Se scumpeşte iar gunoiul, dar creşterea cade pe capul primăriilor

miercuri, 06 mai 2020, 01:50
5 MIN
 Se scumpeşte iar gunoiul, dar creşterea cade pe capul primăriilor

Deşi taxa rămâne aceeaşi, 4 lei/membru de gospodărie, locuitorii vor resimţi indirect scumpirea. Mulţi primari nu sunt de acord, iar operatorul de salubritate a anunţat că va rezilia contractul din cauză că iese în pierdere.

Bilanţul contabil al operatorului de salubritate din judeţ, care arată o pierdere pe anul trecut de aproape un milion de euro, a stârnit nemulţumirea mai multor primari. Însă nu pentru că firma respectivă are o gaură în buget, ci fiindcă asta atrage o creştere a tarifului de colectare şi transport al deşeurilor. „Culmea este că cei mai vajnici apărători ai creşterii tarifului sunt cei de la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunita ră pentru Salubritate (ADIS), care spun că firma respectivă lucrează cu 35 de maşini în loc de 21, plus angajaţii de pe ele“, ne-a declarat Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea. El a adăugat că, iniţial, în proiect erau trecute 47 de puncte de colectare selectivă în comună, dar în realitate sunt peste 100. „Nu ştiu dacă au luat în calcul dezvoltarea localităţilor“, a mai spus primarul din Ciurea. La fel ca alţi primari, el s-a arătat nemulţumit de lipsa contractelor directe dintre operator şi cetăţeni, primăria fiind intermediarul care plăteşte taxa şi o recuperează apoi de la locuitorii comunei.

Toate cheltuielile suplimentare rămân la primării

Creşterea preconizată este de aproximativ 100 de lei pe tonă, tariful crescând de la 400 la 500 de lei pentru colectare şi transport. Nici primarul din Tomeşti nu este de acord cu majorarea tarifului. „Au fost şi la noi, la discuţii, iar noi nu suntem de acord cu creşterea preţului. Este vorba de o majorare de 70 la sută a tarifului de transport, nu şi a celui de depozitare“, ne-a explicat Ştefan Timofte. Şi Dumitru Mihăiluc, primarul din Valea Lupului, se opune creşterii tarifului de salubritate. „Nu suntem de acord, pentru că nu se justifică: toate cheltuielile suplimentare rămân la primării, pentru că tariful pe cap de locuitor rămâne acelaşi“, ne-a spus el. Primarul a adăugat că şi cantitatea de deşeuri este foarte mare, la fel ca în majoritatea comunelor din Zona Metropolitană. „Ei beneficiază de fonduri europene, combustibilul s-a ieftinit, aşa că nu văd nicio justificare în creşterea tarifului. Eu i-am înştiinţat şi pe cei de la ADIS, şi pe reprezentanţii firmei de salubritate (Universal Girexim SA, n.r.), că nu voi aproba această creştere“, ne-a spus şi primarul Dobrovăţului, Cătălin Martinuş. La fel ca primarul din Ciurea, Martinuş s-a arătat nedumerit că ADIS pledează pentru scumpire, care se deplasează în teren să discute în teren cu primarii, „deşi ADIS este reprezentantul nostru“.

„Anul ăsta avem deja deficit“

imarul din Dobrovăţ nu-şi explică de unde vin: „Maşinile le aveau, pubelele le-au primit de-a gata. Ce trebuie să plătească ei sunt salariile şi combustibilul pentru deplasări“, ne-a spus Martinuş. „Anul ăsta suntem cum suntem şi deja avem deficit. Nu văd cum aş mai putea să cresc cheltuielile nici măcar cu un leu. În fapt, ei propun o rectificare de buget“, a afirmat primarul, arătând că a primit, cu o lună în urmă, chiar un fel de proiect de hotărâre de adoptat în Consiliul Local. Potrivit contractului, operatorul are o garanţie de execuţie care îl obligă să îşi desfăşoare activitatea încă trei luni, timp în care poate avea loc o altă licitaţie pentru atribuirea serviciilor de colectare şi transport deşeuri – este soluţia primarului din Dobrovăţ.

La Aroneanu şi în Miroslava e altfel

deii de creştere a tarifului. Primarul comunei din Aroneanu vede altfel lucrurile. „La noi veneau o dată pe săptămână să ridice deşeurile colectate selectiv şi am solicitat să vină de două ori. S-a dublat şi numărul punctelor de colectare. În Aroneanu, salubritatea a început să fie implementată din 2010. Acum, pentru prima dată, n-am mai avut facturi de peste 30.000 de lei pe lună. Pot să spun că sunt unul dintre primarii mulţumiţi de serviciile de salubritate“, ne-a declarat Benoni Moruzi. El a precizat că succesul vine atât de la colectarea selectivă, cât şi de la cântărirea reală a cantităţii de deşeuri. La rândul lui, primarul Miroslavei are o altă abordare în această chestiune. El i-a invitat pe locuitorii comunei să actualizeze situaţia din fiecare gospodărie, dat fiind că taxa se plăteşte pe cap de locuitor. Dan Niţă a emis un anunţ încă de săptămâna trecută în care menţionează cantitatea prea mare de deşeuri strânsă. Pe fondul propunerii de majorare a tarifului, primarul invocă un efort suplimentar de 6 lei/locuitor/lună în cazul în care numărul membrilor gospodăriilor va fi trecut mai mic decât în realitate.

Şeful ADIS: Tariful mărit va fi tot printre cele mai mici din ţară

Preşedintele ADIS ne-a explicat că numărul de maşini existente la momentul licitaţiei, 21, s-a dovedit prea mic şi firma câştigătoare a trebuit să mai aducă 14 maşini. „Implicit, costurile de colectare au crescut“, ne-a spus Romeo Olteanu. El a invocat şi o medie de deplasare calculată pentru fiecare maşină de 40 km, care si ea s-a dovedit a fi depăşită. În privinţa preţului propus de cei de la Girexim, 286 de lei tona de gunoi transportată, un singur judeţ ar avea tariful mai mic, ne-a spus preşedintele ADIS. „Vom avea un Consiliu Director spre sfârşitul lunii. Dacă primarii vor să înţeleagă, bine. Dacă nu, firma se va retrage, dar o nouă licitaţie va porni tot de la acest tarif pe care îl propune acum“, a subliniat Romeo Olteanu. În preţul nou nu se regăseşte recuperarea pierderii, a adăugat el. Firma ploieşteană Girexim Universal SA a preluat anul trecut colectarea şi transportul deşeurilor de la utilizatorii casnici şi non-casnici din judeţ, fără municipiul Iaşi, după ce a câştigat în 2018 licitaţia organizată în acest sens. Procedura de atribuire a constituit una dintre ultimele etape de realizare a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, un proiect finanţat generos din fonduri europene, dar implementat cu mai multe sincope de-a lungul a aproape un deceniu. 

Comentarii