Şedinţă cu năbădăi la Consiliul Judeţean. Cum s-a răzbunat PSD pe opoziţie?

joi, 24 octombrie 2019, 01:50
4 MIN

Proiectele-problemă au trecut uşor. În plus, PSD s-a răzbunat pentru îndrăzneala PNL de a cere schimbarea preşedintelui de şedinţă a comisiilor reunite şi a preluat şi preşedinţia comisiilor de specialitate care a aparţinut până acum PNL. Liberalii vor continua şedinţa de ieri în instanţă.

Aşa cum am anticipat, întrunirea de ieri a consilierilor judeţeni a fost una deosebit de tensionată. După ce liberalii îndrăzniseră, cu o zi înainte, să revendice – deşi doar de formă – preşedinţia şedinţelor comisiilor de specialitate reunite, majoritatea PSD-ALDE-UNPR s-a prezentat în bloc la reuniunea de ieri. Nici măcar alianţa formală cu PMP, grup restrâns la un singur reprezentant, nu a funcţionat, liberalii fiind izolaţi în Consiliu. Mai mult, preşedintele Maricel Popa, care s-a întrecut pe sine în replici mai mult sau mai puţin legate de subiectele de pe ordinea de zi, nu i-a dat cuvântul nici măcar o singură dată Ralucăi Vartic, deşi reprezentanta PNL a ridicat de mai multe ori mâna. De menţionat că intervenţiile ei de până acum, puţine la număr, au fost concise şi punctuale. Practic, aproape toate proiectele de pe ordinea de zi au fost adoptate „cu vârf şi îndesat” sub tăvălugul alianţei majoritare. Însă liberalii spun că vor cere instanţei să se pronunţe asupra unora dintre ele.

Răzbunarea PSD

După ce PSD s-a retras de la şedinţa de alaltăieri a comisiilor reunite, consilierii s-au adunat înaintea şedinţei de plen de ieri ca să avizeze proiectele de hotărâre. Re-întrunirea comisiilor a fost motivată de PSD ca o prelungire a dezbaterilor începute marţi, în vreme ce liberalii o consideră drept o încălcare a prevederilor Codului administrativ şi, ca atare, vor înainta o petiţie Instituţiei Prefectului, în vederea unei eventuale contestaţii în instanţa de contencios administrativ.

Cu toate că părea compromisă, şedinţa de plen s-a desfăşurat cu tot tipicul. Prima ciudăţenie a fost validarea unui consilier, în absenţa lui. Adrian Acostoaiei (PMP) îi va lua locul lui Alin Aivănoaei după ce va depune jurământul.

Proiectul următor, deşi era dedicat tocmai schimbărilor de nume Aivănoaei cu Acostoaiei, a dat prilejul PSD să înlăture liberalii de la şefia altor comisii şi să îi înlocuiască cu pesedişti. Astfel, Vasile Cotiugă a fost înlocuit cu Mircea Aniculăesi la Comisia pentru Tineret şi Sport, Liviu Bulgaru a pierdut şefia Comisiei pentru Agricultură în favoarea lui Dorel Lebădă, iar Comisia de Administraţie a trecut de la Constantin Şerban în mâinile lui Dumitru Paraschiv.

Dar, „orice modificare a componenţei comisiilor şi a funcţiilor deţinute de consilieri în cadrul comisiilor se efectează la propunerea grupului de consilieri din care   consilierul face parte şi numai respectând configuraţia politică a consiliului”, citează liberalii din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean. Pe baza acestei prevederi, o a doua sesizare va fi făcută, de data aceasta direct prefectului pentru a cere anularea în aceeaşi instanţă a modificărilor.

Pe de altă parte, „joaca liberalilor, de-a administraţia şi politica, a fost pe deplin meritat taxată de consilierii judeţeni PSD, care au pus pe primul plan interesul judeţului şi al ieşenilor, în dauna celui politic”, precizează un comunicat primit la redacţie, semnat Biroul de presă al PSD Iaşi.

Cec în alb pentru un „investitor” la Aeroport

Şedinţa a decurs după cum am relatat anterior. Proiectele legate de Aeroport au trecut fără emoţii pentru tabăra majoritară. Astfel, prevederile pentru evaluarea performanţelor au fost interpretate ca fiind doar pentru finalul mandatului, în vreme ce indicatorii de îndeplinit anual au fost adunaţi la grămadă – trafic de pasageri cu achiziţii de echipamente, investiţii majore cu consumabile, profit cu instruirea personalului. e cealaltă parte, directorul aerogării, prezent la şedinţă, a dat vina pe întârzierea adoptării bugetului. Preşedintele Maricel Popa a sărit ca ars, reproşându-le liberalilor că actualul preşedinte nu a promulgat legea mai repede. Din acest moment, şedinţa a fost mai degrabă stand-up comedy decât una de dezbatere.

Şi proiectul de concesionare a celui mai bun teren pe care îl mai avea Aeroportul „la stradă” a fost adoptat în triumf, după ce liderul de grup Cristian Stanciu a adus două amendamente menite să atenueze efectele: CJ să poată „alunga” investitorul centrului de mentenanţă pentru elicoptere, contra unor despăgubiri (În ce sumă?, a fost întrebarea fără răspuns a liberalilor), centrul nefiind o construcţie definitivă, ci demontabilă sau provizorie. 

 

 

Comentarii