Spectacol Aniversar „Tosca”, la Opera Națională Română Iași

miercuri, 26 octombrie 2016, 11:12
5 MIN
 Spectacol Aniversar „Tosca”, la Opera Națională Română Iași

Opera Națională Română Iași vă invită la spectacolul aniversar Tosca, opera în trei acte de Giacomo Puccini, în interpretarea extraordinară a soliștilor, corului, orchestrei, baletului și corului de copii a O.N.R.I, joi , 3 Noiembrie 2016, de la ora 18.30. Conducerea muzicala, Maestrul Marcello Mottadelli (Italia). Preturile la acest eveniment vor fi intre 20 si 70 de Lei, in functie de loc.

Distributia este una pe masura evenimentului ce marcheaza 60 de ani de la infiintarea Operei Iesene :

Floria Tosca – Lilla Lee (Coreea de Sud)

Lilla Lee sa născut în Yeongcheon în Coreea de Sud. In timpul studiilor sale a început cariera la Teatro alla Scala, ca membru al corului într-un concert realizat de maestrul Gianluigi Gelmetti.

In anul 2003 a absolvit conservatorul din Milano și în același an a participat la cursul de formare și de competență la Arturo Toscanini Accademia di Canto din Parma, unde a obținut două burse. De asemenea, in cadrul Academiei, a interpretat un rol important într-o operă barocă "Il matrimonio anascoso" de Leonardo Leo.

Mario Cavaradosi – Kamen Chanev (Bulgaria)

Născut în Bulgaria, a studiat la Academia de Muzică Pancho Vladigerov din Sofia. La Academia de Muzică din Roma el si-a perfecționat abilitățile sale cu Boris Christoff devenind câștigător al prestigiosului concurs "Jussi Björling" din Suedia. Debutul său in lumea Operei a fost la Opera de Stat din Sofia,avand rolul Ducelui de Mantua din opera” Rigoletto”-G.Verdi.

Primele sale roluri au fost: Almaviva / Bărbierul din Sevilla, Lenski / Eugen Oneghin, Edgardo / Lucia di Lammermoor, Tonio / Fiica regimentului, Alfredo / La Traviata, Belmonte / Răpirea din serai, Tamino / Flautul Fermecat si Don Ottavio / Don Giovanni. El si-a extins repertoriul în mod constant abordand genul dramatic facandu-si debutul in rolurile: Cavaradossi în opera TOSCA Puccini, Erik în Opera Olandezul Zburător, Don José din Opera Carmen-Bizet si Calaf din opera “Turandot”-Puccini.

Scarpia – Carlos Almaguer (Mexic)

Considerat ca fiind una dintre cele mai importante voci de bariton dramatic din zilele noastre.

Născut în Mexic , unde a învățat să cânte la diferite instrumente muzicale, și-a început studiile de canto cu maestrul Francisco Amador. 

La început a câștigat locul 3 și locul 1 în diferite emisiunii la Concursul de Canto Carlo Morelli . Mai târziu, în Barcelona, el a fost premiat la Concursul Viñas Francisco, cu o bursa la Siena – Italia.

În Spania l-a cunoscut pe marele bariton Vicente Sardinero, care devine profesorul său de canto și de formare vocală, cu ajutorul căruia a reușit să câștige mai multe concursuri internaționale de canto, mai ales în Spania: Francisco Viñas, Jaime Aragall, Julian Gayarre, Francisca Cuart, Verviers în Belgia printre altele.

Cariera sa internațională s-a legat într-un mod spectaculos, pe cele mai bune scene din lume, în țari precum Germania, Belgia, Spania, Italia, Japonia, Mexic, Grecia, România, Bulgaria, Australia, Elveția, Ungaria, China, Israel, Londra, Chile, Statele Unite ale Americii, Anglia, Irlanda, Olanda, Franța, Coreea, Danemarca, Costa Rica, Rusia etc, interpretând cele mai reprezentative roluri în lirica internațională scrisă pentru tessitura lui ca Alfio din „Cavaleria Rusticana” – P.Mascagni, Enrico din "Lucia de Lamermoor" – G. Donizetti, Amonasro din "Aida", Don Carlo di Vargas din "Forța destinului", Rigoletto din "Rigoletto", Il Conte di Luna din "Trubadurul", Miller din "Luisa Miller", Renato din "Bal mascat", Ezio Attila, Nabuccodonosor din "Nabucco", Jago din "Otello", Simon din "Simon Boccanegra", Macbeth din "Macbeth", Rolando din "la Battaglia di Legnano", Monforte din "I Vesperi Sicilliani"- G.Verdi, Tonio din „I Pagliacci”- R.Leocavallo, Carlo Gerard din "Andrea Chénier", Jack Rance din "la Fanciulla del West", Michele din "Il Tabarro", Scarpia din "Tosca"de la G.Puccini.

Unele dintre teatrele care ies în evidență în cariera sa sunt: Teatro Massimo din Palermo, Arena di Verona, Modena Teatro Luciano Pavarotti, Bassano del Grappa, Opera din Torino, Teatrul San Carlo Di Napoli, Teatro Comunale di Bologna, Teatrul Carlo Felice de Genova , Teatro de Padova, Opera de la Frankfurt, Opera de Leipzing, Deutsche Opera din Berlin, Hamburg, Opera diN Strasburg, Opera din Toulon, Opera din Marsella, Opera din Berna, Opera din Nantes, Opera Viena, Opera Lousan, Carnegie Hall, Opera Budapesta, Opera Română București, Opera dinKanasawa, Opera Montpelier, Opera Nantes, Melbourne, Opera din Atena, Opera din Mexic, Opera Liceu Barcelona, Teatrul Gayarre Pampolna, Opera Las Palmas de Gran Canaria, Opera Wallonie (Lieja), Covent Garden-Royal Opera House, Teatrul Municipal Chile, Atena, Amsterdam la Sala de Conciertos Concertgebouw, Opera din Pekin, Opera Tel-Aviv, Opera Națională Mexic, de asemenea la Festivalul de Operă de Sanvolinna, Festivalul de Trapani, Festivalul Puccini Torre del Lago, Festivalul de Operă din Taormina, Opera Națională Timișoara, România.

Printre premiile pe care le-a primit se remarca Premiul Criticilor de artiști, jurnaliști și muzicieni din Mexic si Medalia Dr. Alfonso Ortíz Tirado în Alamos Sonora, Mexic.

Câteva dintre proiectele sale viitoare sunt rolul Scarpia („Tosca”) la Opera Toulon, rolul Nabucco („Nabucco”) la Opera Menorca și la Opera Varșovia, rolul Rigoletto („Rigoletto”) în La Soirée Lyriques de Sanxay.

Dirijor Juniorii Operei – Raluca Zaharia.

Regia îi aparține lui Ognian Draganoff (Bulgaria). Decor – Boris Stoynov (Bulgaria). Costume – Tzvetanka Petkova Stoynov (Bulgaria)

Viziunea regizorală asupra spectacolului de la Opera ieșeană, montat în 2011, este una inedită, după ce Ognian Draganoff a montat Tosca la Opera Națională Macedonia, în 2004, precum și la Opera Națională Timișoara, în 2007. “Am abordat acest spectacol din prisma experienței mele. Nu este un spectacol modern, nu îmi place termenul, cred că este mai curând clasic. Este însă mai agresiv și am vrut să exprime peisajul dominat de exhibiționism de la Palatul Farnese” a spus regizorul.

Preturile la acest eveniment vor fi intre 20 si 70 de Lei, in functie de loc.

Comentarii