Simularea Evaluării Naţionale: Dezastru la matematică! În Iaşi, la marile colegii, directorii sunt mulţumiţi de note

sâmbătă, 24 februarie 2024, 02:50
4 MIN
 Simularea Evaluării Naţionale: Dezastru la matematică! În Iaşi, la marile colegii, directorii sunt mulţumiţi de note

Elevii de clasa a VIII-a au aflat vineri, 23 februarie, rezultatele de la simularea Evaluării Naționale 2024, organizată de Ministerul Educației. Elevii din județul Iași au fost anunțați de diriginți cum s-au descurcat la probele simulării, urmând ca săptămâna următoare, când va începe modulul 4, să discute cu profesorii de Limba română și de Matematică despre punctajele obținute.

„Astăzi s-au transmis rezultatele obținute către inspectorate, iar de la nivelul inspectoratului rezultatele au fost transmise către unitățile școlare. La nivelul unităților școlare, aceste rezultate vor fi utilizate de profesori pentru a identifica exact care sunt problemele pe care le-au întâmpinat elevii. Ele vor fi transmise prin profesori și diriginți”, a declarat Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Rezultate simulare evaluare limba romana

Ministerul Educației a publicat o sinteză a rezultatelor obținute la nivel național de elevii claselor a VIII-a care au participat la simularea probelor scrise. Potrivit raportului, 73,98% de elevi au obținut note mai mari sau egale cu 5 la Limba și literatura română, în timp ce la Matematică au obținut doar 42,37%.

Mai bine de jumătate dintre elevii care au participat la proba de la Matematică, mai exact 57,63%, au primit o notă între 1 și 4,99. În cazul Limbii române, 26,02% elevi nu au reușit să ia o notă peste 4,99.

Rezultate simulare evaluare matematica

La nivel național, 0,03% dintre elevii care au susținut simularea au luat nota 10 la Limba și literatura română, iar 7,35% au reușit ia între 9 și 9,99. La Matematică, însă, 0,06%, adică 91 de copii, au obținut nota maximă, în timp de 2,65% au luat între 9 și 9,99.

Note „mulțumitoare în municipiul Iași

Întrucât nu sunt publice notele pentru fiecare județ în parte, reporterii „Ziarul de Iași” au contactat o parte dintre directorii școlilor din municipiul Iași pentru a afla cum s-au descurcat elevii la simulare. „Noi am transmis rezultatele către profesorii diriginți și către profesorii de română și matematică. Conform procedurii, elevii și părinții vor fi informați individual cu privire la aceste note. Urmează să facem analizele ulterioare”, a menționat Elena Calistru, director al Colegiului Național din Iași.

În ceea ce privește Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, Camelia Gavrilă, directoarea unității de învățământ, a spus că notele sunt suficient de bune pentru acest moment de pregătire al elevilor. „Rezultatele au fost transmise către elevi, individual, pentru a fi asigurată confidențialitatea. Notele sunt în regulă, sunt foarte multe note între 9 și 9,90. Sunt suficient de multe note peste 8, dar știind ambițiile copiilor, cu siguranță va mai fi loc de creștere. Din perspectivă pedagogică și psihologică, consider că sunt esențiale discuțiile dintre profesor și elev, cu subiectul în față și cu raportul evaluării, pentru că se va vedea unde pierde copilul”, a precizat aceasta.

La Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași a fost înregistrată chiar și o medie de 10. „Am făcut o situație statistică la nivelul școlii, la nivelul fiecărei clase și am transmis rezultatele către profesorii diriginți și către profesorii de română și matematică. Profesorii diriginți anunță fiecare părinte în parte despre rezultatul copilului lor. Notele sunt mulțumitoare, dar sperăm să fie și mai frumoase la examenul din vară. Avem și o medie de 10”, a spus Mihaela Pîrpîlă-Gotcu, director al Colegiului „Emil Racoviță”.

Simulare Evaluare Națională 2024

În cazul acestei simulări, pentru prima dată, lucrările au fost scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată. După verificarea fiecărei lucrări, în ordinea primirii acestora, în prezența elevilor, profesorii asistenți din sală au scanat lucrarea. Aproximativ 24.000 de profesori asistenți și peste 12.000 de evaluatori din țară au fost implicați la simulare. În medie, un profesor a avut de corectat 50 de lucrări de la simularea pentru Evaluarea Națională.

Simularea Evaluării Naționale s-a desfășurat în perioada 5-7 februarie. La nivelul județului Iași, 8.038 de elevi ai claselor a VIII-a trebuiau să susțină simularea, în 164 de unități de învățământ – 56 din mediul urban și 108 în mediul rural, iar prezența a fost de 94-95%. Potrivit informațiilor transmise de Insopectoratul Școlar Județean Iași, pentru 81 de elevi din 43 de unități de învățământ, Comisia județeană a propus adaptarea procedurilor de susținere a probelor în vederea asigurării condițiilor de egalizare a șanselor.

Comentarii