Se pregăteşte terenul pentru a prelua controlul complet în primării

joi, 04 mai 2017, 01:50
2 MIN
 Se pregăteşte terenul pentru a prelua controlul complet în primării

Proiectul de lege prevede ca hotărârile care ţin de patrimoniu să se adopte cu votul a jumătate plus unu dintre consilierii în funcţie.

Hotărârile privind administrarea patrimoniului ar putea fi adoptate doar cu majoritate simplă în consiliile locale şi judeţene. În acest sens, Comisia de administraţie din Senat a aprobat modificarea Legii 215/2001, avizul favorabil fiind dat de senatorii PSD, în timp ce PNL, USR şi UDMR s-au împotrivit. 

„Pentru a deţine controlul absolut, PSD a votat ca deciziile pentru înstrăinarea/concesionarea/vânzarea patrimoniului local să se adopte cu votul a 50% plus 1 din numărul consilierilor în funcţie. Astfel, se creează premisele ca patrimoniul public al administraţiilor locale să fie la discreţia baronilor locali, iar opoziţia să fie complet «scoasă din joc» în această situaţie, nemaiavând niciun instrument pentru a cenzura risipa de bani publici sau devalizarea acestuia“, a comentat deputatul PNL Marius Bodea.

În prezent, hotărârile care ţin de patrimoniu se adoptă cu votul a două treimi din consilierii în funcţie. Proiectul de lege a fost iniţiat în legislatura trecută, fiind înregistrat în septembrie 2014. Semnatarii propunerii sunt doar parlamentari PSD, printre care se numără şi doi foşti senatori ieşeni: Florin Constantinescu şi Sorin Lazăr, ambii condamnaţi la închisoare cu suspendare în dosare distincte instrumentate de DNA. În martie 2015, proiectul a fost respins în plenul Camerei Deputaţilor, dar iniţiativa a revenit în atenţia publică în martie 2016 când Guvernul a dat aviz favorabil. Şase luni mai târziu a fost înregistrat pe ordinea de zi a Senatului. De remarcat că proiectul nu a primit girul Comisiei Juridice, ai cărei membrii au apreciat „că nu se impune modificarea majorităţii necesare pentru adoptarea hotărârilor privind patrimoniul“. După votul din Comisia de administraţie, proiectul de lege urmează să intre în dezbatere în plenul Senatului. 

Comentarii