Se mai poate recupera taxa auto de mediu? Ce trebuie făcut

luni, 02 mai 2022, 02:00
2 MIN
 Se mai poate recupera taxa auto de mediu? Ce trebuie făcut

Acesta a reuşit să obţină de la Fisc în instanţă cei peste 5.000 de lei pentru care nu a depus la timp cererea. Maşina, adusă din Franţa, fusese înmatriculată în 2016, iar termenul pentru depunerea cererii era 31 august 2018.

Statul e obligat să dea înapoi taxele încasate nejustificat de la cetăţeni. După şase ani de când fusese obligat să plătească timbrul de mediu pentru un automobil la mâna a doua adus din străinătate, un ieşean a reuşit să-şi obţină banii înapoi. Sentinţa nu este însă definitivă, Fiscul având posibilitatea recursului.

În ianuarie 2016, Gersi D. şi-a adus din Franţa un Volkswagen 1F fabricat în 2007. Pentru înmatricularea sa, a trebuit să plătească o taxă de mediu de 5.156 lei. Un an mai târziu, Ordonanţa de Urgenţă 52/2017 a permis plătitorilor taxei pentru emisiile poluante ale autovehiculelor să-şi ceară banii înapoi. În septembrie anul trecut, Gersi D. şi-a cerut şi el banii înapoi. Răspunsul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) a fost însă negativ. Reprezentanţii Fiscului au invocat faptul că OUG 52 prevedea ca termen-limită pentru depunerea cererilor de returnare a banilor data de 31 august 2018, deci ieşeanul depăşise termenul cu trei ani.

Cazul a ajuns în faţa instanţei, Gersi D. cerând judecătorilor restituirea banilor. El a arătat că termenul general de prescripţie legal este de 5 ani, deci cererea sa fusese depusă în timp util. De cealaltă parte, Fiscul şi-a reiterat aprecierea că ieşeanul întârziase cu trei ani peste termenul stabilit de OUG 52, cerând respingerea cererii ca inadmisibilă. Această solicitare nu a fost însă acceptată de magistraţii Tribunalului, care au arătat că ieşeanul nu menţionase nicăieri în cererea sa că îşi întemeiază pretenţiile pe prevederile acelei ordonanţe. Gersi D. făcea de fapt referire la Codul de Procedură Fiscală. Acesta prevede că „dreptul contribuabilului/plătitorului de a cere restituirea creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul de restituire”.

După cum au menţionat judecătorii, ieşeanul plătise taxa pe 14 ianuarie 2016, termenul de prescripţie începea să curgă de la 1 ianuarie 2017 şi s-ar fi împlinit pe 31 decembrie 2021. Deci, cererea depusă în septembrie 2021 era în termen. Pe fond, timbrul de mediu era ilegal, el încălcând legislaţia Uniunii Europene care împiedică statele membre să aplice produselor altor state membre, impozite interne. România nu avea deci dreptul să aplice vreo taxă asupra unui autovehicul produs în Franţa, indiferent sub ce titlu. Ca urmare, magistraţii au decis ca AJFP să-i returneze lui Gersi D. cei 5.156 lei, la care se va adăuga dobânda fiscală din 2016 şi până la restituirea integrală.

Comentarii