Sondaj naţional de 1 decembrie: Românii văd Iaşul ca un loc special pentru sărbătoare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Sondaj naţional de 1 decembrie: Românii văd Iaşul ca un loc special pentru sărbătoare

GALERIE
iasi
  • iasi
- +

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat o cercetare sociologică, la comanda Departamentului pentru Strategii Guvernamentale, cu privire la Marea Unire şi Centenar. Sondajul curpinde informaţii despre identitatea asumată a românilor, dorinţe cu privire la Centenar, dar şi opinia românilor despre ţara lor peste 100 de ani.

Principalele rezultate ale cercetării sociologice România 100

Studiul realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, la comanda Departamentului pentru Strategii Guvernamentale, a evidențiat faptul că Centenarul Marii Uniri este un eveniment așteptat la nivelul opiniei publice.

88% dintre respondenți consideră că Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 merită sărbătorită. Românii se așteaptă la un consens general pe tema celebrării Centenarului și la o implicare serioasă din partea instituțiilor cheie din societatea românească.

Identitatea românească este una solidă și prevalentă identității europene și celei regionale. 70% dintre respondenți se consideră în primul rând români și apoi invocă identitatea regională sau europeană. Ca o proiecție în viitor, 36% dintre români se așteaptă ca peste 100 de ani România să arate mai bine, în timp ce 25% se așteaptă ca ea să arate mai rău.

Există așteptări ca evenimentele să se deruleze deopotrivă în comunitățile importante ale românilor din diaspora și la nivel local, să implice cetățenii, să susțină toleranța și diversitatea etnică, să conecteze tinerii la istorie și să promoveze România.

Identitatea românească este una solidă și prevalentă identității europene și celei regionale. Astfel, mai mult de 70% dintre respondenți se consideră în primul rând români și apoi invocă identitatea regională sau europeană.

Marea Unire reprezintă un sentiment de mândrie pentru 73% dintre respondenți. 84% dintre respondenți consideră că Marea Unire este un eveniment pozitiv.

Meritele pentru înfăptuirea Marii Uniri sunt atribuite Regelui Ferdinand, „tuturor cetățenilor”, podiumul fiind completat de cei „care au murit în timpul Primului Război Mondial”.

33% dintre respondenți susțin că au avut persoane din familie care au participat la Primul Război Mondial sau la Marea Unire.

88% dintre respondenți consideră că Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 merită sărbătorită. 81% dintre respondenți consideră că ar trebui organizate evenimente de celebrare a Centenarului României. 83% dintre respondenți consideră că evenimentele ar trebui organizate la nivel național. 76% dintre respondenți consideră că evenimentele ar trebui organizate la nivel local, județean.

34% dintre respondeți consideră că Centenarul României ar trebui celebrat la nivel european, în schimb, 47% consideră că nu.

66% dintre respondenți văd Bucureștiul ca fiind orașul unde ar trebui realizate manifestări deosebite. Alba Iulia, cu 55%, ocupă locul secund, iar Iași, cu 36%, completează podiumul.

Felul în care va arăta România peste 100 de ani este privit cu optimism de respondenți. 36% consideră că va arăta mai bine, 20% la fel și numai 25% consideră că va fi mai rău.

33% dintre respondenți intenționează să-și petreacă ziua de 1 Decembrie 2018 participând la evenimente publice prilejuite de momentul aniversar, iar 13% vor organiza un eveniment privat special împreună cu familia.

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, România ar trebui promovată mai degrabă ca țara românilor, consideră 70% dintre respondenți și mai puțin ca un actor important pe scena europeană și mondială, acest lucru fiind susținut doar de 18% dintre respondenți. (stiripesurse.ro)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.