Sedinţă CL – Salariile fotbaliştilor din Copou, plătite la urgenţă pe legislaţia de combatere a pandemiei

Cea mai mare parte din bani va fi folosită pentru plata salariilor fotbaliştilor.

joi, 10 decembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Sedinţă CL – Salariile fotbaliştilor din Copou, plătite la urgenţă pe legislaţia de combatere a pandemiei

Consilierii locali se reunesc astăzi în prima şedinţă ordinară din mandatul 2020 – 2024, la mai bine de două luni de la data alegerilor locale. Anterior, s-au mai desfăşurat şedinţa de constituire şi două întâlniri cu caracter extraordinar. Astăzi, noii consilieri locali vor putea adresa executivului şi primele interpelări, iar plenul îşi va alege preşedintele de şedinţă pe următoarele trei luni. Faţă de proiectele anunţate săptămâna trecută, ordinea de zi a fost suplimentată cu alte trei iniţiative, dar niciuna dintre acestea nu face referire la desemnarea viceprimarilor. 

În urma alegerilor din 27 septembrie, în Consiliul Local (CL) patru partide au trimis reprezentanţi (PNL – 11 consilieri, USRPLUS – 9 consilieri, PSD – 5 consilieri şi PMP – 2 consilieri), dar niciuna dintre organizaţiile politice nu deţine majoritatea necesară pentru stabilirea celor doi viceprimari.

Ce proiecte vor avea consilierii la mapă

În analiza Consiliului Local (CL) vor intra 13 proiecte de hotărâre. În şedinţa comisiilor de specialitate de ieri, unul dintre cele mai discutate proiecte vizează alocarea a 1,6 milioane lei în special pentru sprijinirea clubului de fotbal Politehnica Iaşi. Cei mai mulţi bani din această sumă ar urma să fie folosită pentru plata salariilor fotbaliştilor: actuala stare de alertă instituită pe teritoriul României permite autorităţilor locale să finanţeze structuri sportive direct de la bugetul local. Un proiect ce va intra în atenţia consilierilor face referire la o posibilă investiţie a Primăriei, dar pentru care nu există acum sursă de finanţare: consolidarea versantului din zona Ţicău – Sărărie.

Astăzi, consilierii locali vor aproba doar indicatorii tehnico-economici care arată un necesar de fonduri de peste 190 milioane lei (fără TVA). Perimetrul este delimitat de str. Cucu şi str. Başotă (la sud), pârâul Calcaina şi str. C.A. Rosetti (la est), extravilanul comunei Popricani (la nord) şi str. Sărărie – şos. Sărărie – şos. Ştefan cel Mare – aleea Gh. Ghica Vodă – aleea Mihai Sadoveanu (la vest).  

Pe ordinea de zi a fost inclusă şi o iniţiativă care face referire la aprobarea co-finanţării aferente unui proiect transfrontalier prin intermediul căruia Primăria va executa unele lucrări (modernizare căi de acces, amenajare parcare etc.) în incinta parcului Ştiinţific Tehnopolis (proiectul are o valoare de 1,6 milioane euro, iar un milion de euro din această sumă revine Primăriei Iaşi). Printre celelalte iniţiative se numără o rectificare bugetară, aprobarea participării Iaşului la un proiect internaţional de bune practici în administrarea patrimoniului, modificări ale unor hotărâri anterioare şi constituirea comisiilor specifice Direcţiei Fond Locativ. 

Comentarii