„Focare de infracţionalitate“: lista neagră a clădirilor în ruină din oraș

luni, 29 mai 2017, 02:02
7 MIN

După demolarea din Păcurari ar trebui să urmeze demolarea altor clădiri devenite pericol public. Aflate în zone centrale, multe dintre acestea sunt populate de familii care nu-şi plătesc nici măcar utilităţile. Imobile de pe Sărărie sau Cuza-Vodă sunt adevărate „focare de infracţionalitate“. „În contractele actuale nu se vorbeşte nimic despre neplata întreţinerii ca şi cum utilităţile vin din cer“, arată primarul. Pe de altă parte, se avansează un prejudiciu de 2 milioane de euro, după inventarierea locuinţelor deţinute de municipalitate.

Municipalitatea pregăteşte schimbări ma­jore în ceea ce priveşte clădirile vechi care găzduiesc chiriaşi ai Primăriei. După demolarea din Păcurari, alte imobile care prezintă pericol ar urma să aibă aceeaşi soartă. Unele clădiri sunt propuse pentru demolare încă de acum doi-trei ani, iar săptămâna trecută au fost comandate noi expertize pentru altele. Sunt vizate imobile în special din Păcurari, Copou, Centru sau Tătăraşi.

De-a lungul timpului, potrivit primarului Mihai Chirica, au fost încheiate contracte păguboase pentru municipiul Iaşi care nu permit o intervenţie în forţă a Primăriei dacă chiriaşii nu respectă reguli de convieţuire socială. Dar, aceste lu­cruri sunt pe punctul de a se schimba. Exe­cutivul Primăriei va propune Consiliului Local modificări ale contractelor astfel încât municipalitatea să aibă o plajă mai largă de acţiune.

În vizor sunt zeci de clădiri, o parte dintre acestea de patrimoniu, care adăpostesc sute de familii. Posibilităţile Primăriei de a reloca persoanele sunt, deocamdată, limitate, astfel că ritmul nu va fi unul alert, ci de durată, pe parcursul a câţiva ani.

Două clădiri sunt propuse pentru demolare încă din 2015

Încă de acum câţiva ani, Primăria a expertizat mai multe clădiri, iar unele au fost propuse pentru demolare, dar demersul nu a fost dus la bun sfârşit. Două exemple în acest sens sunt imobilele din str. Vântu nr. 10 şi şos. Voineşti nr. 38. Clădirile prezintă o stare avan­sată de degradare, însă municipalitatea nu a făcut încă demersuri pentru relocarea familiilor. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, odată cu demolarea din Păcurari, clădirile sus-menţionate au revenit în atenţia Primăriei, iar în perioada următoare ar putea fi făcute evacuări.

Recent, s-au făcut evacuări la un imobil din stradela Albă. E foarte pro­babil ca acea clădire să fie demolată, zona fiind una de maxim interes pentru dezvoltatori imobiliari, principalul investitor fiind Cristin Zămosteanu.

Un alt imobil pe lista municipalităţii se află lângă Casa Buicliu, în Păcurari, lângă staţia de autobuz „Blocuri Păcurari“. Clădirile anexă monumentului is­toric au fost evacuate în trecut, dar unii dintre foştii locatari s-au întors şi au dezafectat inclusiv gratiile montate de Primărie. Şefii municipalităţii vor să facă din nou o acţiune de evacuare şi, ulterior, să demoleze anexele. În acelaşi timp, Casa Buicliu ar urma să fie reabilitată.

„Suntem în fază finală de aprobare a documentaţiei privind demolarea ane­xelor de pe Păcurari 29, cele care sunt construite de-a lungul timpului“, a declarat primarul Chirica.

Tot în Păcurari, Primăria are în plan să continue demolările la unele imobile din apropierea celui desfiinţat zilele trecute.

„Zona unde a fost demolat imobilul va fi amenajată cu sol vegetal şi va fi pus gazon până ce vom găsi o altă utilizare“, a menţionat edilul şef al Iaşului.

De asemenea, va fi făcută o expertiză pentru un imobil din str. Păcurari nr. 104, din zona Şcolii „Petru Poni“. Şi în acest caz vorbim despre o clădire unde unii dintre locatari sunt clandestini, iar imobilul prezintă distrugeri semnificative.

Imobilul din Târguşor: „un focar de infracţionalitate“

Un plan asemănător este şi în cazul imobilului aflat pe str. Sărărie nr. 17, în Târguşor, zonă despre care şefii Primăriei spun că a devenit, de asemenea, „un focar de infrac­ţionalitate“, în contextul în care la Poliţie sunt înregistrate numeroase sesizări. Imobilul a fost expertizat tehnic în urmă cu zece ani, dar pentru a vedea starea actuală va fi efectuată o nouă cercetare cu caracter tehnic şi, ulterior, se va stabili soarta clădirii.

Pentru zona Cuza Vodă, în cazul imobilelor aflate la intersecţia cu str. George Enescu, ar putea fi decise, de asemenea, demolări.

„Nu am înţeles de ce (locatarii, n.r.) au distrus inclusiv scările de acces“, şi-a arătat nedumerirea primarul Chirica.

O altă zonă de interes este Golia – stradela Armeană. Deocamdată, Primăria nu a dat detalii cu privire la soarta altor imobile din zona centrală cu probleme, respectiv cele aflate pe străzi precum Agatha Bârsescu, I.C. Brătianu, 14 Decembrie sau Elena Doamna.

Însă, tot în zona centrală, Primăria are în vedere demolarea clădirii din Smârdan, încă din 2015 fiind de actualitate această problemă. În trecut, imobilul a găz­duit sediul Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat a municipalităţii.

În apropiere de această zonă, în Baş Ceauş, urmează să fie făcute expertize.

O problemă pe care o întâmpină municipalitatea este în cazul blocului M2 din Cantemir. În urmă cu câţiva ani, instanţa a dispus eva­cuarea locatarilor, dar judecătorii nu au stabilit şi condiţiile în care pot fi evacuate cele 16 familii. Şefii Primăriei spun că se vor adresa din nou instanţei pentru a clarifica acest aspect şi, ulterior, se va stabili dacă imobilul va fi demolat. 

Unde vor fi relocaţi cei evacuaţi?

Primăria dispune de un fond locativ de 3.000 de locuinţe, însă nu există o situaţie clară a tuturor locatarilor care beneficiază de acestea. De exemplu, sunt contracte încheiate cu anumite persoane, dar, de fapt, acele lo­cuinţe ori adăpostesc alte familii, ori sunt aban­donate. Unele persoane evacuate din imobile ce vor fi supuse demolării pot fi relocate în apartamente existente ale Primăriei. În cazul locatarilor din clădirea demolată din Păcurari, aceştia (cinci familii, 18 persoane), au fost mutaţi în Tomeşti, Dacia şi Cantemir.

„Cine nu plăteşte chiria şi cine nu întreţine locuinţa va fi evacuat, fără dreptul de a primi o altă locuinţă vreodată, cel puţin până la o altă modificare legislativă locală. Clauzele contractuale vor fi mai dure şi mai ferme. Chiriaşii trebuie să respecte legile acestei ţări, la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni. Este o abordare responsabilă. Acţionăm fără dispreţ faţă de cei care locuiesc în ele, dar cu creşterea responsabilităţii tuturor celor implicaţi“, a mai spus primarul.

Recent, municipalitatea a preluat un cămin de la spitalul "Sfantul Spiridon", unde are disponibile câteva zeci de camere. După efectuarea unor lucrări de modernizare, inclusiv în acest imobil ar putea fi relocate persoane evacuate.

Un plan pe termen mediu şi lung vizează construirea de blocuri în Grădinari. Primele 36 de apartamente ar urma să fie scoase la licitaţie în această perioadă. Legislaţia permite Primăriei să evacueze chiriaşi dacă instituţia demonstrează că locatarii au provocat distrugeri imobilului, chiar dacă aceştia sunt cu plata chiriei la zi. Municipalitatea a intervenit pentru evacuări şi în apartamente.

„Am mai avut un caz în Păcurari, 482, pe un apartament de-al nostru abandonat pe care am reuşit să-l deschidem cu Poliţia. Prima oară s-a presupus că ar fi o posibilă crimă înăuntru pentru că mirosea foarte intens, până la urmă s-a demonstrat că nu a fost decât mâncarea lăsată acolo, iar omul a plecat Dumnezeu ştie unde“, a comentat Mihai Chirica.

Edilul şef al Iaşului a adăugat că, timp de şase luni, s-a făcut inventarul locuinţelor municipalităţii, iar estimările arată că s-a creat un prejudiciu de circa două milioane euro prin folosirea neadecvată a acestora. Nu în ultimul rând, primarul a precizat că datoriile acumulate de chiriaşi pe liste de între­ţinere a creat „o mare dezordine la unele asociaţii de proprietari“.

„În contractele actuale nu se vorbeşte nimic despre neplata între­ţinerii ca şi cum utilităţile vin din cer. Nu, ele vin printr-un contor care ţine de asociaţia de proprietari şi care, prin acumulare de datorii, s-a ajuns la o dezordine ex­trem de mare în toate asociaţiile. Acel debit se înregistrează pe liste unde sunt şi oameni de bună-credinţă, lucrurile astea tot au fost ţinute sub preş ani şi ani“, a mai declarat Mihai Chirica.

Nu în ultimul rând, edilul şef al Iaşului a menţionat că au fost deschise sute de procese în instanţă în vederea recuperării datoriilor.

 

FOTO – Andrei DISCA

 

 

 

Comentarii