Victimă colaterală. Spitalul Parhon, de alături, afectat serios de incendiul de la Institutul Inimii

vineri, 13 aprilie 2018, 01:49
2 MIN

Ambulatoriul, Centrul de Dializă şi Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă sunt închise din cauza apei care a pătruns peste tot.

Spitalul „Dr. C.I. Parhon“, care funcţio­nează în aceeaşi clădire cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu“ (IBCV) Iaşi, îşi desfă­şoară activitatea în momentul de faţă în regim de criză. Spaţiile în care funcţionau Ambulatoriul, Centrul de Dializă, precum şi Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), aflate la etajele I, II şi III ale clădiri, au fost afectate de cantităţile mari de apă cu care a fost stins incendiul de la etajele superioare.

Din această cauză, din ziua în care s-a produs incendiul şi până în momentul de faţă au fost realizate doar două intervenţii care reprezentau urgenţe. Celelalte cazuri au fost redirecţionate către Spitalul Căi Ferate Iaşi şi Spitalul Militar, care au medici urologi şi nefrologi şi care au putut prelua bolnavii.

„Din păcate, aceste zone sunt închise temporar, fiind dezafectate. Secţia de ATI e cea care blochează şi intervenţiile chirurgicale urologice prin faptul că nu funcţionează, putem asigura doar un nivel de avarie. S-a luat legătura şi cu celelalte judeţe, pacienţii sunt rezolvaţi, în măsura posibilităţilor, în localităţile de domiciliu. Ce nu se poate realiza în judeţele respective, va fi redirecţionat în alte centre universitare din ţară. Sperăm să ne putem relua activitatea în următoarele zile, depinde de avizul furnizorilor de servicii. Sunt necesare intervenţii la reţeaua de apă, electrică, să fim siguri că putem pune aparatele în tensiune“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

În urma estimărilor efectuate, daunele suferite sunt de aproximativ 100.000 de lei pe fiecare dintre cele trei etaje, fiind nevoie de refacerea instalaţiilor, revopsirea şi tencuirea pereţilor pentru a putea face din nou spaţiile funcţionale.

Din punctul de vedere al adresabilităţii, zilnic ajungeau în Clinicile de Nefrologie şi Urologie la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“ aproximativ 200 de pacienţi cu afecţiuni acute sau cronice de rinichi.

De asemenea, deşi nu sunt distrugeri foarte mari legate de aparatură, sunt înregistrate pierderi cauzate de faptul că nu pot fi prestate servicii medicale.

Comentarii