luni, 08.08.2022
„Ziarul de Iaşi” a cerut date de la ANAF: peste 560 de persoane fizice şi juridice s-au înscris cu venituri din meditaţii sau activităţi educaţionale. 257 sunt persoane fizice. Cât are de plătit un profesor din municipiul Iaşi care dă meditaţii? Un calcul pentru un venit mediu de 2.500 de lei pe lună arată că impozitul anual este de 1.600 de lei
În spaţiul public au început să apară, din ce în ce mai des, discuţii despre impozitarea cadrelor didactice care oferă meditaţii elevilor. Conform legii, profesorii care obţin venituri din aceste activităţi sunt obligaţi să se înregistreze la Registrul Comerţului. „Ziarul de Iaşi” a cerut datele de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) cu privire la contribuabilii care s-au înregistrat sub cod caen 8559, adică cei care realizează venituri din meditaţii, activităţi educaţionale şi alte forme de învăţământ. În municipiul Iaşi, sunt 568 de persoane care şi-au întregistrat activitatea, 257 dintre fiind persoane fizice şi 311 persoane juridice. În continuare vom face o simulare în cazul unui meditator, care este şi angajat şi care a preferat impozitarea folosind norme de venit, o procedură simplă care nu presupune ţinerea unei contabilităţi. Dacă acesta vrea să fie impozitat în sistem real, atunci va trebui să ţină o contabilitate (care poate fi şi într-o formă simplificată denumită în „partidă simplă”) care îi va permite să determine baza impozabilă ca o diferenţă între venituri şi cheltuieli.
În cazul impozitării în sistemul normelor de venit, norma se stabileşte în fiecare an şi diferă între municipiul Iaşi de exemplu şi o comună din judeţ. Pentru municipiu, pe anul în curs, în cazul nostru, norma a fost stabilită la 32.000 de lei pe an. În mod normal, impozitul ar fi 10%X32.000 de lei, adică 3.200 de lei pe an. Dar în cazul unui profesor, pentru că este un salariat angajat cu normă întreagă, Fiscul îi oferă un „bonus”: o ajustare de minus 50%. Adică, el va avea de plătit: 10%X16.000 lei, adică 1.600 de lei. Dacă ar fi să facem o medie lunară, cadrul didactic care a ales acest sistem de impozitare, ar avea de plătit în jur de 133 de lei pe lună. Pentru că este angajat şi este înscris într-un sistem de pensii, el nu va avea de plătit nici contribuţie socială. Contribuţia de sănătate o va plăti numai dacă din meditaţii depăşeşte într-un an 12 salarii minime brute (pentru anul în curs, calculele se fac cu 2.550 lei), adică 30.600 de lei. Dacă ar depăşi, atunci ar avea de plată: 30.600 lei x 25%, adică 7.650 lei pe an. Pentru profesorii care câştigă din meditaţii şi 10.000 de lei pe lună această sumă nu mai pare aşa mare, ca în cazul celui aflat în zona unui venit de 2.550 lei şi care este scutit.
Dacă impozitul nu e mare, de ce nu-şi declară profesorii veniturile?
Din aceste calcule reiese că un profesor cu 20-40 de ore pe lună ar avea de plată, în medie, doar 133 de lei pe lună impozit. Dacă intrarea „în legalitate” nu costă aşa de mult, de ce totuşi la Fisc sunt aşa puţini meditatori înregistraţi? Un motiv ar fi cel legat de birocraţie: teama de a ajunge la cozile de ANAF. Dar şi un motiv mai nou de ordin tehnic nu ar trebui neglijat: obligaţia de a avea casă de marcat, chiar dacă din punct de vedere financiar investiţia nu este mare.
În municipiul Iaşi, sunt 3.816 cadre didactice, printre care şi cei care predau şi materii pentru care nu se fac „pregătire”. Mulţi sunt însă şi profesorii care nu plătesc taxe şi impozite pentru activitatea de meditator. Unii profesori spun că preferă să mediteze într-o formă legală atât din obligaţia de cetăţean, cât şi cauza controalelor realizate de cei de la ANAF.
„Înainte de 1990 am făcut meditaţii fără să plătesc la Fisc, nici nu ştiam că trebuie pentru că nu aveam educaţie în acest sens. După ’90 am refuzat cererile pentru pregătirea elevilor în privat, considerând că este imoral şi că profesorii trebuie să asigure o foarte bună pregătire în şcoală, atât la ore, cât şi după program, bineînţeles, în mod gratuit. Am făcut sute de ore de pregătire pentru admiterea în învăţământul superior, pentru bacalaureat, sau, pentru cei care doreau mărirea mediilor” , a explicat Luminiţa Grădinariu, profesor de chimie. Aceasta adaugă că meditaţiile la domiciliu, contracost, le-a reînceput în anul 2018, atunci când a decis că trebuie să se desfăşoare în mod legal. Şi-a înfiinţat o firmă şi a început să plătească la fisc taxele. „Plata se face în contul meu bancar, cu specificaţia «meditaţii», astfel că se poate calcula uşor taxa anuală de către contabilul meu”, a explicat profesorul.
„Cum ar fi ca eu să le cer să fie buni cetăţeni, iar eu nu?”
Luminiţa Grădinariu spune că motivaţia de a-şi plăti taxele la stat este legată şi de educaţia financiară făcută elevilor săi. „În ţările nordice se vorbeşte despre taxe de la grădiniţă. Copii îşi întreagă părinţii dacă şi-au plătit contribuţiile, iar mai apoi merg la şcoală şi vorbesc despre asta. Astfel, cum ar fi ca eu să le cer să fie buni cetăţeni, iar eu nu?”, a afirmat aceasta.Tot cadrul didactic afirmă că dintre contribuabilii care sunt înregistraţi la Fisc, un număr mare este reprezentat de dascălii care desfăşoară activităţi de tip „after school” şi care sunt obligaţi să îşi înregistreze activitatea pentru că sunt nevoiţi să plătească chiria şcolii unde realizează pregătirea. În acest caz, nu se ştie cu exactitatea numărul profesorilor care desfăşoară ore de meditaţie în privat, contracost şi în mod legal.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
FOTO Evitați zona Podu de Piatră. Trafic de coșmar, cu mașini pe 3-4 rânduri
Rusia plantează în Donbas „mine fluture” . Victime sunt în special copiii
Leandro Lo, de opt ori campion mondial la Jiu Jitsu, împușcat mortal de un polițist
Un ieșean, cel mai mare datornic din țară. ANAF îi impută o creanță de 3,7 milioane de lei
Beluga ajunsă la Paris moare de foame. Nu s-a reușit salvarea ei
E jale pe Autostrada A2, în drum spe mare: patru accidente au avut loc luni dimineață
Restricții în benzinăriile din Ungaria. Maxim 20 de litri de carburant, chiar și pentru unguri
Cât de importante sunt condițiile de cazare într-un hotel? (P)
Se majorează bursele elevilor, de anul viitor. Rol important în reducerea abandonului şcolar
Taţii, obligaţi prin lege să-şi ia concediu de creştere a copilului
Ucrainenii spun că rușii au încercat atacuri în șase zone din Donețk, dar au fost respinși
VIDEO Un pod deosebit din China, vechi de 900 de ani, a ars în câteva minute
Licitații pentru 22 de locuri de parcare în Iași. Unde sunt amplasate
(VIDEO) CINIC Spațiu de relaxare pentru pensionari, amenajat chiar lângă cimitir, în Făgăraș
Costel Alexe prioritizează pe agenda guvernamentală marile proiecte ale Iașului (P)
Cu fiecare proiect imobiliar inovator axat pe regenerare urbană, Iașul revine la viață (P)
Sfaturi pentru angajații care își desfășoară activitatea la birou (P)
Auditul public, între ineficiență și dezideratul consolidării
Zece cadre didactice de la Colegiul Naţional au mers în Spania în cadrul unui proiect Erasmus
Profesori de la Colegiul “Alecsandri”, la cursuri în Florenţa
127 de lucrări de artă, pe simezele internetului. „Şase – şase! Poartă-n casă!”
Licitaţie pentru parcele de teren de casă la Dobrovăţ. Redevenţă minimă de 1352 lei/an
„Ana Bogdan, cetăţean de onoare al Iaşului!” Albe şi negre după Iaşi BCR Open
FOTO „Cerbul cu opt picioare”. Iluzia optică surprinsă de un fotograf
Marcel Iureș, chemat de 5 ori pe scenă în fața publicului. În sală s-a aflat și fiul lui Marin Preda
Papa va beatifica un preot ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică
Un sat din Islanda, ameninţat de gazele emanate de noua erupţie vulcanică
Ce au discutat Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan timp de patru ore la Soci?
Ce notă dă ministrul Alexandru Rafila la Sănătate: Am o anumită satisfacţie
Cum vede ministrul Sănătăţii intrarea în şcolile postliceale sanitare fără diplomă de Bacalaureat
Ce spun omenii de ştiinţă despre fulgerul care a omorât doi oameni în faţa Casei Albe
Petrolul Ploieşti a învins Universitatea la Cluj, scor 1-0, în Superliga de fotbal
Ricardo Pereira va lipsi aproape şase luni de pe gazon, din cauza unei accidentări
Rafila, despre infecţiile nosocomiale din spitale: Este o realitate
Alexandru LĂZESCUUcraina, Taiwanul şi Amnesty International (I) |
Nichita DANILOVSlavă lui Rabelais |
Michael ASTNERŢara asta-i un miracol |
Eugen MUNTEANU(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V) |
Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.