anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Chestionar despre obiceiuri şi atitudini de viaţă: ritmul meselor, somnului, activităţi fizice, practici de igienă

Studiu în Iaşi: jumătate dintre copii nu închid telefonul când mănâncă

GALERIE
copil-masa-telefon
 • copil-masa-telefon
- +

Cercetarea, în care au fost incluşi peste 2.000 de copii din tot judeţul Iaşi, arată o prevalenţă a obezităţii de 12% în mediul urban, în creştere faţă de anul 2020, iar în mediul rural o prevalenţă de 18%. „Este foarte îngrijorător“, spun autorii studiului.

Un studiu referitor la obiceiuri alimentare la care au răspuns peste 2.000 de copii din judeţul Iaşi arată că două treimi dintre copiii intervievaţi nu au un program regulat al meselor, însă 85% dintre ei iau zilnic prânzul. Chestionarul a urmărit obiceiurile şi atitudinile de viaţă: ritmurile meselor, somnului, activităţi fizice, practici de igienă.

Aproape jumătate dintre copii au răspuns că iau câte o gustare între mese de două ori pe zi, 25% dintre ei au spus că o dată pe zi, iar 21% au spus că iau gustări de trei ori pe zi. Majoritatea copiilor se spală înainte de masă, iar jumătate dintre copii nu sunt siguri că pot închide televizorul sau telefonul în timpul mesei.

Studiul, precum şi alte activităţi educaţionale fac parte dintr-o nouă ediţie a programului „Traista cu sănătate“, lansat la Iaşi în anul 2012. Acesta este un program educaţional, dedicat copiilor şi familiilor lor, care promovează un stil de viaţă sănătos, cu respectarea tradiţiilor locale.

„În septembrie 2020, peste 4.000 copii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani din judeţul Iaşi s-au înscris la disciplina opţională «Traista cu sănătate». Pentru că este important nu numai ceea ce mănânci, ci şi când mănânci, am hotărât ca tema campaniei din 2020 - 2021 să fie «Ritmurile corpului - orarul meselor». La aceasta au participat aproximativ 10.000 de copii, din peste 50 de unităţi şcolare din Iaşi şi zona rurală învecinată. În acest an şcolar, 80 de studenţi la medicină, voluntari în program, au susţinut 200 de lecţii online şi au învăţat elevii cât este de important orarul meselor“, a declarat prof. univ. dr. Veronica Mocanu, iniţiatorul proiectului „Traista cu sănătate“.

Tot în cadrul activităţii de evaluare a statusului nutriţional s-au urmărit măsurarea greutăţii, înălţimii şi circumferinţei abdominale. În urma analizelor datelor antropometrice (n.red. - metodă de studiu care constă în măsurarea diferitelor părţi ale corpului omenesc şi a raportului dintre acestea) s-a observat o creştere a numărului copiilor supraponderali. Datele declarate în 1.600 de chestionare din mediul urban au evidenţiat o prevalenţă a obezităţii de 12%, în creştere faţă de anul 2020, iar în mediul rural (400 de chestionare) s-a observat o prevalenţă de 18%, ceea ce reprezintă o creştere îngrijorătoare, conform specialiştilor.

„Evoluţia anuală a prevalenţei supraponderalităţii în mediul urban la copiii evaluaţi s-a menţinut constantă în perioada 2017 - 2020, dar în mediul rural, procentul de copii supraponderali a crescut cu 14% în 2020“, au mai precizat iniţiatorii proiectului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.