Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Statistici îngrijorătoare: Iaşul are de 7 ori mai mulţi săraci decât judeţul Timiş şi de 4 ori decât judeţul Cluj

GALERIE
saracie
  • saracie
- +

Iaşul se află printre judeţele în care trăiesc cele mai multe familii nevoiaşe, cel puţin dacă ne uităm peste numărul persoanelor care primesc alocaţie pentru susţinerea familiei.

În funcţie de numărul de copii în vârstă de până la 18 ani pe care îi are, familia cu venituri mai mici decât pragul stabilit de lege primeşte, pe lângă alocaţia de stat pentru copii, şi o alocaţie pentru susţinerea familiei. Iar, după acest criteriu, la sfârşitul anului trecut erau în judeţul Iaşi 7.044 de beneficiari ai acestui ajutor suplimentar, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Chiar dacă în decembrie 2022 au fost mai puţini faţă de aceeaşi perioadă din 2021 (când erau 7.100 de beneficiari), Iaşul are de aproape şapte ori mai mulţi beneficiari decât are Timiş, de exemplu, cu 957 de beneficiari plătiţi în aceeaşi perioadă.

Totodată, tot comparativ, Iaşul are de aproape patru ori mai mulţi săraci decât are Clujul, cu 1.831 de beneficiari plătiţi în decembrie 2022.

Judeţul fruntaş la această formă de asistenţă socială este unul tot din regiunea Moldovei, mai exact Bacău, cu 7.942 de beneficiari. Este urmat de Suceava, unde în ultima lună din anul 2022 erau 7.705 de beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei.

Beneficiarii din judeţul Iaşi au primit o sumă medie de 190 de lei, cei din Bacău 185 de lei, în timp ce în Suceava suma medie plătită a fost 189 de lei. Cei mai puţini beneficiari ai acestui tip de alocaţie au fost în Bucureşti, unde ANPIS a făcut plata către 224 de beneficiari, care au primit o sumă medie de 196 de lei.

La nivel naţional, în decembrie 2022 erau 132.030 de beneficiari ai acestui tip de ajutor social. Suma medie primită la nivel naţional a fost de 182 de lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri