Șofer polonez de microbuz prins drogat la Sculeni. A fost „cazat” direct după gratii în Copou, pentru ani grei

joi, 02 mai 2024, 03:00
3 MIN
 Șofer polonez de microbuz prins drogat la Sculeni. A fost „cazat” direct după gratii în Copou, pentru ani grei

Un polonez a făcut greșeala de a-și lua la drum provizii de droguri înainte de a veni în România. A fost prins la frontieră, pe drumul de întoarcere. Dacă ar fi fost depistat pe la jumătatea drumului, ar fi primit pedepse ușoare pentru deținere de droguri și pentru conducerea unui vehicul sub influența lor. Așa însă, a fost condamnat ca un traficant „greu”.

Șofer profesionist, Jacek Andrzejczak își cumpărase amfetamine din Varșovia, contra sumei de 50 de euro. Consuma droguri de trei ani și s-a gândit să-și ia provizii cu el. S-a urcat apoi la volanul unui microbuz, cu destinația Republica Moldova, via România. A ajuns cu bine în Basarabia și, după ce și-a descărcat marfa la destinație, s-a întors prin același punct de trecere a frontierei, îndreptându-se spre Polonia. De această dată, polițiștii de frontieră au fost mai vigilenți, sau Andrzejczak a fost mai neglijent. Comportamentul ciudat al șoferului i-a făcut pe polițiști să-l tragă pe dreapta și să efectueze un control amănunțit asupra lui și a mijlocului de transport.

A recunoscut că „prizase”

În timpul controlului, Andrzejczak a recunoscut că se afla sub influența drogurilor. Consumase o doză de amfetamină cu mai bine de două zile înainte de a ajunge la Sculeni. Într-un pachet de țigări aflat pe bancheta din față-dreapta a microbuzului a fost găsită o folie de plastic conținând un bulgăraș alb. Într-un pachet de Rothmans aflat în cabină, sub salteaua patului din locul de dormit, a fost găsită o altă folie similară. O a treia porție de droguri a fost găsită în partea inferioară a scaunului șoferului, în tapițeria unui compartiment. Analizele ulterioare au confirmat atât faptul că șoferul se afla sub influența drogurilor, cât și compoziția pulberii albe din folii, un amestec de amfetamină și cofeină. În total, 21,1 grame.

Redactarea rechizitoriului de către procurori nu a durat mult. Polonezul a fost trimis în judecată în noiembrie anul trecut, la doar două luni după depistarea sa. Nici procesul nu s-a prelungit, mai ales că șoferul își recunoscuse faptele. Andrzejczak a fost judecat pentru conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive, deținerea de droguri de mare risc în vederea consumului propriu și introducerea în țară de droguri de mare risc.

Avocatul său a solicitat achitarea pentru prima acuzație, apreciind că fapta nu există. Astfel, polonezul luase droguri cu aproape trei zile înainte de a fi fost oprit în trafic. Ca urmare, în momentul respectiv, el nu se mai afla sub influența substanțelor ingerate. Solicitarea a fost respinsă atât în baza declarației polițiștilor, care au menționat comportamentul ciudat, caracteristic, al șoferului, cât și a buletinului de analiză care pusese în evidență prezența amfetaminei în sângele lui Andrzejczak. De altfel, legea nu impune existența unui comportament vizibil pentru a se aprecia că individul se află sub „influența” drogurilor.

Un gram sau o tonă: tot peste 10 ani de pușcărie!

Magistrații Tribunalului au luat în considerare lipsa de pericol social al faptei polonezului, lipsa antecedentelor penale, ca și faptul că își recunoscuse faptele, ceea ce ducea la reducerea cu o treime a limitelor pedepsei. Ca urmare, ei i-au aplicat lui Andrzejczak pedepsele minime pentru fiecare din cele trei fapte: 8 luni de închisoare pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, 4 luni pentru deținerea de droguri pentru consumul propriu, dar și 6 ani și 8 luni pentru introducerea în țară de droguri de mare risc.

Legea română nu distinge între fapta comisă de cel care își ia droguri cu el pentru consumul propriu și cel care le introduce în țară pentru a le revinde. Un gram de cocaină sau o tonă, pentru consumul propriu sau pentru trafic pe scară largă, legea prevede tot închisoarea pe un termen cuprins între 10 și 20 de ani. Judecătorii ieșeni au aplicat pedeapsa minimă, din care au scăzut o treime.

Prin contopirea celor trei pedepse, a rezultat o condamnare finală la 7 ani de închisoare, pe care polonezul a început să îi execute în penitenciarul din Copou. Sentința nu este definitivă, ea putând fi contestată în apel. Șansele ca Andrzejczak să obțină o reducere a pedepsei sunt însă minime. Ar fi necesar ca polonezul să obțină o reîncadrare juridică a faptei principale, într-o infracțiune tratată mai ușor de lege.

Comentarii