Şeful CFR Iaşi rămâne bun de plată: a luat amendă din cauza kilogramelor în plus ale unei angajate

sâmbătă, 25 iunie 2022, 01:50
2 MIN
 Şeful CFR Iaşi rămâne bun de plată: a luat amendă din cauza kilogramelor în plus ale unei angajate

Şeful sucursalei ieşene a CFR a rămas bun de plată. Radu George Pipa a fost amendat de poliţişti pentru mai multe nereguli constatate în cadrul gării, printre care şi kilogramele în plus ale unei angajate. După un proces de mai bine de un an, Pipa a reuşit să scape de doar o cincime din amendă.

 

Controlul poliţiştilor a vizat modul în care CFR respectă prevederile legale referitoare la reducerea riscului de furt sau jaf. În cadrul verificărilor efectuate în februarie 2020 au fost sesizate numeroase nereguli, unele dintre ele minore. Paznicul femeie de la intrarea în gară nu purta decât sacoul de uniformă, în locul pantalonilor având blugi. Pe ecuson nu era lipită fotografia angajatei şi nici nu era menţionat numele ori numărul atestatului profesional. Principalele nereguli constatate vizau însă aspecte concrete legate de siguranţă. Uşa casieriei era simplă, din PVC şi geamuri termopan, cu încuietori de tip butuc. De altfel, uşa era larg deschisă, putând intra oricine. Banii erau ţinuţi într-un seif simplu cu cheie, sistemul de televiziune cu circuit închis nu funcţiona, iar postul de pază mobil de pe peroane era inexistent. Fusese desfiinţat încă din 2018. Ca urmare, poliţiştii au aplicat o amendă de 10.000 de lei, dată directorului CFR Iaşi, ca persoană, nu instituţiei.

Pipa a contestat legalitatea procesului-verbal de amendă, susţinând totodată că amenda era prea mare, raportat la faptele constatate. „Doamna care este portar la intrare purta atunci blugi albaştri, deşi nu este dovedit că o face constant. Purta sacoul oferit de angajator şi a primit pantaloni pe care nu-i poartă că nu-i convine mărimea; de parcă fluctuaţiile de greutate ale doamnei portar ar putea fi imputate directorului sucursalei. Experienţa fiecăruia atestă că nicio persoană nu este atentă la datele de pe ecusonul unui portar, dar atrage atenţia inscripţia «PAZ|». Nu exista post de pază a unei societăţi specializate, deşi totuşi exista pază proprie la intrarea în clădire”, a argumentat Pipa. Echipamentul angajatei a fost singurul aspect asupra căruia magistraţii Judecătoriei au decis că Pipa avea dreptate. Judecătorii au înlocuit 2.000 de lei din amendă cu un avertisment, şeful CFR urmând să plătească totuşi 8.000 de lei. Apelul declarat de Pipa a fost judecat de Tribunal. Magistraţii acestei instanţe s-au pronunţat joi. Contestaţia înaintată de Pipa a fost respinsă, directorul CFR rămânând bun de plată.

Comentarii