Şedinţa CJ de azi începe şi se termină cu Spitalul mobil: bani suplimentari pentru stocatorul de oxigen

miercuri, 25 noiembrie 2020, 02:56
2 MIN
 Şedinţa CJ de azi începe şi se termină cu Spitalul mobil: bani suplimentari pentru stocatorul de oxigen

Între proiectele care se referă la complexul medical de la Leţcani mai sunt încă 33 de propuneri de hotărâre

În ceasul al 11-lea, pe ordinea de zi a şedinţei de azi a consilierilor judeţeni au mai apărut câteva proiecte de hotărâre, ultimul dintre ele privind suplimentarea cheltuielilor cu spitalul mobil. Astfel, alocările aprobate în ultima şedinţă a mandatului trecut, pe 14 octombrie, cresc cu aproximativ 80 de mii de lei. Potrivit solicitării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, achizitorul complexului, este vorba de cheltuieli cu valoare suplimentată, dar mai ales de amenajarea platformei pentru instalarea stocatorului de oxigen (sursa terţiară de oxigen) şi de lucrările de protejare a instalaţiei de alimentare cu apă pentru perioada de iarnă (realizarea şi montarea unei instalaţii electrice pentru degivrare). Interesant este că ordinea de zi a şedinţei de plen de astăzi se deschide tot cu un proiect legat de spitalul mobil, prin care este aprobată extinderea organigramei cu personal administrativ de întreţinere.

Amintim că, pe 14 decembrie, cu o prezenţă la limită din rândul consilierilor judeţeni, a fost votată alocarea sumei totale de 1,73 de milioane de lei, reprezentând valoarea totală a cheltuielilor conexe necesare finalizării şi punerii în funcţiune a complexului medical amplasat la Leţcani – racordare la reţeaua electrică, la reţeaua de apă/canal, lucrări de asfaltare şi pavare, închirierea macaralei care a descărcat modulele şi le-a aşezat în schema spitalului etc.

La aceeaşi şedinţă, şeful CJ de atunci i-a mulţumit directorului Administraţiei Bazinale de Apă Bârlad-Prut, consilierul Petru Avram, pentru ideea construirii unei conducte lungi de un kilometru care să ducă apele uzate de la spitalul mobil la staţia de epurare de la Dumeşti. Pe de altă parte, managerul Carmen Dorobăţ, de la Spitalul de Boli Infecţioase (care administrează complexul medical ca secţie externă a spitalului ieşean), a precizat că necesarul de bani pentru funcţionarea spitalului modular este de aproximativ două milioane de lei lunar, inclusiv salariile. Suma este acoperită de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate prin extinderea contractului existent cu Spitalul de Boli Infecţioase.

Spitalul mobil a costat 64,7 milioane de lei (13,2 milioane de euro), din care se scad însă penalităţile de întârziere. Şi vechea, şi noua conducere a CJ au menţionat pe rând că se aşteaptă la un lung proces în instanţă cu furnizorul turc pentru aplicarea acestor penalităţi, în sumă de aproximativ 2 milioane de euro

Comentarii