Sindicatele din Cultură şi BNS se implică în conflictul de la Opera ieşeană

marți, 03 martie 2020, 02:49
4 MIN
 Sindicatele din Cultură şi BNS se implică în conflictul de la Opera ieşeană

Sindicatul Artis Moldova, susţinut de Federaţia Sindicatelor din Cultură şi Blocul Naţional Sindical, a declarat război managerului Operei Naţionale Române Iaşi, Beatrice Rancea. Dar nu numai acesteia.

La unison, la Iaşi, reprezentanţii organizaţiilor au cerut modificarea legislaţiei privind alegerea şi numirea managerilor în instituţiile de cultură. În condiţiile actuale, un director de operă, teatru sau muzeu, poate fi la vârsta de pensie, poate fi la al treilea mandat şi îşi poate dori şi al patrulea mandat.

Poate fi şi regizor şi scenarist sau actor şi are dreptul la 10% din vânzarea biletelor. Sindicaliştii reuniţi la Iaşi nu sunt de acord cu acest lucru.

Opera Naţională Română din Iaşi este împărţită clar în două tabere. Nu e un lucru nou dar, de data asta, pe fondul conflictelor existente, a venit susţinerea colegilor din ţară.

La conferinţa de presă organizată ieri de Sindicatul Artis Moldova împreună cu Federaţia Sindicatelor din Cultură şi BNS, toţi participanţii s-au exprimat clar pentru modificarea legislaţiei.

Pe masă au fost puse toate problemele, cele de la ONRI fiind considerate şi catalogate de cei prezenţi ca fiind cele mai vechi. Făcând referire la seria de procese determinate de concedierile semnate de Beatrice Rancea, liderul Federaţei Sindicatelor din Cultură, Marius Mihoci, a declarat:

„Pentru noi, este un semnal clar că doamna Beatrice Rancea prin poziţia pe care o ocupă şi prin autoritatea dublată de o anumită susţinere pe care noi încă nu am indentificat-o face aceste abuzuri. Evorba de desfacerea contractelor de muncă abuziv. Apoi, aducerea în faţa Comisiei de disciplină a colegilor pe motive că au dat comentarii pe o pagină de socializare după orele de program, de asemenea sunt colegi care pentru motivul că nu fac parte din colectivul aproiat ei, ci dimpotrivă, sunt apropiaţi de cei care au fost incomozi doamnei Beatrice Rancea, dânsa face tot posibiliul , e drept la limita legii, pentru a scăpa de ei“.

Şi la TBI, aceleaşi probleme, dar am rămas singuri, spune Teo Corban

La conferinţă au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Teatrului Naţional Vasile Alecsandri. Aceştia au precizat că sunt solitari cu „vecinii lor de scenă“ şi că împărtăşesc aceleaşi probleme, la fel, de mai mulţi ani.

„Noi reprezentăm ultima fărâmă de la TNI cu care am fost în litigiu acum vreo doi ani aproximativ. Nu ştiu dacă vă amintiţi. Vroiam exact ceea ce se cere şi acum la ONRI, ce cer angajaţii de la ONRI de la managerul lor. Noi, vecinii de la Teatru, vroiam mai multă transparenţă, vroiam să aibă mai puţină putere managerul, pentru că au drept de viaţă şi de moarte asupra noastră. Reprecusiunile la Teatru au fost simple, au desfiinţat sindicatul. Prin şantaj, prin presiune, prin intimidare. Am rămas vreo patru care am cotizat în virtutea inerţiei, nu ştiu, într-un cont care l-a un moment dat a dispărut şi contul ăla. (…) Suntem vecini, ne lovim de aceleaşi probleme, le ştim, le auzim, se aude prin crăpături. Şi din această solidaritate afişată astăzi sper să afle şi alţi colegi de ai noştri şi poate împreună să avem zile mai bune şi să avem mai multă întrăzneală“, a declarat Teodor Corban, actor la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri.

„Toţi daţi afară de Sărbători. A creat o psihoză“

Prezenţi în sală au fost zeci pe artişti sau cei care au făcut parte din personalul administrativ, care s-au luptat ani de-a rândul în instanţă, după ce au fost destituiţi. Un caz care se prefigurează a fi un nou dosar pe numele ONRI este cel al lui Vlad Mărculescu, prim-solist al corpului de balet al ONRI.

„Când a venit domna Rancea, a făcut o declaraţie, cum că iubeşte toate compartimentele şi că nimeni nu va fi dat afară pentru că toate merg foarte bine. După o lună au zburat 11. Toţi înainte de Crăciun, de Crăciun, de Revelion, de Paşte, de Sărbători, aşa ca să intervină la psihicul angajatului. În următorii ani, e vorba de aproape 10 ani, au fost daţi afară peste 100 de oameni. Momentul găsit de desfacere a contractului de muncă a creat psihoză, a creat depresii“, a declarat Vlad Mărculescu.

Protestul de la ONRI a avut susţinere şi din partea actorilor de la alte instituţii de cultură din ţară. La conferinţă au fost prezenţi, Mihai Călin, vicepreşedintele sindidatului actorilor de la Teatrul Naţional Bucu­reşti, şi Karl Baket, preşedintele sindicatului actorilor de la Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti.

Comentarii