anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Top Financial Times: Iaşul, inclus în topul fDi Intelligence printre cele mai atractive oraşe pentru investiţii străine

GALERIE
Iasi-fdi-top
 • Iasi-fdi-top
- +

Iaşul şi Bucureştiul apar în clasamentul revistei fDi Intelligence, „Oraşele şi regiunile europene ale viitorului 2022/23 - cea mai bună şi cea mai strălucită destinaţie de investiţii din Europa”, publicat de ziarul britanic Financial Times. Cele două oraşe se află în top 10 din două categorii distincte, ceea ce arată că România nu trece nevăzută în rândul investitorilor.

Pentru a crea o listă scurtă a oraşelor şi regiunilor europene ale viitorului 2022/23, divizia fDi Intelligence a Financial Times a colectat date pentru 553 de locuri din Europa (367 de oraşe, 148 de regiuni şi 38 de LEP) şi a evaluat localităţile în funcţie de atractivitatea lor pentru investiţiile străine directe (ISD) în cadrul a cinci categorii: potenţial economic, capital uman şi stil de viaţă, eficacitate a costurilor (rentabilitate), conectivitate şi favorabilitate pentru mediul de afaceri. Oraşele au fost grupate în funcţie de mărime (oraşe majore, mari, mijlocii, mici şi micro).

Iaşul se află pe locul doi în clasamentul oraşelor europene de dimensiuni medii, în categoria “Rentabilitate”, cu un loc în scădere faţă de ediţia precedentă. Skopje (Macedonia de Nord) a ocupat primul loc la această categorie, iar locul trei, după Iaşi, îi revine Chişinăului (Republica Moldova). Topul rentabilităţii oraşelor mijlocii este completat de două oraşe din Turcia, unul din Albania, Dnipro din Ucraina şi de trei oraşe din Rusia.

Pentru stabilirea câştigătorilor din această categorie, juraţii au avut în vedere 17 indicatori economici. Salariul mediu anual al unui lucrător semicalificat şi cel al unui lucrător calificat, salariul minim, TVA, rata impozitului pe profit şi rata totală de impozitare, sunt câteva dintre acestea. Dar la fel de importante pentru determinarea eficacităţii costurilor au fost şi datele referitoare la chiria anuală pentru un spaţiu de birouri de primă clasă A (calculată în dolari, pe metru pătrat), chiria anuală pentru spaţii industriale de primă clasă A, costul autorizaţiilor de construcţie, costul de înregistrare a unei proprietăţi, costul de înfiinţare a unei întreprinderi, costul de stabilire a unei conexiuni la electricitate. Şi, nu în ultimul rând, a contat preţul benzinei, costul energiei electrice şi costurile de import/export, dar si costul şederii pe noapte la hoteluri de 4 sau 5 stele existente în centrul oraşelor.

Marele câştigător dintre oraşele mijlocii este Zurich (Elveţia), urmat îndeaproape de Vilnius (Lituania). Aceste oraşe apar şi punctează bine în patru din cele cinci subcategorii: potenţial economic, mediul de afaceri prietenos, capital uman şi stil de viaţă, conectivitate.“Zürich, cel mai mare oraş din Elveţia, a ocupat prima poziţie în categoria oraşelor mijlocii, în parte datorită faptului că investitorii recunosc beneficiile pe care le aduce un punct de sprijin în ecosistemul de inovare bine dezvoltat al oraşului. Al doilea oraş mare clasat a fost Vilnius; capitala lituaniană a devenit o locaţie căutată pentru firmele de tehnologie şi pentru funcţiile cu valoare adăugată mare, cum ar fi cercetarea şi dezvoltarea”, se arată în raportul fDi.

Despre Bucureşti, raportul fDi 2022/2023 arată că „Un nou intrat notabil a fost Bucureştiul, care s-a clasat pe locul cinci, marcând astfel prima dată când se plasează în clasamentul primelor 10 oraşe majore. Performanţa investiţiilor străine directe pe cap de locuitor a oraşului ajută la punerea în lumină a succesului său. fDi Markets a înregistrat aproape 15 proiecte de intrare de investiţii străine directe la 100.000 de locuitori între octombrie 2016 şi septembrie 2021. Astfel, "Parisul Estului", aşa cum este cunoscut colocvial oraşul, a depăşit capitala Franţei în ceea ce priveşte atragerea de investiţii pe cap de locuitor, în funcţie de numărul de proiecte pe cap de locuitor. Oraşul oferă o propunere de afaceri convingătoare pentru investitorii străini, deoarece costul forţei de muncă şi al altor factori de producţie este relativ mai mic decât în alte capitale europene, în timp ce ţara în ansamblu se bucură de avantajele liberei circulaţii a bunurilor şi serviciilor şi a forţei de muncă acordate membrilor UE. Capacitatea ţării de a atrage talente din alte state membre este o dovadă a acestui succes”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.