) SA în baza unei delegări. În acţiunea sa, fundaţia ieşeană a invocat o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României, conform căreia regulamentul privind ridicarea maşinilor parcate neregulamentar poate fi elaborat doar de autorităţile centrale şi nu cele locale, aşa cum s-a întâmplat la Iaşi.

„Se poate aprecia că autoritatea ad­ministrativă publică locală nu a fost abilitată de le­giuitor de a reglementa o procedură efectivă pentru punerea în aplicare a măsurii tehnico-administrative privind ridicarea şi depozitarea în locuri special amenajate a vehi­culelor staţionate/opri­te neregulamentar pe partea carosabilă. Cu atât mai mult, autorităţile administraţiei locale nu pot reglementa sancţiuni complementare este (…) Prin urmare, în condiţiile în care au fost adoptate hotărâri ale consiliilor locale pentru reglementarea unei proceduri de aplicare a măsurii tehnico-admi­nistrative de ridicare a vehiculelor staţio­nate/oprite neregulamentar pe partea caro­sabilă, acestea sunt lovite de nulitate“, se arată în acţiunea fundaţiei ieşene.

Rămâne de văzut, în urma motivării sentinţei, care au fost motivele luate în calcul de Curtea de Apel Iaşi pentru a da câştig de cauză Primăriei în acest caz. Avocaţii fundaţiei consideră că decizia este greşi­tă.

„Rămân la părerea că HCL este ilegală întrucât CL Iaşi nu are competenţă legală să «legifereze» ridicarea maşinilor. Având în vedere că nu avem parcări, înseamnă că se va declanşa jihadul prin ridicarea maşinilor“, a comentat avocatul Dragomir Tomaşes­chi.

Comentarii